Mrska osmorka

The Hateful Eight

187 min | igrani film, vestern | SAD | 2015

Subota, 14. prosinca u 20 sati

Redatelj
Quentin Tarantino

Uloge
Samuel L. Jackson, Kurt Russell, Jennifer Jason Leigh, Walton Goggins, Demián Bichir, Tim Roth, Michael Madsen, Bruce Dern

Svi su tamo s dobrim razlogom.

Građanski rat je završio. Na putu prema Red Rocku O.B. Jackson (James Parks) kočijom prevozi lovca na glave Johna Rutha (Kurt Russell) i bjegunku Domergue (Jennifer Jason Leigh), njegov plijen i nagradu. Uz cestu ih zaustavljaju još jedan zloglasni lovac na glave, bivši major Unije, Marquis Warren (Samuel L. Jackson) i Chris Mannix (Walton Goggins), odmetnik koji tvrdi da je novi šerif. Mećava se pojačava pa Ruth, Domergue, Warren i Mannix zaklon potraže u kolibi kod Minnie, gdje se već nalaze  Bob (Demian Bichir), koji vodi brigu o odmorištu dok nema Minnie, Oswaldo Mobray (Tim Roth), krvnik Red Rocka, Joe Gage (Michael Madsen) i konfederacijski general Sanford Smithers (Bruce Dern).

Veliki kinohit Quentina Tarantina iz 2015., koji je tako glasno promoviran kao osmi film u njegovoj karijeri, naslijedio je „Django Unchained“ iz 2012. te označio još jedan majstorski vestern Tarantina. Naravno, iako vestern, smješten je u vrijeme nakon Američkog građanskog rata, ali je mogao biti stavljen u bilo koje vrijeme jer se Tarantino prvenstveno oslanja na razradu likova, njihove dijaloge te međuodnose, uz, naravno, obaveznu količinu pucačine i konačnog masakra. Kao točku na i velikog filma, glazbu je snimio kultni Ennio Morricone, koji nam je dao i glazbu za najbolju filmsku trilogiju i najbolji vestern svih vremena - „Dobar, loš i zao“, a „Mrska osmorka“ je ujedno značila i njegov prvi vestern score nakon 34 godine. Apsolutno fantastični cast : Samuel L. Jackson, Kurt Russell, Jennifer Jason Leigh, Walton Goggins, Demián Bichir, Tim Roth, Michael Madsen i Bruce Dern pružio je predstave iz snova na radost oduševljenog gledateljstva i stručnjaka, koji su ovo vrhunsko ostvarenje nominirali na Oscarima u kategoriji najbolje glazbe, u kojoj je i zasluženo trijumfirao (Ennio Morricone), najbolju fotografiju (Robert Richardson) i najbolju sporednu ulogu (Jennifer Jason Leigh), u filmu koji nas podsjeća zašto Tarantina toliko volimo.