Novosti
Jedan i jedini - Luc Besson: Producent i redatelj koji osvaja pričama o neobičnim svjetovima

LUC BESSON

Jedan i jedini - Luc Besson: Producent i redatelj koji osvaja pričama o neobičnim svjetovima

Stoji iza brojnih velikih filmova, a njegovu ekscentričnost do sada su trpjele čak četiri supruge!

Svoje djetinjstvo proveo je putujući s roditeljima koji su se bavili ronjenjem. I sam je želio ostati povezan s morem – planirao se školovati za morskog biologa i specijalizirati se za rad s dupinima, no sa 17 godina je doživio tešku nesreću na ronjenju, zbog koje više ne smije zaranjati.

Nakon toga se vratio u rodni Pariz, a kada mu je bilo dosadadno u školi napisao je prve verzije Velikog plavetnila i Petog elementa. Tada je  shvatio da se želi baviti filmom, pa se vukao po setovima kada god je ulovio priliku. 

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Malo po malo, krenuo je i sa svojim projektima, a neki od njih ubrzo su postali neizostavni klasici. Samo neki od najznačajnijih su već spomenuti Veliko plavetnilo i Peti element, a tu su i Taxi, Ivana Orleanska, Leon profesionalac, Transporter 2 i 3, Arthur u zemlji Minimoya, 96 sati i brojni drugi. Za neke je pisao scenarije ili ideje, a neke je i režirao.

Voli surađivati sa Jeanom Renoom i Garyjem Oldmanom, a s dvije glumice s kojima je snimao je bio u braku -  to su Maiwenn i Milla Jovovich. Glazbu u svim svojim filmovima prepušta samo jednoj osobi, svom dobrom prijatelju Ericu Serri.

U svoje filmove često ubacuje vrlo niske kadrove koje prate automobil u velikoj brzini. Tako nešto pronaći možete u Transporteru, ali i u svim nastavcima Taxija.