Ostani doma

X-Men: Apokalipsa

X-Men: Apocalypse

144 min | igrani film, fantastični/ akcijski | SAD | 2016

Subota, 26. rujna u 22 sata

Redatelj
Bryan Singer

Uloge
James McAvoy, Michael Fassbender, Jennifer Lawrence, Oscar Isaac, Nicholas Hoult, Rose Byrne, Tye Sheridan, Sophie Turner, Olivia Munn, Lucas Till, Alexandra Shipp, Kodi Smit-McPhee, Ben Hardy

Samo najjači mogu preživjeti.

Drevnim Egiptom 3600. godine prije Krista vlada mutant En Sabah Nur (Oscar Isaac), prozvan bogom i nazvan Apokalipsa, sve dok ga pobunjenici ne svrgnu s trona i zatoče u grobnicu. Probudivši se 1983., En Sabah Nur vjeruje da je čovječanstvo izgubilo svoj put te želi uništiti svijet i izgraditi novi, naravno, onakav kakav on misli da bio trebao biti. Također, odluči Ororo Munroe/ Storm (Alexandra Shipp) dati još veće moći kako bi mu se ona pridružila. U međuvremenu, u Istočnom Berlinu, Raven/ Mystique (Jennifer Lawrence) oslobađa Kurta Wagnera/ Nightcrawler (Kodi Smit-McPhee) iz kaveza u kojem je i Angel (Ben Hardy) te traži od Calibana (Tómas Lemarquis) da ga preveze u Ameriku. Ujedno, Apokalipsa regrutira i Calibanovu tjelohraniteljicu Psylocke (Olivia Munn) i Angela te im daje veće moći, baš kao što je dao i Storm. U međuvremenu, Alex Summers/ Havok (Lucas Till) vodi svog brata Scotta/ Cyclops (Tye Sheridan) u institut profesora Charlesa Xaviera nadajući se da će ga Hank McCoy/ Beast (Nicholas Hoult) i Xavier (James McAvoy) naučiti kako može kontrolirati svoje mutantske moći.

Šesti u X-Men seriji o mutantima/superherojima, “X-Men: Apokalipsa” nastavak je “X-Men: Dani buduće prošlosti” (2014.) Prisjetimo se, Bryan Singer krenuo je u ovu prequel trilogiju (X-Men: Prva generacija“, 2011. , “X-Men: Dani buduće prošlosti“, 2014., “X-Men: Apokalipsa”, 2016.), kako bi je približio svom prvom filmu u prvoj franšizi. No, u međuvremenu, da ne spominjemo spin-offove, da bude još kompliciranije, sredinom 2019. pojavio se i „X-Men: Dark Phoenix“ Simona Kinberga, tako da o drugoj trilogiji ne možemo ni pričati jer je to bio novi nastavak. No vratimo se večerašnjem dijelu, u kojem okosnicu i dalje čine slavni James McAvoy, Michael Fassbender i Jennifer Lawrence. Nastavci, točnije zadnja četiri, redovito uvode neke nove mlade likove iz Xavierove škole/instituta, pa tako upoznajemo Jean Grey (Sophie Turner), Cyclopsa (Tye Sheridan), Nightcrawlera (Kodi Smit-McPhee), Storm (Alexandra Shipp) i Psylocke (Olivia Munn). Manje zahtjevan od prethodnika, “X-Men: Dani buduće prošlosti“ (2014.), koji skače po vremenskoj skali, “X-Men: Apokalipsa” tipičniji je akcijski film s jednim negativcem, koji želi okončati svijet kakav poznajemo te je lakši za praćenje, barem onima koji franšizu ne prate s tolikim žarom. Vizualno očekivano perfektan s odličnim glumačkim predstavama, što je također bilo za očekivati, “X-Men: Apokalipsa” uglavnom ponavlja kako je teška sudbina drukčijih X-Mena, neprihvaćenih u svijetu, koji niti sami ponekad ne mogu prihvatiti činjenicu da su drukčiji od ostalih, no ipak, način na koji to Singer upakira, priči daje zanimljivost i nudi pravo vizualno iskustvo, a što je najvažnije, i dalje je jako uzbudljiva.