Novosti
Asterix slavi 60. rođendan u petak od 19:55 na Kockici!
fi.wikipedia.org

OMILJENI JUNAK

Asterix slavi 60. rođendan u petak od 19:55 na Kockici!

Malen, ali neustrašiv Gal postao je legenda koju obožavaju generacije. Evo kako je nastao!

Prva Asterixova pustolovina počela je davne 1959. godine u prvom izdanju časopisa Pilote... Autori Albert Uderzo i René Goscinny trebali su osmisliti priču iz francuske kulture koju će zavoljeti poslijeratna djeca, koja su u to vrijeme bila uglavnom pod utjecajem stranih medija. 

Htjeli su antiheroja koji nije snažan i mišićav, već nizak i ne previše inteligentan, ali lukav i snalažljiv. Puno su razmišljali o različitim povijesnim razdobljima Francuske kad im je pozornost privuklo vrijeme Gala te njihova pjevna i smiješna imena.

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Nadahnulo ih je ime Vercingetorixa, jedno od prvih imena koje su naučili u djetinjstvu na satovima povijesti, i uskoro su svoje likove nazvali sličnim imenima. Asterix živi oko 50. g. pr. Kr. u izmišljenome selu na sjeverozapadu Galije, području današnje Bretagne. Selo je poznato među Galima po tome što je jedino koje još nisu osvojili Julije Cezar i rimski legionari. Njihovo tajno oružje je čudotvorni napitak, a na svakom mjestu koje posjete, Asterix i Obelix susreću likove i događaje iz raznih povijesnih razdoblja.

Prvi se strip 1961. godine prodao u 6000 primjeraka, a 10 godina kasnije sedamnaesti strip u više od milijun primjeraka. Nakon tragične smrti Renéa Goscinnyja 1977. godine Albert Uderzo na zahtjev čitatelja nastavio je rad na stripu. Objavio je još 9 albuma i tek je 2013. predao pero Jeanu Yvesu Ferriju i Didieru Conradu.

Do danas je izdano 35 albuma, stripova prevedenih na više od 110 jezika i dijalekata, prodanih u 355 milijuna primjeraka u cijelom svijetu. U kinima je njegove filmske avanture pogledalo više od 100 milijuna gledatelja.

I RTL Kockica pridružila se prigodnom obilježavanju 60. rođendana omiljenog junaka generacija diljem svijeta.

U petak od 19:55 sati ne propustite dva uzbudljiva animirana filma  - 'Asterix Gal' te 'Asterix i Kleopatra'.