Ostani doma

Brooklyn 99

Brooklyn Nine-Nine

25 min | humoristična serija | SAD | 2013

Subota - nedjelja u kasnovečernjem terminu

Autor
Dan Goor, Michael Schur

Uloge
Andy Sambergm, Stephanie Beatriz, Terry Crews, Melissa Fumero, Joe Lo Truglio, Chelsea Peretti, Andre Braugher, Dirk Blocker, Joel McKinnon Miller

Zakon i nered.

U njujorškoj policijskoj postaji u Brooklynu svaki dan je poseban, svaki je drugačiji i u pravilu prilično kaotičan. Detektiv Jake Perelta (Andy Samberg), usprkos svom opuštenom i djetinjastom ponašanju, postiže sjajne rezultate u rješavanju slučajeva, ali se često upušta u sukob s novoimenovanim kapetanom Raymondom Holtom (Andre Braugher). Njegova lijepa partnerica Amy Santiago (Melissa Fumero), pak, sve radi prema pravilima, što uopće ne umanjuje njezinu privlačnost. Radišan, ali pomalo plah Charles Boyle (Joe Lo Truglio) zaljubljen je u svoju agresivnu i strogu partnericu Roseu Diaz (Stephanie Beatriz). Nešto stariji partneri Micheal Hitchcock (Dirk Blocker) i Norm Scull (Joel McKinnon) čine se lijeni i nesposobni, no kako su dugo u službi, njihovi rezultati nisu uopće loši. Svi detektivi odgovaraju šefu Terryju Jeffordsu (Terry Crews), nježnom divu i obiteljskom čovjeku, koji se izbjegava vratiti na teren jer se boji da bi njegova djeca mogla ostati bez oca. U postaji radi i administratorica Gina Linetti (Chelsea Peretti), koja ne voli svoj posao, već preferira druženja s prijateljima i ples, za koji vjeruje da je njezin životni poziv.

Kada serija ponikne iz “pera” Daniela Goora i Michaela Scura, briljantnih i nagrađivanih autora, nije nikakvo iznenađenje da je “Brooklyn 99” postala jedna od najhvaljenijih humorističnih serija u svijetu posljednjih pet godina. Ako pratite i volite sitcome, općenito komediju, znate da su “Park i Recreation” serijal, talk showovi “Late Night with Conan O’Brian” i “The Daily Show with Jon Stewart” zaista nešto najbolje što se može pronaći na malim ekranima, no vjerojatno niste znali da iza svih njih stoji sjajni autor Dan Goor. Na scenariju "Brooklyn 99" pridružio mu se jednako impresivan pisac Michel Scur, koji isto tako stoji iza “Park and Recreation”, ali i “The Office”, Saturday Night Live” i serije najnovijeg datuma “The Good Place” pa je sasvim jasno da “Brooklyn 99” mora biti doista nešto posebno. Pet sezona na Foxu te šesta, koja se prikazivala na NBC-u, ali i sedma, koja se očekuje 2020., potvrđuju popularnost serije koja se snima zanimljivom singl-shot tehnikom, što je također čini posebnom. Osim sjajno napisanog scenarija serije, koja je osvojila dvanaest nagrada (Creative Arts Emmy Awards, Zlatni globus za najbolju TV seriju itd), među kojima su i dva Zlatna globusa te 93 drugih nominacija, svrstavaju je u sam vrh svjetske produkcije. Jednako tako, pohvale i nagrade upućene su glumačkoj postavi - Andyju Sambergu (Zlatni globus), Stephanie Beatriz, Melissi Fumero te Andreu Braugheru (Critic’s Choice Television Award), koji svi od reda imaju podugačko glumačko iskustvo, ali su s “Brooklyn 99” postigli uspjehe karijere, koji će im sigurno omogućiti velike glumačke projekte. Osim humora, serija je također posebno pohvaljena od strane LGBT zajednice zbog svog pristupa ozbiljnoj temi na humoran način.