Ostani doma
Novosti
Clint Eastwood snimio je jedan od najboljih filmova s tematikom Drugog svjetskog rata u srcu Istre

Jeste li znali?

Clint Eastwood snimio je jedan od najboljih filmova s tematikom Drugog svjetskog rata u srcu Istre

Kako je istarska Vižinada zamijenila francuski Clemonte gledajte u subotu u 20:15 na RTL2.

U malom istarskom mjestu Vižinadi nedaleko Motovuna snimala se američka ratna komedija 'Zlato za odvažne' ('Kelly's Heroes') u kojoj su glavne uloge imale holivudske legende Donald Sutherland, Clint Eastwood i Telly Savalas, najpoznatiji kao Kojak.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by James DeRosa (@filmschoolprimer) on Apr 17, 2020 at 4:55am PDT

Vižinada je tada "glumila" francuski gradić Clemonte četrdestih godina 20. stoljeća i snimalo se od srpnja do prosinca 1969.  

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Tadašnja Jugoslavija bila je odabrana za snimanje jer je bila jedna od rijetkih zemalja čija je vojska još uvijek bila opremljena funkcionalnom mehanizacijom iz Drugoga svjetskoga rata, i njemačkom i američkom, što je produkciji filma potpuno pojednostavivalo logistiku. Tako da se uslijed snimanja sukoba Amerikanaca i Nijemaca na glavnom vižinadskom trgu Clint Eastwood vozikao pravim tenkom iz rata.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Yoshihiro Tsukada (@zeroonegoody) on May 12, 2020 at 9:16pm PDT

Film je nastao u koprodukciji američkog studija MGM i beogradskog Avala filma, a producentima su stare kuće i građevine u istarskome mjestu bile idealna scenografija za francuski gradić u Drugom svjetskom ratu, u kojem skupina američkih vojnika pokušava izvući nacističko zlato iz sefa u banci.

Dolazak holivudskih zvijezda bio je veliki događaj za Vižinadu, a Eastwood i Sutherland rado su družili s mještanima i proučavali ljepote Istre.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Portal Filmopedija.com � (@filmopedija) on Nov 12, 2019 at 12:10pm PST

Prošle jeseni, 18. i 19. listopada u Vižinadi je održan airsoft susret 'Kelly’s Heroes “Golden 50”' povodom obilježavanja 50 godina od snimanja filma.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Callsign_RONIN (@callsign_ronin_hun) on Oct 26, 2019 at 1:32am PDT

Zanimljivo je i kako je Clint Eastwood u filmu imao i hrvatskog dublera, mještanina Ecija Fatorića koji je u intervjuu za Jutarnji list otkrio kako je bilo snimati pravi holivudski film.

"Tada sam bio u 27. godini. Bili smo jednake visine i građe i izabrali su me za njegova dublera. Snimao sam scene s leđa i sve ono za što nije bilo potrebno da on bude na setu. Isto tako, bio sam vođa statista, a u tom je filmu bilo čak 1000 statista. Bila je to velika stvar za Vižinadu. Clint je, kao i svi ostali glavni glumci, na setu bio vrlo malo. Samo onoliko koliko je bilo nužno. Svi su oni bili smješteni u Umagu. Clint je vozio motor po cesticama tu u unutrašnjosti Istre. Bio je jako srdačan, susretljiv. Puno smo se družili i na zajedničkim večerama u Umagu, na kojima su se družili glumci i svi iz produkcije." Eciju Fatorić pri završetku snimanja filma zadovoljna je produkcija ponudila posao u jugoslavenskoj filmskoj industriji, no on ga je odbio.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Clint Eastwood Fans (@clint.eastwood.fans) on May 14, 2020 at 6:56am PDT


Clinta Eastwooda kao poručnika Kellyja i pitoresknu Vižinadu gledajte u ratnoj komediji 'Zlato za odvažne' u subotu u 20:15 na RTL2.

Reci što misliš!