Ostani doma

Mrtav 'ladan

Mrtav 'ladan

100 min | igrani film, komedija | SR Jugoslavija | 2002

Nedjelja, 27. rujna u 20 sati

Redatelj
Milorad Milinković

Uloge
Bata Paskaljević, Srđan Todorović, Nenad Jezdić, Nikola Đuričko, Sanja Kolačarić, Tara Manić, Milorad Mandić-Manda, Velimir Bata Živojinović

Kao živ nije bio tako tražen.

Braća Kiza (Srđan Todorović) i Lemi (Nenad Jezdić) pokušavaju odvesti djedovo tijelo iz Beograda u Vršac, no kako nemaju novca to učiniti na primjereniji način,  prebacuju ga putničkim vlakom, nadajući se da nitko neće primijetiti da putuju s  mrtvacom. Osim njih, u kupeu vagona nalaze se Limeni (Nikola Đuričko), diler bez srca, Ana (Tara Manić), kći narkomanke, koju je Limeni dobio kao zalog, te šminkerica Maja (Sanja Kolačarić), koju Limeni pokušava šarmirati. Usred vožnje na djeda padne prtljaga te svi pomisle da ga je ona ubila. Policija je u vlaku i društvo se rješava  tijela izbacivanjem kroz prozor. No, sada ga, osim unuka, traži i Limeni, koji je ubacio paketić droge u djedov džep kad je vidio policiju. Djeda pronalazi Radovan (Milorad Mandić-Manda) na svojoj električnoj ogradi te pomisli da je čovjek nastradao od električnog udara te ga pokušava „uvaliti“ susjedu, koji ga primjećuje, pa ga sada obojica skrivaju u hladnjaču na benzinskoj postaji.

Izvrstan dugometražni redateljski prvijenac svestranog Milorada Milinkovića (redatelj spotova, scenarist, glumac, glazbenik, sportski komentator) poklon je filmskim klasicima poput Hitchcockovog „The Trouble With Harry“ i „Weekend at Bernie's“, prvoklasni i ogledni primjer srpske komedije koju toliko volimo. Kao što smo rekli, crno-humorna komedija uzela je ideju od prije spomenutih svjetskih klasika u kojoj živopisni likovi upadaju u bizarne i neugodne situacije, te kreirala  svoju,  specifičnu, „veselu komediju s lešom“. U glavnim rolama našli su se ponajbolji srpski glumci Srđan Todorović, Nenad Jezdić, Nikola Đuričko i Bata Paskaljević, dok su u jednoj od sporednih našao i legendarni Bata Živojinović, u zaista sjajnoj i hvaljenoj komediji neobične priče, kolorističkih likova u nevjerojatno smiješnim situacijama.