Bada i Toca iz 'Superpara' branili Hrvatsku: 'Susjed je došao kod nas i pitao: 'Tko može braniti u ovoj kući?' Išli smo oboje'

RATNE DEVEDESETE

Bada i Toca iz 'Superpara' branili Hrvatsku: 'Susjed je došao kod nas i pitao: 'Tko može braniti u ovoj kući?' Išli smo oboje'

'Mama i tata' ostalih kandidata u showu 'Superpar', Bada i Toca, otkrili su da su bili hrvatski branitelji

Bada i Toca, iskaznica narodna zaštita

Bada i Toca sada možda nisu ne mogu sudjelovati u fizičkim izazovima u 'Superparu', no kada su bili mladi i snažni, bili su dragovoljni branitelji Hrvatske. Gospođa Bada nam je ispričala kako je izgledala njihova obrana Slavonskog Broda.

>>Velika ispovijest Bade iz 'Superpara': 'Oporavljala sam se godinu i pol nakon operacije, danas me jedino strah voziti auto'

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"U jesen 1990. godine, nakon Balvan revolucije na cestama, krenulo je okupljanje dragovoljaca u mjesnim odborima. Naš je susjed došao kod nas i pitao: "Tko može braniti u ovoj kući?" Nas dvoje smo tada bili obitelj i rekli smo da idemo oboje. Bili smo dio oružanih postrojbi Narodne zaštite. Imali smo dežurstva po noći. To su bile patrole, čuvanje granice, a granica je bila Sava, gasili smo lampe, mijenjali se... Iz tih su se postrojbi kasnije formirale brigade. Toca je otišao dalje u brigadu, bio je u ratu u 157. brigadi i 139. brigadi u Spačvanskim šumama, a ja sam nastavila raditi u SDK", ispričala je Bada za RTL.HR. Otkrila je i da su tijekom showa ona i suprug dobili status branitelja.

"Priznali su nam da smo bili dragovoljci. Nakon toliko godina dobili smo potvrde", kaže gospođa Blaženka.

Prisjetila se i da je imala pušku

"Imala sam neki polumitraljez, a Toca nekakvu pušku. To je bio sami početak, '90., '91. godina, još nije bila formirana vojska. Još je dugo vremena prošlo do bombardiranja Broda. Sjećam se kad su pale prve bombe. Imali smo ujutro zvono za zborno mjesto, lozinka je bila 'Sava raste', i onda trebate otići na zborno mjesto, kako ste već raspoređeni. Kada je bio napad na kasarnu, Toca je išao direktno tamo", rekla nam je Bada.

To joj iskustvo, kaže, nije bilo ugodno, no bili su mladi pa su ga lakše podnijeli nego što bi sada.

"Tada sam imala 28, a Bada 30 godina. Drugačije je kada je čovjek mlad. Sjećam se da smo počeli dežurati u istom onom parku u kojem smo se nalazili na početku veze. Kada smo došli na dežurstvo, klinci su sjedili na klupama i ljubili se, baš kao mi, ali u drukčijim uvjetima", kaže Bada.

A kakvi novi izazovi čekaju naše kandidate, pratite od ponedjeljka na RTL-u od 21 sat. Propuštene epizode i propušteni sadržaj pogledajte na RTLplayu.

Preneseni sadržaj ne smije biti veći od 600 znakova, bilo da se izvorni sadržaj prenosi u jednome dijelu ili na više mjesta, uz obvezu poštivanja integriteta izvornog sadržaja.