Ostani doma

Kraljica juga

La Reina del Sur

50 min | dramska serija | SAD | 2011

Od ponedjeljka, 5. srpnja u 16.45 sati

Autor
Roberto Stopello

Redatelj
Mauricio Cruz, Walter Doehner

Glavni pisci
Juan Marcos Blanco, Valentina Párraga, José Miguel Núñez

Uloge
Kate del Castillo, Humberto Zurita, Rafael Amaya, Iván Sánchez, Cristina Urgel, Alberto Jiménez , Miguel de Miguel, Gabriel Porras, Salvador Zerboni, Nacho Fresneda, Mónica Estarreado

Koliko lijepa, toliko odlučna.

Teresa Mendoza (Kate del Castillo) skromna je mlada žena zaljubljena u pilota koji radi za meksičke kartele. No izabranik njezina srca je ubijen i ona bježi na jug Španjolske kako je ne bi snašla ista sudbina, nadajući se da može započeti novi život. No ipak, Teresa se ponovno nađe u svijetu trgovine drogom i po drugi put njezin muškarac pogine. Teresi je dosta slomljenog srca i ona odluči preuzeti stvari u svoje ruke te postaje vođom kriminalne organizacije pomoću žene koju je upoznala u zatvoru te koja je odlučila s njom podijeliti svoje bogatstvo. Uz pametna udruživanja i poslovni instinkt, Teresa "La Mexicana" počinje kontrolirati međunarodno raspačavanje narkotika. Međutim, takav život nosi velike rizike i opasnosti, a cijena koja se plaća mogla bi biti jako visoka.

Prema djelu španjolskog pisca Artura Péreza Revertea, u produkciji američkog Telemunda te Antene 3 i RTI Producciones, snimljena je uzbudljiva “Kraljica juga", kronika uspona Meksikanke Terese Mendoze u svijetu međunarodne trgovine drogom, smještena na jug Španjolske. S budžetom od 10 milijuna dolara “Kraljica juga” postala je druga najskuplja serija koju je Telemundo producirao (prva je “Gospodar neba”), kojoj je 2020. potvrđeno da se nastavlja i u 3. sezoni. I doista, činjenica da su snimljeni novi nastavci te da je napravljen i remake na engleskom jeziku, “Queen of the South”, u kojoj je glavnu ulogu ponijela Alice Braga, potvrđuju da se radi o iznimnoj seriji. Glavna rola u “Kraljici juga” pripala je atraktivnoj Kate del Castillo, koje će se neki sjetiti po meksičkoj noveli “Muchachitas” (1991.), dok drugi po tabloidnim naslovima i prijateljstvu s El Chapom. I zaista, tko bi bolje predstavio vođu narko-kartela od kontroverzne glumice koja se družila sa zloglasnim El Chapom, izjaviviši u jednom trenutku da više vjeruje njemu nego meksičkoj vladi, koja se više brine za sebe nego za narod. Također, recimo da se spominjalo u medijima, ali nikad nije službeno potvrđeno, da je serija inspirirana meksičkom šeficom narkokartela, Sandrom Ávile Beltrán, koju su nazvali La Reina del Pacífico (Kraljica Tihog oceana). Usporedbe sa serijom “Narcos” svakako su dobrodošle, a prvenstveno su moguće zato što je “Kraljica juga” tako dobro napisana i producirana. Drame, neočekivani preokreti i dobro zadan tempo, zbog kojeg gledatelji ni u jednom trenutku ne skreću pogled s ekrana, te izvrsne glumačke predstave, čine ovu seriju pravim izborom za ljubitelje telenovela i ljubavnih drama prepunih iznenađenja, izdaja i tragičnih smrti, ali i za one koji vole dobar kriminalistički triler, koji pruža ova posebna, nepredvidiva i briljantna serija.