Meta

SURVIVOR

96 min | igrani film, špijunski akcijski triler | SAD/ Ujedinjeno Kraljevstvo | 2016

Subota, 4. travnja u 20 sati

Redatelj
James McTeigue

Uloge
Milla Jovovich, Pierce Brosnan, Angela Bassett, Roger Rees, Antonia Thomas, James D'Arcy. Frances de la Tour, Genevieve O'Reilly, Dylan McDermott, Robert Forster

Jednom je bila agentica, a sada je bjegunka.

U Afganistanu teroristi zarobe američkog vojnika Johnnyja Talbota (Paddy Wallace) te ga prisile da svjedoči egzekuciji svog kolege Rayja (Parker Sawyers). Daleko od mjesta tragedije, u Londonu Kate Abbott (Milla Jovovich) radi u diplomatskoj sigurnosnoj službi u američkoj ambasadi na novim, strožim pravilima pri podnošenju aplikacija za vize. Tijekom rođendanskog slavlja šefa Billa Talbota (Robert Forster) tim se okuplja u jednom od lokalnih restorana, u kojem odjednom odjekne eksplozija. Bill, Johnnyjev otac kojeg ucjenjuju pod prijetnjom smrti sina, kasni na slavlje te uspije izbjeći tragediju, kao i Kate, koja u posljednji trenutak napušta restoran. Istraga o terorističkom napadu otkriva ostatke kroma u djelićima bombe dok Sam Parker (Dylan McDermott) zaključuje da je riječ o zlodjelu „Watchmakera“ (Pierce Brosnan), jednog od najozloglašenijih ubojica na svijetu, koji je počinio masakr prije dvije godine u Parizu.

Uzbudljiv špijunski triler „Meta“, svojevrsni pogled na ostavštinu 9/11 tragedije koja je promijenila svijet, u režiji McTeiguea koji se je proslavio s „V for Vendetta“, donosi priču o svijetu koji drhti pod prijetnjom terora, ali i priču o agentici kojoj je smješteno te o izdajniku među redovima onih kojih pokušavaju zaustaviti opasnost koja uzrokuje strah i teror. Iako ovo nije prva uloga Piercea Brosnana kao negativca, te dok sjećanja na njegovu rolu Jamesa Bonda ne blijede, ipak se mora priznati da se Pierce Brosnan, kako vrijeme prolazi, sve bolje, tj. sada savršeno snalazi u ovakvim ulogama, te ga je pravi zadovoljstvo gledati kako briljira, dok Milla Jovovich, koja se je nakon “Petog elementa” profilirala kroz “Resident Evil” franšizu koja ju je obilježila, željela to ona ili ne, bez ikakvog problema unijela u akciju ovog odličnog špijunskog trilera, koji će oduševiti svakog obožavatelja prije spomenutih glumačkih zvijezda ili samog žanra.