Most špijuna

Bridge of Spies

144 min | igrani film, triler | SAD | 2015

Petak, 21. veljače u 23.20 sati

Redatelj
Steven Spielberg

Uloge
Tom Hanks, Mark Rylance, Alan Alda, Domenick Lombardozzi, Victor Verhaeghe, Mark Fichera, Brian Hutchinson, Joshua Harto, Henny Russel, Rebekah Brokcman, John Rue, Billy Magnussen, Amy Ryan

U svijetu na rubu rata, između sukobljenih strana stoji samo jedan pošteni čovjek.

Godina je 1957. Hladni rat je u punom jeku, a  napetosti između SAD-a i SSSR-a su na vrhuncu. I dok paranoja raste, u New Yorku je Rudolf Abel (Mark Rylance) uhićen pod optužbom da je sovjetski agent. Kriv zbog slanja šifriranih poruka Rusima, Abel je sada u nemilosti američke pravde. Samostalni odvjetnik James B. Donovan (Tom Hanks), cijenjeni bivši tužitelj na Nürnberškom suđenju, preuzeo je nezahvalnu ulogu obrane Abela kako bi javnost svjedočila poštenom suđenju, koje zapravo ima samo jedan rasplet. No Donovan drži da svaki optuženik zaslužuje najbolju moguću obranu koja mu se može pružiti, pa tako i Abel. Osim toga, Donovan ne odstupa od načela pravde i osnovnih ljudski prava, pa tako odbije suradnju s CIA-om, koja od njega traži da povrijedi povjerljivi odnos odvjetnika i klijenta. Iako osuđen, Donovan spašava Abela od smrtne kazne jer tvrdi da je on bio samo dobar vojnik koji je slušao zapovijedi svoje zemlje, te bi, osim toga, mogao biti koristan SAD-u pri razmjeni zatvorenika. Zbog svog principijelnog stajališta, Donovan i njegova obitelj izloženi su pritisku i maltretiranju javnosti, koja se čak ne ustručava pucati na njih. Uskoro, daljnjim razvojem situacije, Donovan odlazi u Berlin kako bi pregovarao u razmjeni zarobljenika nakon što je na sudu pokazao iznimne vještine te impresionirao operativca Hoffmana (Scott Shepard).

Kada pogledamo filmsku ekipu okupljenu u Oskarom nagrađenom “Mostu špijuna” jasno je da ovaj film zaslužuje bezrezervno gledanje. U režiji i produkciji jednog od najvećih filmaša svih vremena, oskarovca  Stevena Spielberga, te scenarista možda i najzanimljivih filmaša današnjice, također oskarovaca Ethana i Joela Cohena, stiže ova vrhunska povijesna drama nastala prema istinom događaju iz doba Hladnog rata, o odvjetniku Jamesu B. Donavanu, čovjeku koji je oličenje poštenja i pravde. Braneći sovjetskog špijuna te dajući sve od sebe kako bi pilota SAD-a Francisa Garyja Powersa (Austin Stowell) osuđenog na 10 godina zatvora u zatvoru u Rusiji, zbog misije za koju CIA tvrdi da ne zna, bojeći se da će Powers odati povjerljive informacije, Donovan se pokazao kao čovjek od morala i hrabrosti, čovjek kakvih je bilo malo. Veliki kinohit „Most špijuna“ (165 milijuna dolara) hvaljen je na sve strane, od glumačkih bravura Toma Hanksa, nastupa Marka Rylancea, koji je dobio nagradu Akademije, glazbe Thomasa Newmana, pa do Spielbergove režije i produkcije, o čemu svjedoči još šest nominacija za Oscara, između ostalog za najbolji film i najbolji scenarij. To  je nevjerojatna priča koja je dobila uvjerljivo i impresivno predstavljanje na kinoplatnima, film u kojemu će uživati svaki filmofil, remek-djelu koje se ne može dovoljno nahvaliti.