Ostani doma

Chef's Line

The Chef's Line

25 min | kulinarski show | Australija | 2017

Ponedjeljak - petak u 16.50 sati

Autor
Chris Culvenor

Producent
Emily Griggs, Alenka Henry, Jessica Tandurella, Peter Faherty

Voditelj
Maeve O'Meara, Melissa Leong

Žiri
Melissa Leong, Dan Hong, Mark Olive

Amateri protiv profesionalaca – tko li će biti bolji?

Za razliku od ostalih kulinarskih natjecateljskih emisija, koje spravljanje ukusnih jela stavljaju u drugi plan usredotočujući se na dramu kroz koju prolaze natjecatelji, komične trenutke ili one potpune panike u kojima se obično nađu oni koji nemaju pojma, „Chef's Line“ se temelji na znanju sudaca i natjecatelja, koji imaju točnu predodžbu što pripremaju jer su to jela, ili iz njihovih podneblja uz koja su odrasli, ili su ih možda otkrili i zavoljeli te naučili majstorski spremati s puno ljubavi. Amateri se kroz natjecanje probijaju prema chef's lineu, tj. po rangiranom redu suprotstavljaju se kulinarskim majstorima. Prvo se natječu s kulinarskim pomoćnikom, odnosno šegrtom, zatim s tzv. station chefom, zaduženim za dio restorana, nakon toga sa zamjenikom šefa kuhinje te na kraju s glavnim kuharom. Ovaj znalački show podijeljen je na pet poglavlja koja su posvećena vijetnamskoj, afričkoj, turskoj, talijanskoj, kineskoj i grčkoj kuhinji, a kuhari amateri natječu se protiv profesionalog tima sastavljenog od članova najboljih australskih restorana, specijaliziranih za određenu vrstu kuhinje, da bi se u posljednjem krugu najuspješniji član amaterskog tima suočio sa šefom ili vlasnikom odabranog restorana. Ne znajući koja su jela spravljena od ruku amaterskih ili profesionalnih kuhara, ocjenjuje ih troje sudaca - kuhari Dan Hong i Mark Olive te spisateljica o hrani Melissa Leong. Ona i Dan Hong Australci su azijskog podrijetla dok je Mark Olive autohtoni Australac, pa jela koja dolaze na njihovo ocijenjivanje moraju doista biti iznimnog okusa kako bi prošla dalje. Pritom nije dovoljno da ispune samo općenita kulinarska mjerila, već trebaju biti i za nijansu bolja od toga jer suci su vrhunski znalci svojeg kulinarskog područja. No nisu samo suci multikulturalnog porijekla, to su i natjecatelji vični spravljanju svojih domaćih jela, bili oni amateri ili profesionalci, pa često nijanse odlučuju pobjednika dok se moderni i tradicionalni načini jela isprepliću.

Ova, bez ikakve sumnje, jedna od najkompetentnijih kulinarskih natjecateljskih emisija na TV ekranima od 14. rujna od ponedjeljka do petka može se gledati na RTL Livingu od 16.50 sati.