Ostani doma

Dobar, bolji, najbolji...britanski slastičar

THE GREAT BRITISH BAKE OFF

60 min | kulinarski show | Ujedinjeno Kraljevstvo | 2010

Subota - nedjelja u prijepodnevnom terminu

Redatelj
Andy Devonshire, Scott Tankard

Producent
Anna Beattie, Richard McKerrow, Kieran Smith, Samantha Beddoes, Amanda Westwood

Voditelj
Mel Giedroyc, Sue Perkins, Sandi Toksvig, Noel Fielding

Žiri
Mary Berry, Paul Hollywood, Prue Leith

Nagrađeni i najpoznatiji britanski natjecateljski kulinarski show „Dobar, bolji, najbolji…britanski slastičar“ bira najbolje strastvene amaterske slastičare, koje pratimo kroz uspone i padove natjecanja. Stari i mladi, različitih društvenih pozadina, svi koji uživaju u pripremanju slastica okušali se u ovoj ultimativnoj slastičarskoj borbi.

Ovaj BAFTA nagradom okrunjeni program  pratimo od 1. sezone, u kojoj deset slastičara pokazuje svoja znanja i umijeća kroz tri izazova u borbi za titulu najboljeg britanskog amaterskog slastičara. Ocjenjuju ih kulinarska spisateljica Mary Berry i profesionalni slastičar Paul Hollywood. No prvo, da bi došli u fazu natjecanja, kandidati prolaze audicije u Londonu na kojima se predstavljaju s dva kolača, dok već na drugoj audiciji moraju svoje umijeće pokazati pred sucima i kamerama. U prvoj sezoni sudjeluje deset natjecatelja, koji prolazi tri izazova, od kojih prvi od njih zahtijeva da pokažu svoju osobnost, kreativnost te naprave domaći, njima svojstveni kolač. Drugi izazov od natjecatelja traži da od jednostavnog recepta i sastojaka ispeku kolač, a taj završni produkt će biti rezultat njihovog tehničkog znanja i iskustva. U trećem i zadnjem izazovu slastičari će pokazati sav talent i umijeće jer složenost zadatka traži profesionalni pristup i određeni standard u kuhanju.

Tjedan eliminacijskih natjecanja održava se na različitim lokacijama Britanije – kolači će se peći u Cotswoldsu, keksi u Škotskoj, kruh u Sandwichu, puding u Bakewellu i slastice u Cornwallu, da bi sve završilo velikim finalom u Fulham Palaceu, Londonu, kroz koji nas vode Mel Giedroyc i Sue Perkins. U početku je show bio prikazan na BBC2, no kako je postao najpopularniji program na kanalu, u svojoj 5. sezoni prebačen je na BBC1 od svoje 7. sezone, da bi se iduće tri godine, počevši s 2017., smjestio na Channel 4.