Novosti
VIDEO - Ostanite doma i vježbajte besplatno uz trenera Edu: Donosimo tri odlična treninga!

'FITNESS SOBA'

VIDEO - Ostanite doma i vježbajte besplatno uz trenera Edu: Donosimo tri odlična treninga!

U danima borbe s pandemijom koronavirusa, kada su građani po preporuci Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu u svojim domovima, tjelovježba može djelovati višestruko blagotvorno.

I vođen baš time, trener u emisiji „Život na vagi“, Edin Mehmedović, odlučio se pokrenuti i snimiti treninge koje bez problema u svoja četiri zida  svi mogu odraditi. 

Set vježbi pod imenom „Fitness soba“ besplatno je dostupan na platformi RTLplay, a svaki traje do 20 minuta, dok su kraće verzije u trajanju do 5 minuta dostupne i na našoj stranici!

Preporučeno za tebe

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Već danas možete trenirati uz Edine upute i tri seta vježbi: razgibavanje, stabilizacija te mišićna izdržljivost i ravnoteža, a svaku bi vježbu valjalo ponoviti 10-ak puta. 

Valja napomenuti da će novi set vježbi biti dostupan svaki radni dan na RTLplayu  OVDJE.

1. Razgibavanje – mobilnost i fleksibilnost tijela

Prečesto se ta dva termina izbjegavaju, a u današnje vrijeme, kad smo kod kuće u izolaciji, njihov utjecaj na našu svakodnevicu može biti krucijalan. Zbog smanjene razine kretanja, koja je kod nekih ionako niska, dolazimo u situaciju da na vlastitom tijelu vidimo ubrzano opadanje tih sposobnosti. Stoga, na početku bijaše razgibavanje. Ovaj protokol dio je svakodnevne rutine mojih klijenata. Uvijek trening započinjemo vježbama mobilnosti. Upravo ta rutina nam pomaže da održimo tijelo u balansu, osvijestimo svaku kretnju te se emocionalno i fizički pripremimo za glavni dio treninga. Napomenut ću još jednom kako vam savjetujem da ovaj nazovimo 0. trening uvijek odradite prije početka glavnog treninga.

Stabilizacija – Primarna funkcija ovog treninga je aktivacija dubinskih mišića trupa

Aktivacija mišića koji daju podršku kralježnici i čuvaju unutarnje organe. Popularni termin za tu skupinu mišića je «Core». Geografski ga možemo definirati kao sve mišiće koji se nalaze između vrata i sredine natkoljenice. Najviše ćemo koristiti izometričku kontrakciju mišića, koja je definirana visokom aktivnosti muskulature bez kretanja, to su razni izdržaji, plankovi, upori, itd. Pritom volim izazvati mišiće kroz različite oblike destabilizacije, poput smanjenja točke oslonca ili površine koju zauzimamo u odnosu na podlogu. Bilo bi odlično kad bi ovaj tip treninga integrirali bar 2 do 3 puta tjedno u svoju rutinu.

Mišićna izdržljivost i ravnoteža

Polako sam vas uveo u ovaj sustav, pazeći pritom na osnovne principe pravilno izbalansirane tjelovježbe. Sad je trenutak da izazovemo vaš kardiovaskularni sustav. Ovaj trening je osmišljen tako da aktivira sve velike mišićne sustave u tijelu. Nadalje, intenzitet je prilagođen vašim mogućnostima a definira ga ravnoteža, tj. disbalans. Nekim vježbama smanjit ćemo oslonačnu površinu te na taj način vježbu učiniti izazovnijom, tj intenzivnijom. Preporučam da uvijek krenete s lakšom verzijom te na nju nadogradite eventualno i težu varijantu vježbe. Ali tek onda, kad ste sigurni da ste lakšu verziju apsolvirali. Bitno mi je da osvjestite svaku kretnju i pronađete fokus kako biste bili što učinkovitiji. Na kraju, nadam se kako ćete proizvesti efekte koje sam priželjkivao. Znatno ubrzanje srčane frekvencije, povećanje temperature tijela i pojačano znojenje.

Ekstenzitet možete povećati tako da ponovite cijeli trening bar dva puta. Ovisno, naravno, o vašem trenutno stanju, motivaciji i slobodnom vremenu.