Novosti
Moderni francuski filmovi koje morate pogledati

Sami vrh europske kinematografije

Moderni francuski filmovi koje morate pogledati

Bilo da želite naučiti francuski jezik, saznati više o kulturi ili se jednostavno zabaviti, nema boljeg izbora od francuskog filma.

U emotivnoj dramediji „Nedodirljivi“ bogati čovjek s invaliditetom zapošljava mladog i dinamičnog mladića za svog pomoćnika. Film uvjerljivo prikazuje razlike između bogatih i siromašnih četvrti, kao i teškoće s kojima se osobe s invaliditetom susreću u svakodnevnom životu. „Nedodirljivi“ će vas rasplakati pričom o prekrasnom i neočekivanom prijateljstvu između dvaju osoba za koje nikada ne biste pomislili da imaju išta zajedničko.

Romantična komedija „Amelie“ jedan je od najpoznatijih novijih francuskih filmova te jedan od razloga zašto sve više ljudi želi posjetiti Pariz. Amelie, mlada i neiskvarena djevojka radi kao konobarica u glavnom francuskom gradu te se trudi pomoći ljudima oko sebe. Usput želi pronaći ljubav svog života. Negdje tijekom te misije shvati da u cijeloj gunguli zaboravi na sebe te odluči preuzeti kontrolu nad svojim životom.

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U glazbenoj drami „Les Choristes“ učitelj pokušava promijeniti živote svojih učenika. Naime, novi učitelj u iznimno strogom internatu za dječake u tome uspijeva u radnji smještenoj u rano 20. stoljeće. Clement Mathieu odluči koristiti glazbu i stvoriti zbor kako bi promijenio živote svojih učenika. Prekrasna glazba, dirljiva priča i uistinu posebna atmosfera filma čine ga jednim od najuspješnijih francuskih filmova svih vremena.

Ako ste ikad htjeli znati što se događa u francuskim predgrađima, „Mržnja“ je pravi film za vas. Nakon tučnjave s policijom, mladić Abdel padne u nesvijest, što uzrokuje brojne nemire i dovodi do eskalacije nasilja. „Mržnja“ je izuzetno dirljiv film i prilično točan prikaz onoga što se događa u pojedinim francuskim predgrađima. Dok ovo svakako nije film za one slabijeg želuca, savršen je način za sigurno učenje o problemima s kojima je Francuska suočena.

U filmu „Španjoslki apartman“ Xavier, francuski student, putuje u Španjolsku preko ERASMUS-a, programa koji dopušta europskim studentima studiranje na srodnom sveučilištu u drugoj državi. Xavier ubrzo shvati da selidba u novu državu nije tako jednostavna kako je zamišljao te se suočava s raznim preprekama čim sleti u Barcelonu. Ono što je trebao biti jednostavan semestar u inozemstvu pretvara se u iskustvo koje će mu promijeniti život. „Španjolski apartman“ se obraća generaciji studenata koji su doživjeli sličnu avanturu.

Dobrodošli u Ch'tis“ progovara o Philippeu koji je prisiljen odseliti se na sjever Francuske nakon što je uhvaćen u prevari inspektora. Tamo traži novi posao, a teško se prilagođava regiji koju obilježavaju jake zime i koja je naseljena nezaposlenim alkoholičarima. Uskoro Philippe saznaje da su sve njegove predrasude o regiji pogrešne te da se ispod njih krije zapravo prekrasno mjesto za život. Film šalama naglašava razlike između ch'ti naglaska i tradicionalnog francuskog naglaska koje će vam biti teške za shvatiti ukoliko ne razumijete jezik.

Francuzi su majstori parodija, a to su dokazali filmom „OSS 117: Cairo, Nest of Spies“ u kojem parodiraju tajnog agenta Jamesa Bonda. OSS 117 je njegova francuska verzija, ponešto umišljenija, a uz to je i seksist i rasist. Njegova nevjerojatna nespretnost ga u konačnici ipak čini gotovo simpatičnim.

Ukoliko vam se svidio prethodni film, ni njegov nastavak „OSS 117: Lost in Rio“ vas neće razočarati. Ovoga puta naš junak traži bivšeg nacista dok očajnički pokušava zavesti Mossadovu agenticu s kojom radi.

Akcijska komedija „Taxi“ vas također neće razočarati. Ipak se radi o ludom taksistu koji upoznaje gubitnika policajca. Taksist mu pokušava pomoći i usput mu objašnjava svoje mnogobrojne prometne prekršaje. U filmu ima automobilskih potjera napretek, ali i mnogo scena s priglupim policajcem i podjednako netalentiranim njemačkim pljačkašima.

Ne propustite četvrti nastavak ove akcijske komedije „Taxi 4“ u nedjelju u 22 sata na RTL-u.