Lijevi kroše

Southpaw

124 min | igrani film, sportska drama | SAD/ Hong Kong | 2015

Subota, 24. kolovoza u 20 sati

Redatelj
Antoine Fuqua

Uloge
Jake Gyllenhaal, Rachel McAdams, Forest Whitaker, 50 Cent, Oona Laurence, Miguel Gomez, Skylan Brooks, Naomie Harris, Danny Henriquez

Svi borci padaju, ali samo šampioni se dižu.

Billy „The Great“ Hope (Jake Gyllenhaal) je neporaženi profesionalni boksač, živi u predgrađu New Yorka sa ženom Maureen (Rachel McAdams) i kćeri Leilom (Oona Laurence). Zbog specifičnog načina boksanja, Billy uvijek iz ringa izlazi krvav, u modricama i razderotinama. U meču u kojem je branio titulu svjetskog prvaka zaradio je gadnu ozljedu oka, a zbog jakih udaraca u glavu i tijelo, počeo je iskašljavati krv. Nakon tog neugodnog i opasnog iskustva Maureen konačno uvjeri muža da se ostavi tog sporta prije nego što ga ubije. Za vrijeme press konferencije nakon meča, Miguel „Magic“ Escobar (Miguel Gomez) izaziva Billyja na borbu. Kasnije, za vrijeme trajanja priredbe organizirane za sirotište u kojem su Billy i Maureen odrasli, Escobar prijeti Billyju da će mu preoteti titilu, ali i Maureen. Iako ga Maureen smiruje, Billyja svlada bijes i svađa završi tučnjavom u kojoj Miguelov brat Hector (Danny Henriquez) slučajno upuca Maureen.

Redatelj velikih filmskih uspješnica posljednjih godina, poput „Pad Olimpa“, „Sedam veličanstvenih“ te nešto starijh „Dan obuke“ te sjajnog „Zakona ulice“,, snimio je vrlo upečatljivu sportsku dramu o boksaču kojeg je zadesila tragedija i koji se mora izvući iz dubine očaja i vratiti u ring kako bi spasio kćer iz ruku socijalnih službi. Zanimljivo je da je Eminem u početku trebao igrati ulogu Billyja Hopea, koja je ipak pripala sjajnom Jakeu Gyllenhaalu, koji se za ulogu prvaka dobro zategnuo i impresivno ojačao pa uz takvu transformaciju djeluje vrlo uvjerljivo u ringu. Glumačke bravure izvrsnog Gyllenhaala nikada nisu bile upitne, a ovog puta društvo mu prave popularna Rachel McAdams („True detective“, „Game night“, „Doctor Strange“, „Sherlock Holmes“), poznati Forest Whitaker, te reper 50 Cent, kojemu gluma odavno više nije samo usputna zanimacija.