Ostani doma
TV novosti
Steven Spielberg jedva je upao na faks, a onda postao jedan od najboljih redatelja u povijesti filma

nezaustavljiv

Steven Spielberg jedva je upao na faks, a onda postao jedan od najboljih redatelja u povijesti filma

Iako će početkom prosinca navršiti 75 godina, najutjecajniji filmaš Hollywooda u prosjeku i dalje stvara film godišnje

Nakon završene srednje škole, sada jedan od najvažnijih filmaša u Hollywoodu, Steven Spielberg, dva puta se bezuspješno pokušavao upisati na fakultet. Kad ga je napokon upisao, na zaprepaštenje roditelja napustio je studij kako bi se potpuno posvetio tek započetoj karijeri. Tajna njegova uspjeha vjerojatno je u startu bila u tome što je od početka volio eksperimentirati specijalnim efektima i različitim filmskim žanrovima.

Televizijski počeci i skori multimilijunaš

U drugoj polovici šezdesetih Spielberg je počeo snimati televizijske filmove, među kojima je znameniti 'Dvoboj' u kojem ogromna cisterna kroz cijeli film terorizira vozača osobnog automobila. Ranih 70-ih mladi redatelj polako prelazi na velika platna i ubrzo doživljava planetarni uspjeh trilerom 'Ralje', koji je osvojio tri Oscara (za montažu, glazbu i zvuk), zaradio u kinima više od 100 milijuna dolara te postavio novi američki rekord box-office zarade, a Spielberga učinio jednim od najmlađih američkih multimilijunaša, što mu je dalo ogromnu autonomiju u biranju budućih projekata.

Nezaustavljivi tvorac filmskih hitova

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Godine 1977. Spielberg snima ZF film 'Bliski susreti treće vrste' koji mu je donio prvu nominaciju za Oscara. 1981. u suradnji s Georgeom Lucasom snima film 'Indiana Jones: Otimači izgubljenog kovčega'. Sljedeće godine nezaustavljivi Spielberg producira i režira mračni 'Poltergeist' i kultni 'E.T.', koji je postao financijski najuspješniji film svih vremena, sve dok ga nije nadmašio njegov vlastiti 'Jurski park'.

Dokazao kritici da može sve

Kako ga je publika obožavala, no ne baš i kritičari, Spielberg se odlučuje uozbiljiti i snima angažirane umjetničke filmove 'Boja purpura', 'Carstvo sunca', 'Schindlerova lista', za koji napokon dobiva Oscara za režiju, 'Amistad' i 'Spašavanje vojnika Ryana' s kojim osvaja i drugog Oscara za režiju.

Impresivnu fantaziju Stevena Spielberga 'BFG – Blagi fantastični gorostas' ne propustite gledati u subotu u 20 sati na RTL-u.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!