Ostani doma

Superman

Superman

143 min | igrani film, fantastični | SAD | 1978

Subota, 24. srpnja u 13.30 sati

Redatelj
Richard Donner

Uloge
Christopher Reeve, Marlon Brando, Gene Hackman, Margot Kidder, Ned Beaty

U vremenu kada se filmovi o superherojima snimaju toliko česte da ih je pokatkada teško uopće i razlikovati, "Superman“ Richarda Donnera s lakoćom će nas podsjetiti na sve ono što je u takvim filmovima privlačno i neodoljivo.

Nesposoban uvjeriti vladajuće vijeće planeta Krypton kako će se njihov svijet uskoro sam uništiti, znanstvenik Jor-El (Marlon Brando) pristupa drastičnim mjerama. Svoga tek rođenog sina Kal-Ela šalje na Zemlju, kako bi se on mogao dalje čuvati Kryptonove tekovine i vještine. Odrastajući na farmi obitelji Kent, dječak Clark (Christopher Reeve) shvaća kako sve njegove nadzemaljske sposobnosti moraju biti korištene jedino u svrhu dobra. Clark se kasnije zapošljava kao reporter Daily Planeta, dok istovremeno potajno postaje Superman, kada god netko treba njegovu pomoć. Supermanove će se moći naći na ozbiljnoj kušnji kada najveći svjetski kriminalac, Lex Luthor (Gene Hackman), isplanira akciju nesagledivih razmjera.

Prva ekranizacija stripovskog serijala o najvećem superjunaku kojega je svijet ikada vidio, "Superman" iz 1978. godine danas je opće priznati klasik superherojskog žanra, film koji je i unatoč brojnim nastavcima i preradama ostao nenadmašen u svome spoju znanstvene fantastike, stripovske estetike, avanture, ljubavne priče i nužnog podsjećanja na važnost dobra. Christopher Reeve u ovom je filmu nedvojbeno ostvario svoju najpoznatiju i najbolju ulogu, potpomognut sjajnom rolom Genea Hackmana, kao i manjim pojavljivanjem legendarnog Marlona Branda. Slavni redatelj Richard Donner doista se ima čime iz svoje bogate karijere ponositi, no činjenica kako je prvi Supermana prenio na veliki ekran lako bi mogla biti kruna takve karijere.