Ostani doma

Sinovi anarhije

Sons of anarchy

45 min | kriminalistička dramska serija | SAD | 2010

Ponedjeljak - petak u večernjem terminu

Autor
Kurt Sutter

Uloge
Charlie Hunnam, Ron Perlman, Katey Sagal, Mark Boone Junior, Dayton Callie, Kim Coates, Tommy Flanagan, Ryan Hurst, Johnny Lewis, William Lucking, Theo Rossi, Maggie Siff

To je put koji su odabrali, ovo je način na koji žive.

Sinovi anarhije ili SAMCRO (Sons of Anarchy Motorcycle Club, Redwood Original) motociklistički je klub kalifornijskog gradića Charminga. Iako ima automehaničarsku radionicu koja posluje u okvirima zakona, trgovina oružjem, pa čak i umiješanost u filmsku pornoindustriju, oslikavaju klub u realnijem svjetlu. Clay Morrow (Ron Perlman) predsjednik je kluba, čovjek starog kova, koji misli da nasilje daje odgovor na svaku situaciju, dok je njegov posinak i potpredsjednik Jax Teller (Charlie Hunnam) nakon pronalaska očeva dnevnika umjerenijeg stava te misli da se vremena mijenjaju, a s njima i klub. Nakon što je glasovanjem Clay degradiran, a Jax postao novim predsjednikom, sukob između njega i Clayja se nastavlja, dok Jax ne prestaje propitkivati sebe i način na koji klub djeluje.

Od premijernog prikazivanja 2008. na američkom kablovskom FX kanalu pa do 2014., kada je serija završila 7. sezonom, izvrsna „Sinovi anarhije“ etablirala se kao jedan od najpoželjnijih TV pogodaka u televizijskoj ponudi te osigurala FX-u još jedan hit nakon „Vatrenih dečki“, „Reži me“ i „Na rubu zakona“,  koje smo sve odreda imali prilike gledati na RTL-ovim kanalima. Ova sjajna kriminalistička drama na FX-u je nadmašila sve prije spomenute uspješnice svojom trećom sezonom, koju je u prosjeku gledalo 4,9 milijuna gledatelja te je tako postala najgledanija serija u povijesti te kablovske mreže. „Sinovi anarhije“ autora Kurta Suttera, donose priču o obitelji Teller Morrow iz kalifornijskog gradića, članovima kluba Sinovi anarhije i njihovim obiteljima, sukobu između članova kluba zbog droge i oružja sa suparničkim bandama, poput motociklističkog kluba iz Oaklanda, čiji su članovi Hispanoamerikanci, trijade iz San Francisca, talijanske Cacuzza obitelji, Istinska IRA bande, afroameričke bande. Priča je to i o korupciji (lokalni šerif), odnosima kluba s zajednicom te, u konačnici, mentalitetu malog mjesta. No zanimljiv je i utjecaj Hamleta, paralele između Claya Morrowa kao kralja Klaudija, Gemme Teller Morrow (Katey Sagal) kao kraljice Getrude te Jaxa kao kraljevića Hamleta jasno se ocrtavaju pa se serija navodi kao kriminalistička tragedija, što je vrlo zanimljiv podžanr koji pak seriji daje novu dimenziju. Jednako tako, kada Jax propituje kulturu Sinova Anarhije ili čita očev dnevnik te ga hvata tuga zbog smrti oca, primjećujemo još neizravnih poveznica s Shakespearovom tragedijom. Čitav cast odradio je majstorski posao, počevši od poznatog Rona Perlmana i Charlieja Hunnama, u seriji koja s lakoćom osvaja kroz dramu likova u svijetu kriminala, što nije ništa novo, no način koji je to isporučila svakako je jedinistven te jako zanimljiv.