Ostani doma
TV novosti
James Cameron: Životni put filmskog genija i inovatora
Instagram/James Cameron

uporan je preslaba riječ

James Cameron: Životni put filmskog genija i inovatora

Film i znanost su njegove dvije najveće strasti

James Cameron rođen je 16. kolovoza 1954. u kanadskom gradiću Kapuskasingu, a ubrzo se preselio s roditeljima u Kaliforniju, gdje je kasnije studirao fiziku. Njegova zaluđenost filmom počela je kada je pogledao „Ratove zvijezda“ i potom napustio svoj posao vozača kamiona kako bi ušao u filmsku industriju. Tamo je počeo kao scenarist, a potom i scenograf te se bavio i specijalnim efektima za filmove poput „Bitke onkraj zvijezda“ i „Bijeg iz New Yorka“. Svoj redateljski debi ostvario je 1981. filmom „Piranha II: The Spawning“, kada je zamijenio originalnog redatelja koji je napustio projekt.

Prvi veći uspjeh ostvario je „Terminatorom“ 1984., kada je postao popularan hollywoodski redatelj te je ubrzo pozvan da režira „Aliena“, a tri godine kasnije i „Bezdan“. Zabrinutost posljedicama nuklearnog rata evidentna je u temama svih njihovih filmova od 1986. do 1994. godine. Kritičari su hvalospjevima obasuli njegov način upotrebe specijalnih efekata u „Terminatoru 2: Sudnji dan“. Nakon „Istinitih laži“ iz 1994., bacio se na dotadašnji najveći filmski projekt – „Titanic“, za kojeg je 1997. dobio čak tri Oscara, onog za najbolji film, najboljeg redatelja te najbolju montažu. Nakon „Titanica“, uslijedio je projekt koji mu je oduzeo gotovo deset godina rada: znanstveno-fantastični film „Avatar“ koji je karakterističan po svojoj upotrebi 3D tehnologija. Naime, Cameron je godinama strpljivo čekao da tehnološki alati dovoljno uznapreduju kako bi ostvario svoju viziju „Avatara“, a koristio je posebno razvijene 3D kamere. Za njega je zaradio iste tri nominacije za Oscara kao i s „Titanicom“.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Između ta dva velika filma, Cameron se nekoliko godina bavio dokumentarnim filmom, i to ne bilo kakvim, već podvodnim dokumentarcima. Biograf je za njega rekao da je „na pola umjetnik, a na pola znanstvenik“. Naime, njegova strast prema znanosti ga je potakla da pomogne razvoju podvodnog snimanja, kao i tehnologija vozila na daljinsko upravljanje. Cameron se bavi istraživanjem mora, a postao je stručnjak na polju istraživanja olupina u morskim dubinama istražujući Titanik i Bismarck. Prije tri godine je dosegnuo dno Marijanske brazde, najdublje točke oceana. Treća je osoba u povijesti koja je to ikad učinila, a impresivno je što se prvi tamo spustio samostalno. U listopadu 2013. čak je i novootkrivena vrsta žabe dobila ime po njemu - „Pristimantis jamescameroni“, zbog njegovog zalaganja za podizanje ekološke svijesti te javnog promicanja veganstva.

Sveukupno, smatra se da su Cameronovi filmovi zaradili otprilike 2 milijarde dolara u Sjevernoj Americi i 6 milijardi dolara diljem svijeta. Njegova dva filma, „Titanic“ i „Avatar“ su dva filma s najvećom zaradom svih vremena. Prema Vanity Fairu, 2011. je proglašen osobom koja najviše zarađuje u Hollywoodu.

Njegov privatni život je prilično buran. Naime, udavao se čak pet puta, a među njima su i neke glumice s filmskih setova, poput Linde Hamilton iz franšize „Terminator“ s kojom ima jednu kćer. Trenutna supruga mu je Suzy Amis koja je glumila u „Titanicu“. Iako je stanovnik SAD-a od 1971., odlučio je zadržati kanadsko državljanstvo jer je povukao svoj zahtjev nakon što je George W. Bush dobio predsjedničke izbore 2004. godine. Član je NASA-inog savjetničkog odbora te je radio na projektu postavljanja kamera na misiju na Marsu.

Suradnici, pak, nemaju baš visoko mišljenje o njemu. Poznat je po svojoj eksplozivnoj naravi i neljubaznosti kojima kolege dovodi do očaja, a The Independent ga je proglasio „noćnom morom za suradnju“. Na lošem je glasu zbog diktatorskog ponašanja i zapaljive naravi na setu, a prozvan je redateljskim Atilom.

Cameronov 'Terminator 2: Sudnji dan' gledajte u petak u 23:45 na RTL-u. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!