Amateri protiv profesionalaca – tko li će biti bolji?
Za razliku od ostalih kulinarskih natjecateljskih emisija, koje
spravljanje ukusnih jela stavljaju u drugi plan usredotočujući se
na dramu kroz koju prolaze natjecatelji, komične trenutke ili one
potpune panike u kojima se obično nađu oni koji nemaju pojma,
„Chef's Line“ se temelji na znanju sudaca i natjecatelja, koji
imaju točnu predodžbu što pripremaju jer su to jela, ili iz
njihovih podneblja uz koja su odrasli, ili su ih možda otkrili i
zavoljeli te naučili majstorski spremati s puno ljubavi. Amateri
se kroz natjecanje probijaju prema chef's lineu, tj. po
rangiranom redu suprotstavljaju se kulinarskim majstorima. Prvo
se natječu s kulinarskim pomoćnikom, odnosno šegrtom, zatim s
tzv. station chefom, zaduženim za dio restorana, nakon toga sa
zamjenikom šefa kuhinje te na kraju s glavnim kuharom. Ovaj
znalački show podijeljen je na pet poglavlja koja su posvećena
vijetnamskoj, afričkoj, turskoj, talijanskoj, kineskoj i grčkoj
kuhinji, a kuhari amateri natječu se protiv profesionalog tima
sastavljenog od članova najboljih australskih restorana,
specijaliziranih za određenu vrstu kuhinje, da bi se u
posljednjem krugu najuspješniji član amaterskog tima suočio sa
šefom ili vlasnikom odabranog restorana. Ne znajući koja su jela
spravljena od ruku amaterskih ili profesionalnih kuhara,
ocjenjuje ih troje sudaca - kuhari Dan Hong i Mark Olive te
spisateljica o hrani Melissa Leong. Ona i Dan Hong Australci su
azijskog podrijetla dok je Mark Olive autohtoni Australac, pa
jela koja dolaze na njihovo ocijenjivanje moraju doista biti
iznimnog okusa kako bi prošla dalje. Pritom nije dovoljno da
ispune samo općenita kulinarska mjerila, već trebaju biti i za
nijansu bolja od toga jer suci su vrhunski znalci svojeg
kulinarskog područja. No nisu samo suci multikulturalnog
porijekla, to su i natjecatelji vični spravljanju svojih domaćih
jela, bili oni amateri ili profesionalci, pa često nijanse
odlučuju pobjednika dok se moderni i tradicionalni načini jela
isprepliću.
Ova, bez ikakve sumnje, jedna od najkompetentnijih kulinarskih
natjecateljskih emisija na TV ekranima od 14. rujna od
ponedjeljka do petka može se gledati na RTL Livingu od 16.50
sati.