Sherlock

Sherlock

90 min | kriminalistička serija | Velika Britanija | 2010

Petak u kasnovečernjem terminu

Autor
Mark Gatiss, Steven Moffat

Glavni pisci
Mark Gatiss, Steven Moffat, Stephen Thompson

Uloge
Benedict Cumberbatch, Martin Freeman, Rupert Graves, Una Stubbs, Mark Gatiss, Louise Brealey Andrew Scott, Amanda Abbington

Priču znate, ali ovakvog „Sherlocka“ još niste gledali.

Smješten u današnji London, „Sherlock“ je najnovija adaptacija najvećeg detektiva svih vremena, Sherlocka Holmesa, Sir Arthura Conana Doylea. Postojale su mnoge ekranizacije priča o Sherlocku Holmesu, a mnogi će izabrati baš ovu seriju, koja je dosad snimljena u 4 sezone, tj. 13 epizoda po otprilike 90 minuta, kao svoju najdražu ekranizaciju. Od autora još jedne kultne britanske serije, „Dr. Who“, Marka Gatissa i Stevena Moffata, u produkciji najvećim dijelom BBC-ja, ova serija, jedna od najpopularnijih posljednjih godina u svijetu, prikazivat će se na RTL-u nedjeljom od 22:20 sati.

Superlativi na račun kvalitete pokazanog, od scenarija, nastupa, prvenstveno Benedicta Cumberbatcha, Martina Freemana i Andrewa Scotta, ali i ostalih, među kojima je i Mark Gatiss, koji tumači lik Sherlockovog brata Mycrofta Holmesa, pa do puta kojim ide serija, „zapljusnuli“ su ovu miniseriju pohvalama koje su stizale od zadovoljne kritike i gledatelja. Tjednik „The Observer“ opisao je seriju kao kombinaciju kultnog britanskog „Withnail and I“ (sjećamo se nezaboravnog Richarda E. Granta i Paula McGana u jednom od najboljih filmova svih vremena) i „The Bourne Ultimatum“, što je i nije tako daleko od istine. Zaista, Sherlock i Watson su uvijek bili i ostali nerazdvojni par, različiti, a toliko bliski, poput Withnaila i „I“, dok scene i slučajevi koje oni odgonetavaju frcaju adrenalinom, misteriji se nižu kao da se radi o špijunsko-akcijskom žanru. Naravno, baš kao što i priliči, zagonetki ne manjka, ali ono još važnije za istaknuti je karizma Sherlocka Holmesa, što je autorima perfektno uspjelo. Benedict Cumberbatch kao Sherlock Holmes je pun pogodak, briljantni sociopat, (kako sam sebe opisuje Sherlock), bez osjećaja prema vanjskom svijetu, što je opet prilično tipično za modernog čovjeka, dok je doktor Watson (Martin Freeman) ratni veteran iz Afganistana, pouzdan, vjeran, čovjek na svom mjestu, netko bez koga Sherlock ne bi mogao funkcionirati s okolinom, njegov moralni kompas ako baš želite. Sherlock djeluje kao superheroj modernog doba, ali opet arogantan i samouvjeren, kojemu je jedini motiv da dokaže sam sebi, ali i da pokaže policiji i zločincima da su daleko inferiorni. Iako je cast odlično biran, ipak treba izdvojiti Andrewa Scotta kao Jima Moriartyja. Takvog psiha još niste imali priliku gledati na TV ekranima, Scott je doista zastrašujuć kao Sherlockov zakleti neprijatelj.

Ovaj „Sherlock“ nove generacije, koji je uspješno atmosferu viktorijanskoga vremena adaptirao u ambijent modernog Londona u kojem se Holmes koristi modernim tehnologijama, internetom, GPS-om,  pisanjem SMS poruka, očekivano je nominiran u svim prestižnim kategorijama najznačajnijih svjetskih TV festivala - Zlatni globus, Emmy, BAFTA i drugima, na kojima je odnio i prilično pobjeda. Sedam i pol milijuna Britanaca pratilo je prvi epizodu prve sezone, „Study in Pink“, koja je djelomično zasnovana na priči „A Study Scarlet“, napisao je Moffat, a vodi nas do trenutka kada se Sherlock i Watson prvi put sreću te ulaze u stan u Baker Streetu te odmah rješavaju zagonetne slučajeve smrti, za koje policija vjeruje da su samoubojstva, dok Sherlockov brat Mycroft, koji se isprva ne predstavlja, nalazi s Watsonom te traži od njega da za novac špijunira Sherlocka. 8 milijuna u prosjeku pratilo je drugu sezonu, dok je u trećoj sezoni serija postala najgledanija dramska serija u Britaniji s 11,82 milijuna gledatelja u prosjeku, od čega je prva epizoda privukla 12,72 milijuna obožavatelja ovog karizmatičnog detektiva.