Uzbuna na Zelenom Vrhu

81 min | igrani film, dječji/ detektivski/ misterij | Hrvatska | 2017

Četvrtak, 23. siječnja u 16.55 sati

Redatelj
Čejen Černić

Uloge
Marko Tocilj, Alex Rakoš, Jan Pentek, Tin Gregorić, Jakov Piljek, Lucija Philips, Sara Čolaković, Toma Serdarević, Dora Bilić, Dijana Vidušin, Ozren Grabarić

Kada odrasli ne mogu riješiti misterij, uskaču mali detektivi!

Koko (Marko Tocilj) i njegovi prijatelji uživaju u ljetnim praznicima igrajući se na obali jezera na Zelenom Vrhu. Dječaci se zabavljaju smišljajući razne avanture, ne znajući da će uskoro postati dio jednog velikog misterija. Tajanstvene pljačke i provale u okrilju noći remete idilu susjedstva, no nitko ne može otkriti počinitelje pa će Koko i prijatelji pokrenuti svoju istragu.

Prema istoimenom detektivskom dječjem romanu, prvom Ivana Kušana, storiji o grupi dječaka koja provodi slobodno vrijeme na periferiji velikog grada upuštajući se u razne avanture, u vrijeme nakon Drugog svjetskog rata, snimljen je istoimeni novi nastavak serijala, prequel „Koka i duhova“, „Zagonetnog dječaka i „Ljubav ili smrt“, koji prati uzbudljive događaje u životu Ratka Milića – Koka prije njegova preseljenja u Zagreb. U vremenu loše ekonomske situacije u zemlji, zbog čeka odrasli zabrinuto gledaju prema budućnosti, Koko i društvo uživaju u djetinjstvu upuštajući se u pustolovinu i potjeru za kradljivcima. Vratolomije poput penjanja po olucima, preskakanja ograda, špijuniranja s trešnjinog stabla, praćenja, skrivanja i skokova u jezero, očekuju nas u ovoj napetoj i dinamičnoj dječjoj detektivskoj priči, koja se ekranizacijom približila djeci koja još nisu pročitala poznato štivo Ivana Kušana, dok će odrasli rado pogledati priču koju su davnih dana pročitali. Filmska i TV redateljica Čejena Černić, ujedno i koscenaristica, zaslužna je za ovu, po mnogima najbolju, ekranizaciju jednog Kušanovog romana. Svoj debi na filmu doživio je Marko Tocilj kao Koko, dok ulogu Marice tumači  Sara Čolaković, u roli Tome pojavljuje se Alex Rakoš, u ulozi Bože Tin Gregorić, a Žohara Jan Pentek. U ostalim ulogama pojavljuju Jakov Piljek (Crni), Lucija Philips (Emica), Tomo Serdarević (Ivo), Dora Bilić (Nina), te Dijana Vidušin i Ozren Grabarić kao Kokovi roditelji. Scenarij je napisala Hana Jušić, umjetnički supervizor projekta Daniel Kušan, direktor fotografije Danko Vučinović, montažer Slaven Zečević, skladatelj Dinko Appelt, dizajnerica zvuka Dubravka Premar, scenograf Ivan Veljača, kostimografkinja Emina Kušan, majstorica maske Martina Novaković, a producenti su Ankica Jurić Tilić i Hrvoje Pervan. Film je nastao u proizvodnji Kinorame i distribuciji 2i Filma, dok su ga podržali Hrvatski audiovizualni centar i Program Kreativna Europa – potprogram MEDIA.