Ostani doma

Jedini preživjeli

Designated survivor

45 min | dramska serija | SAD | 2017

Ponedjeljak - četvrtak u kasnovečernjem terminu

Autor
David Guggenheim

Uloge
Kiefer Sutherland, Natascha McElhone, Adan Canto, Italia Ricci, LaMonica Garrett, Tanner Buchanan, Kal Penn, Maggie Q, Paulo Costanzo, Zoe McLellan, Ben Lawson

Krvoproliće je bilo samo početak.

I nakon godinu dana predsjedavanja Thomas Kirkman u potrazi je za bolesnim umom koji stoji iza napada na Capitol, dok se u međuvremenu susreće s mnoštvom novih problema i napada koji su smišljeni u zemlji i izvan SAD-a s ciljem rušenja njegove vlade. Kirkman se tako mora uključiti u međunarodni incident kada ukrajinski separatisti otmu ruski putnički zrakoplov u kojem se nalaze američki građani, dok istovremeno radi s MI6 agentom Damianom Rennetom (Ben Lawson) kako bi pronašao napadača na Capitol. Nova opasnost pojavljuje se kad Patrick Lloyd (Terry Serpico) pusti bojni otrov sarin na Washington te kad dođe do graničnog spora između SAD-a i Meksika. Ranjavanje britanskog premijera koji je u posjetu SAD-u i nasukavanje američkog bojnog broda koje može dovesti do nacionalne katastrofe ako vrhunska brodska tehnologija, koja sada pluta neprijateljskim vodama, dođe u krive ruke - samo su neke od državnih kriza s kojima se susreće predsjednik Kirkman, koji nema ni jedan miran dan u uredu.

I dok se Virginia Madsen kao Kimble Hookstraten više neće pojavljivati u drugoj sezoni, stigla su pojačanja poput MI6 agenta Damiana Renneta, kojeg portretira australijski glumac Ben Lawson, te savjetnice u Bijeloj kući, odvjetnice Kendre Daynes koju glumi Zoe McLellen, možda najpoznatija po ulozi Jennifer Coates u „JAG-u“. Tu su i Paulo Costanzo kao Lyor Boone, politički direktor Bijele kuće, dok se u sporednim ulogama pojavljuje Kim Raver kao zrakoplovna inženjerka Andrea Frost, Nora Zehetner kao ruska agentica Valeria Poriskova i, što je najzanimljivije, Michael J. Fox kao odvjetnik i specijalni tužitelj Ethan West. Već nakon prve epizode, koja je imala 11,34 milijuna gledatelja, bilo je jasno da su gledatelji ostali opčinjeni serijom, koja je svoju premijeru imala u rujnu 2017. godine te da će se vrlo vjerojatno dogoditi i nastavak produkcije, što se uistinu i dogodilo u lipnju 2019., kad je na Netflixu s prikazivanjem krenula i posljednja, treća sezona.

„Jedini preživjeli“ uzbudljiva je politička drama o ministru Tomu Kirkmanu, koji silom prilika postaje prvi čovjek SAD-a, njegovoj političkoj borbi, nastojanjima da ponovno uzdigne uzdrmanu naciju i pridobije povjerenje građana te njegovoj borbi protiv terorizma. Kirkman usput rješava interne probleme i spletke u kabinetu, suočava se s podjelama među političkom elitom, koja se bori za prevlast, te povrh svega pokušava održati obitelj na okupu. Izvrsna serija dolazi od autora Davida Guggenheima, ujedno autora sjajnog filma „Safe house“ s Denzelom Washingtonom i Ryanom Reynoldsom, koji su gledatelji mogli pogledati na RTL-u, te još jednog filmskog hita „Stolena“ s Nicholasom Cageom. Zanimljivo, serija je preskočila pilot-fazu te je odmah krenula u daljnju produkciju, da bi prva epizoda, koju je gledalo 10 milijuna gledatelja, bila prikazana na ABC-ju 2016., na kojem su se mogle gledati dvije sezone, dok je treća, posljednja, imala premijerno gledanje na Netflixu. Glavnu ulogu ponio je Kiefer Sutherland, koji se nakon filmske karijere prebacio na televiziju serijom „24“, koja se prikazivala čak devet godina i po kojoj je Sutherland danas i neprepoznatljiviji. Taj trend Sutherland je nastavio s „Jedini preživjeli“, sada u drugačijoj roli, ne više u liku agenta koji spašava naciju, već predsjednika najmoćnije zemlje svijeta koji čini isto, samo drugačijim metodama, u tom skrivenom svijetu elite, daleko od pogleda običnih ljudi, među zakulisnim igrama u obavještajnoj i političkoj sferi, koje se ionako isprepleću te su neraskidivo povezane. No tu usporedbe s predstavama i serijama ne prestaju jer su producenti Harmon Feldman i Guggenheim inspiraciju našli u triler/ dramama poput „West Wing“, u kojoj Martin Sheen vodi naciju u vrijeme krize, napetog „Homelanda“, u kojem se istražuje urota te „House of Cards“, pune političkih intriga. Osim Sutherlanda, uloge su podijeljene Kalu Pennu, koji tumači predsjednikovog pisca govora, Maggie Q, kao glavnoj FBI agentici zaduženoj za otkrivanje počinitelja eksplozije na Capitolu, Nataschi McElhone, kao Kirkmanovoj ženi, Italiji Ricci kao Emily, Kirkmanovoj šefici osoblja, Adanu Cantou kao Aaronu Shoreu, zamjeniku osoblja Bijele kuće, Mikeu Ritteru kao Kirkmanovom tajnom agentu te Tanneru Buchananu i Mckenni Grace, kao Kirkmanovoj djeci. Uzbudljivu seriju kritičari su smjestili uz bok „Quanticu“ i „Scandalu“ te je primijetili kao seriju koja jednako vješto gledateljima nudi političku intrigu, napetu kriminalističku potragu te dramu kroz obiteljske veze. S obzirom na sve rečeno, nije neobično da je serija 2016., u kategoriji najuzbudljivije nove serije, osvojila dvije nagrade na dodjeli TV Guide te Critics' Choice Television Awards, dok je 2017. zaradila nominacije na još nekoliko televizijskih priredbi, poput People's Choice Awards i Saturn Awards, u kategorijama nove dramske serije, najboljih glumački predstava i najbolje akcijske/ triler serije.