Ostani doma

Hawaii Five-0

HAWAII FIVE-0

45 min | kriminalistička serija | SAD | 2018

Ponedjeljak - četvrtak u večernjem terminu

Producent
Peter Lenkov, Alex Kurtzman, Roberto Orci

Uloge
Alex O'Loughlin, Scott Caan, Ian Anthony, Meaghan Rath, Jorge Garcia, Beulah Koale, Taylor Wily, Dennis Chun, Kimee Balmilero, Chi McBride, Daniel Dae Kim, Grace Park, Masi Oka, Michelle Borth, Christine Lahti, Ed Asner

Na Havajima postoji novi zakon, a provodi ga specijalni policijski odred.

Deveta sezona dugovječne CBS-ove kriminalističke akcijske serije „Hawaii Five-0“ donosi novih 25 epizoda u kojima elitna policijska postrojba rješava kriminalne slučajeve na prekrasnom tropskom otočju. U 9. sezoni gledatelji mogu uživati od ponedjeljka do četvrtka u 23 sata na glavnom kanalu RTL-a.

Ubojstva, terorizam, trgovina ljudima – sve su to zločini koji se događaju u državi Hawaii, gdje specijalna postrojba zaustavlja kriminalce u njihovim nakanama. Baš kao i u osmoj, i u devetoj sezoni okupila su se ista glavna lica; Alex O'Loughlin kao Steven "Steve" McGarrett, Scott Caan kao narednik Daniel "Danny" Williams, koja čine okosnicu serije a upoznali smo ih još u prvoj sezoni. Tu su Ian Anthony Dale kao časnik Adam Noshimuri, Meaghan Rath kao policajka Tani Rey, Jorge Garcia kao specijalni konzultant Jerry Ortega, Beulah Koale kao časnik Junior Reigns, Taylor Wily kao Kamekona Tupuola, Dennis Chun kao narednik Duke Lukela, Kimee Balmilero kao dr. Noelani Cunha te Chi McBride kao kapetan Lou Grover. Između ostalih, Michelle Borth kao poručnica Catherine Rollins i Taryn Manning kao Marry Ann McGarrett vraćaju se u gostujućim rolama, baš kao Mark Dacascos kao Wo Fat te Terry O'Quinna kao Joe White, koje smo upoznali u nekim ranijim sezonama. Od brojnih gostujućih likova spomenimo još slavnu Gladys Knight te Louisa Gossetta Jr.-a

Uspješnu predzadnju, devetu sezonu gledalo je u prosjeku 10,1 milijuna gledatelja, što potvrđuje kvalitetu serije te da zanimanje gledatelja od 2010. nije palo. Interesantno, ova sezona ponudila je nekoliko crossovera s „Magnumom“. Pa tako Kimee Balmilero i Taylor Wily gostuju u prvoj i drugoj epizodi "Magnuma", Dennis Chun pojavljuje se u sedamnaestoj epizodi, dok je Alex O'Loughlin svoje ukazanje u „Magnumu“ odgodio za sljedeću TV sezonu. U devetoj sezoni "Hawaii Fivea" prikazana je i specijalna 200. epizoda serije, u kojoj se radnja zbiva 1941., a glumačka ekipa portretira likove koje ne tumači u „običnim“ epizodama serije. Također, kao neobičnost spomenimo da je jedna od epizoda sezone, „Cocoon“, remake istoimene epizode iz originalne serije prikazane 1968.

Poznata elitna policijska postrojba rješava kriminalne slučajeve na prekrasnom tropskom otočju. U trećoj sezoni dočekat će nas poznata lica: Steve McGarett (Alex O'Loughlin), Danny „Danno“ Williams (Scott Caan), Chin Ho Kelly (Daniel Dae Kim) te Kono (Grace Park), a pridružit će im se Masi Oka kao dr. Max Bergman, kojeg smo također gledali u drugoj sezoni te Michelle Borth kao poručnica Catherine Rollins. Osim njih, bolje ćemo upoznati Christine Lahti, kao MacGarettovu majku Doris, dok Ed Asner reprizira ulogu krijumčara Augusta Marcha.

“Hawaii Five-0” moderna je inačica kultne serije o elitnoj policijskoj postrojbi, koju je osobno imenovala guvernerka otočja. Misija ovog specijalnog odreda je iskorijeniti kriminal na prekrasnom tropskom otočju okupanom suncem i okruženom prekrasnim pješčanim plažama. U potrazi za ubojicom svog oca, odlikovani pomorski časnik Steve McGarett (Alex O'Loughlin) stiže na Havaje. Tamo ga dočeka guvernerka Jameson, koja mu, potresena i potaknuta smrću njegovog oca, nudi posao vođe elitnog policijskog odreda koji bi stao na kraj organiziranom kriminalu. Steve bi sa svojim odredom imao bezrezervnu potporu guvernerke, a pravila igre postavljao bi samo on. Iako Steve najprije odbije ponudu, jer je samo želio uloviti ubojicu svog oca, uskoro shvaća da to može učiniti jedino ako prihvati posao koji mu je ponuđen. Kao svog partnera i prvog člana ekipe, regrutira detektiva Dannyja „Danno“ Williamsa (Scott Caan), pridošlicu iz New Jerseya, koji radi na slučaju ubojstva njegova oca. Treći član odreda postaje Chin Ho Kelly (Daniel Dae Kim), štićenik McGarettovog oca i bivši policajac iz Honolulua, koji je morao napustiti službu zbog lažne optužbe za korupciju. Chinova rođakinja Kono (Grace Park), lijepa i neustrašiva lokalna djevojaka, koja je tek završila policijsku akademiju, četvrti je član odjela, koji će rješavati slučajeve prema svojim pravilima. I dok McGarett pokušava obnoviti odnos s otuđenom sestrom, a Williams uspostaviti komunikaciju s bivšom ženom, koja se ponovno udala na Havajima, a majka je njegove osmogodišnje kćeri, država ustoličuje novu Five-0 postrojbu koja će eliminirati zločinačke elemente iz 50. države SAD-a.

Uloga Stevea McGaretta pripala je Alexu O'Loughlinu, kojeg će gledatelji prepoznati kao Micka St. Johna iz dramske serije o vampirima „Moonlight“, te one o doktorima „Three Rivers“. Na velikom platnu gledatelji su ga mogli vidjeti u „The Back-Up Planu“, u kojem nastupa s Jennifer Lopez. Alex O'Loughlin imao je i role u filmu Joela Silvera „White Out“, u kojem glumi zajedno s Kate Beckinsale, te u "August Rush," "The Invisible," "The Holiday" i "Oyster Farmer." Od televizijskih nastupa spomenimo O'Loughlinova pojavljivanja u “The Shield” i australskoj mini seriji “"Mary Bryant".

O’Loughlinov partner u seriji je simpatični Danny “Danno” Williams, kojeg je upriličio izvrsni Scott Caan. Caan nije samo vrsni glumac, već i potvrđeni pisac i redatelj mnogih filmova. Scotta smo gledali u franšizi “Oceanovih 11”, „American Outlaws," "Into the Blue," "Friends with Money," "Boiler Room," "Ready to Rumble" "Nestali u 60 sekundi," "Enemy of the State" i "Varsity Blues“. Caan također bilježi nastupe u nekolicini nezavisnih filmova poput “Bongwater”, “Lunchtime Special”, “Nowhere” te crnoj komediji “Novocaine”, zajedno sa Steveom Martinom i Helenom Bonham Carter. Svoj redateljski debi Caan ostvaruje filmom “Dallas 362”, koji je predstavio na Toronto Film Festivalu i s kojim je osvojio nagradu kritike na CineVegas International Film Festivalu. Godine 2005. on nastavlja pisati, režirati i glumiti u “The Dog Problem”, koji je izvrsno primljen na Toronto Film Festivalu. Nedavno smo ga mogli gledati u filmovima “Mercy”, “Deep in the Vallley” i “A Beginner’s Guide to Endigs” te seriji “Svita”.

Daniel Dae Kim u karijeri bilježi raznovrsne glumačke uloge: sijamskog kralja, Shakespearovog junaka, socijalnog radnika, agenta protuterorističkog odreda….i cijelo vrijeme ruši povijesne predrasude i stereotipe vezane uz azijsko podrijetlo. Gledateljima je Kim najpoznatiji po ulozi Jina Kwona iz serije “Izgubljeni”. Cijeli glumački ansambl te serije nagrađen je 2008. sa Screen Actors Guild Awardom, a Kim osobno AZN Asian Excellence Awardom, Multicultural Prism Awardom te Vanguard Awardom. Kim je 2009. primio i prestižnu KoreAm Journal Achievement Award, koja se prima za postignuća u polju umjetnosti i zabave. Rođen u Južnoj Koreji, a odrastao u New Yorku i Pennsylvaniji, nakon dokazivanja na kazališnim daskama u predstavama “Romeo i Julija," "Ivanov" i "Kuća lutaka,", Kim diplomira u New Yorku, gdje završava doktorat iz likovnih umjetnosti. Nakon doktorata, Kimova karijera na velikom platnu započinje ulogom u “The Jackalu”, kino hitu u kojem glavnu ulogu nosi Bruce Willis, a nastavlja s romantičnom dramom “For Love of The Game” iz 1999., “Hulkom”, “Spidermanom 2”, “The Caveom” te dramom “Fatalna nesreća”, koja je osvojila kipića Američke akademije. Posljednji igrani film u kojemu je Daniel Dae Kim dobio rolu jest “The Killing Game”, koji se trenutno nalazi u postprodukciji i u kojem glumi Samuel L. Jackson. Kim je gostovao i u nizu popularnih serija: “CSI”, “Hitna služba”, “24”, a glas je posudio u animiranim serijama “Justice League Unlimited” te “Avataru”. Prošlog ljeta Kim se vratio u teatar odigravši ulogu sijamskog kralja u predstavi “Kralj i ja” u londonskom Royal Albert Hallu.

Grace Park najširoj je javnosti poznata po jednoj od vodećih uloga u “Battlestar Galactici“. Nastup u završnoj epizodi prve sezone osigurao joj je mjesto na TV Guideovoj listi stotinu nezaboravnih trenutaka televizijske povijesti. Nakon što je diplomirala psihologiju, Grace se okreće glumi i pojavljuje se u filmu “Romeo mora umrijeti” s Jetom Liom. Ističe se u nekolicini televizijskih serija od kojih ćemo spomenuti one novijeg datuma - “The Cleaner” i “The Border”. Dodajmo za kraj da je u izboru 100 najseksipilnijih žena svijeta FHM magazina i magazina Maxim, Park zauzela vrlo istaknuto mjesto.

Remake legendarne kriminalističke serije „Hawaii Five-0“, emitirane od 1968. do 1980., premijerno je prikazan na američkoj televiziji 20. rujna 2010. Zanimljivo je da je na isti datum, ali 42 godine ranije s emitiranjem krenuo i original. Prva sezona ove serije ima 22 epizode, a o njenoj popularnosti svjedoče brojke koje su je ustoličile na sam vrh najgledanijih serija u SAD-u u njenom terminu, u totalnoj i u populaciji 25-40 i 18-49 godina. Vrhunac gledanosti postavljen je 23. siječnja ove godine kada je serija u 15. epizodi privukla rekordnih 19,34 milijuna gledatelja, tj. 5,6 milijuna u populaciji od 18-49. Međunarodnu dominaciju gledanosti potvrđuje u Kanadi, u kojoj drži broj 1, baš kao i na teritoriju jugoistočne Azije među komercijalnim televizijama, na kojima drži sam vrh gledanosti, ali i na području Latinske Amerike – Brazil i Kolumbija, gdje je premijera serije ušla među top 10 serija kablovskih i satelitskih kanala.

Otkupljena od velike TV mreže CBS, „Hawaii Five-O“ je kriminalistička dramska serija novog tisućljeća, koja prati uzbudljive akcije specijalnog policijskog odreda na Havajima u borbi protiv krijumčarenja ljudi, otmica i terorizma. U drugom planu, kao pokretač serije te svojevrsna tampon zona, izviruju obiteljske vrednote – pa tako osveta zbog smrti oca, kojeg je iznimno cijenio i volio, Stevea McGarretta dovodi na otok, Danno se seli na Havaje kako bi bio u blizini svoje osmogodišnje kćeri, dok se Chin Ho vrlo zaštitnički postavlja prema svojoj rođakinji Kono. Jasno, loši dečki moraju biti kažnjeni, a pravda i zakon se moraju provoditi na dobrobit sviju, no vidljivo je da međuljudski odnosi postoje kao protuteža adrenalinski nabijenim akcijskim scenama u kojima su nitko ne suzdržava pokazati ultimativnu snagu. Doza zadirkivanja i svađe među članovima specijalnog odreda Five-0, koji se međusobno iznimno poštuju i koji će, ako je potrebno, u konačnici i žrtvovati svoj život kako bi spasili onaj svog partnera, je obavezna. I upravo ta kemija između karizmatičnog i neumoljivog vođe tima Stevea McGarretta, u ulozi koja je kao stvorena za Alexa O'Loughlina, i Dannyja (Steve Caan) pokazat će se kao ključni odnos koji nosi čitavu seriju. Steve Caan briljira u ulozi Dannyja, Alexovog sarkastičnog i simpatičnog partnera koji drži da su Havaji rupa na zemlji prekrivena ananasima, Daniel Dae Kim je, svojstveno sebi, briljantan u ulozi Chin Hoa, dok će Grace Park, kao novajlija s policijske akademije koja voli surfati, sigurno izmamiti uzdahe muškog dijela gledateljstva. Havaji svojim ljepotama – suncem i plažama pružaju čar i smjernice seriji, no, bez obzira na privlačnost otoka, scenaristi su se potrudili prikazati i drugačiju stranu ovog rajskog turističkog otočja.

Tematska pjesma Mortona Stevensa, preuzeta iz originalne serije, nostalgično je prisjećanje na kultnu seriju i zasigurno je izmamila dodatno zanimanje, no ova osvježena i osuvremenjena verzija ipak je potpuno nova priča. U novom, drugačijem vremenu i svijetu, izvršni producenti Peter Lenkov, Alex Kurtzman i Roberto Orci, isporučili su moderni scenarij, pružili najviše produkcijske standarde te perfektno odabrali vodeće role, što je na koncu rezultiralo u stvaranju serije poput niti jedne druge te trenutno jednog od najvećih svjetskih hitova.

Na 37. People Choice Awardsima održanim 5. siječnja 2011., “Hawaii Five-0” je izabrana kao nova omiljena televizijska drama, a na dodjeli prestižnih Zlatnih globusa, Scott Cann za ulogu Dannyja bio je svrstan među nominirane.