Ostani doma
Novosti
U čast 60. rođendana, Asterix dobio kovanicu od dva eura
Jean-Yves Ferri i Didier Conrad

Malen, ali neustrašiv Gal

U čast 60. rođendana, Asterix dobio kovanicu od dva eura

Večeras od 19:55 sati proslavite Asterixov rođendan na Kockici uz dva dugometražna animirana filma!

Već 60 godina maleni, ali hrabri Gal Asterix prava je ikona francuske kulture. Njegov lik, koji su 1959. godine stvorili Albert Uderzo i René Goscinny i šest desetljeća nakon nastanka obožavaju sve generacije. Stripovi o Asterixu prevedeni su na više od 110 jezika i dijalekata te prodani u 355 milijuna primjeraka diljem svijeta, dok je u kinima njegove filmske avanture pogledalo više od 100 milijuna gledatelja.

U čast 60. rođendana, popularni stripovski i animirani junak dobio i svoj novčić! Naime, Francuska je u optjecaj pustila ograničenu seriju kovanica od dva eura s njegovim likom. Izrađeno je ukupno 310.000 novčića, od čega dio u kolekcionarskoj verziji sa posebnom završnom obradom i pakiranjem.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Na prednjoj strani novčića prikazan je Asterix sa čuvenim krilatim šljemom na glavi, iznad kojeg piše njegovo ime te oznaka Republike Francuske. Ispod njegova lika rimskim je znamenkama ispisana brojka 60,a na dnu se nalazi lovorov vijenac.

"Asterix zasigurno utjelovljuje pravog Francuza, njegovu domišljatost i oštroumnost kroz galski identitet“, objašnjavaju iz Monnaie de Parisa, kovnice novca Francuske središnje banke.

I RTL Kockica pridružila se prigodnom obilježavanju 60. rođendana omiljenog junaka generacija diljem svijeta.

Večeras od 19:55 sati ne propustite dva uzbudljiva animirana filma  - 'Asterix Gal' te 'Asterix i Kleopatra'.

Reci što misliš!