Ostani doma
Novosti
Nevjerojatno, ali istinito: kultni Simpsoni predvidjeli su čak 20 događaja iz budućnosti koji su se stvarno dogodili

Kako?

Nevjerojatno, ali istinito: kultni Simpsoni predvidjeli su čak 20 događaja iz budućnosti koji su se stvarno dogodili

Scenaristi tvrde da je sve samo slučajnost. Pa baš tolika?!

1. Koronavirus

U epizodi iz 1993. većina građana Springfielda zarazila se tzv. Osaka virusom iz Japana. Iako je Covid-19 stigao iz kineskog Wuhana, scenarij je poprilično sličan stvarnoj situaciji koju je u svijetu prouzročio koronavirus.

2. Tom Hanks se zarazio opakim virusom i moli ljude da mu ne prilaze

U epizodi iz 2007. godine pojavljuje se lik Toma Hanksa koji javnosti putem televizije prezentira novi Grand Canyon: 'Ja sam Tom Hanks i molim vas da mi ne prilazite ako me vidite uživo'. Njegove riječi mnogi su povezali sa samoizolacijom u kojoj se Hanks našao kad su se on i njegova supruga zarazili koronavirusom.

3. Donald Trump kao predsjednik SAD-a

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Crtač i kreativni savjetnik Simpsona, Matt Groening za The Guardian je kazao: “Da će on biti predsjednik, predvidjeli smo 2000. godine, ali Trump je bio najsmješnija šala koje smo se u tom trenutku mogli sjetiti i još je uvijek tako. Ovo je više od satire”.

Prema Simpsonima Trump će s vlasti otići tek 2030. godine i ostaviti zemlju u ogromnim dugovima.

4. Otkriće mutirane ribe s tri oka

U epizodi iz 1990. godine Bart u elektrani ulovi ribu s tri oka. Više od desetljeća kasnije, riba s tri oka otkrivena je u rezervoaru u Argentini. Zanimljiva popudarnost je i što je taj rezervoar utjecala voda iz nuklearne elektrane.

5. Izgradnja nebodera The Shard u Londonu

Tijekom epizode 'Lizinog vjenčanja' emitirane 1995. godine, iza Big Bena vidi se neboder u daljini, a 14 godina kasnije Shard je stvarno izgrađen i to upravo na istom mjestu kao i u crtiću.

6. Epidemija ebole

U epizodi iz 1997. godine Marge bolesnom Bartu daje čitati knjigu 'Curious George and the Ebola Virus'. Na naslovnici je majmun, životinja koja prenosi virus. Mnogi taj trenutak povezuju s izbijanjem epidemije početkom 2015. godine.

7. Nastup Lady Gage na Superbowlu

Pet godina prije Simpsoni su predvidjeti nastup Lady Gage na Super Bowlu 2017. s bizarno točnim detaljima.

8. Borba Andyja Ruiza i Anthonyja Joshue

U epizodi iz 1996. Anthony Joshua gotovo identično pretuče i pobijedi Homera kao što je 2019. pobijedio Andyja Ruiza.

9. Kraj serije 'Igre prijestolja'

Epizoda iz listopada 2017. godine, koja je bila svojevrsna parodija na 'Igre prijestolja' vjerno je prikazala upravo ono što se dogodilo u pretposljednjoj epizodi. Pred kraj epizode Simpsona, obitelj gleda srednjovjekovnu verziju Springfielda koju spaljuje ljuti zmaj, što se dogodilo i u popularnoj TV seriji.

10. Mlada aktivistica Greta Thunberg

Mlada je Greta Thunberg ljude neodoljivo podsjetila na Lisu Simpson. Identična scena s Donaldom Trumpom je poprilično zastrašujuća. 

11. Jeziva slučajnost - 11. rujna 2001. godine

U epizodi iz 1997. godine Lisa Bartu pokazuje časopis s istaknutom cijenom od 9 dolara. Uz brojku stoje dva nebodera srušena u terorističkim napadima 2001. godine. Teoretičari su ih brzo protumačili kao dvije jedinice i tako su došli do brojke 911 - brojke kojom se označava teroristički napad koji se dogodio 9.11.

12. Pametni satovi

Da vam je netko 1995. godine rekao da ćete snažna računala i softvere imati u sićušnim uređajima poput pametnih telefona i pametnih satova, vjerojatno biste mu se samo nasmijali. No, Simpsoni su pametne satove predvidjeli još davne 1995. godine.

13. Skandal na predsjedničkim izborima

U epizodi iz 2008. godine uvodna špica pokazuje Homera koji pokušava glasati na uređaju za glasanje. Njemu se pak dogodilo ono što se događalo na pravim izborima četiri godine kasnije kad su se uređaji za glasanje 'zamrzli' i moguće je bilo glasanje za samo jednog kandidata.

14. NSA prisluškuje cijeli svijet

Godine 2013. Edward Snowden razotkrio je nevjerojatne razmjere prisluškivanja u svijetu. NSA ne samo da je prisluškivala milijune Amerikanaca, već i ljude diljem svijeta, a pošteđeni nisu bili ni najveći lideri svijeta. Simpsoni su to pak predvidjeli još 2007. godine. Tada je Lisa upozorila Marge i Barta da ne bi trebali pričati tako glasno, da bi joj Marge odgovorila 'kako vlasti sigurno ne prisluškuju baš sve.' Nakon toga je uslijedio kadar ogromnog centra za prisluškivanje.

15. Dugovječnost Rolling Stonesa

U epizodi iz 1995. godine Lisa na zidu ima poster slavnih Stonesa na kojem su bili na turneji 'Invalidska kolica' 2010. godine. Iako tada vjerojatno ni sami autori nisu vjerovali da će 'djedice' rock'n'rolla izdržati toliko dugo, oni rokaju još i danas, deset godina nakon one na posteru.

16. Rat u Siriji

Sirija je danas zemlja razorena do neprepoznatiljivosti, a Simpsoni su još 2001. godine predvidjeli izgled zastave pobunjenika koja je istaknuta na vratima automobila.

17. Cenzura Michelangelovog Davida

U epizodi iz 1990. godine prikazani su građani Springfielda koji prosvjeduju protiv Michelangelovog Davida izloženog u lokalnom muzeju, nazivajući umjetnička djela opscenim zbog golotinje. U stvarnosti to se dogodilo u srpnju 2016., kada se u Rusiji glasalo o tome treba li obući kopiju renesansne statue koja je postavljena u središtu Sankt Peterburga.

18. Zakašnjeli odgovor The Beatlesa godinama kasnije

U epizodi iz 1991. epizoda Ringo Star iz The Beatlesa marljivo odgovara na pisma obožavatelja poslanih prije više desetljeća. U rujnu 2013. dvojica fanova Beatlesa iz Essexa stvarno su dobili odgovor Paula McCartneyja na pismo koje su poslali bendu prije 50 godina.

19. Formula Božje čestice

Epizoda iz 1998. godine prikazuje ambicioznog izumitelja Homera koji staji pored ploče s ogromnom jednadžbom, koja je jako slična onoj objavljenoj 14 godina kasnije o predviđanju mase Higgsovog bozona, tj. Božja čestica.

Scenarist i producent David X. Cohen, koji ima diplomu fizike s Harvarda i studirao je informatiku na Berkeleyju, zamolio je prijatelja Davida Schiminovicha, profesora astrofizike na Columbiji, da mu pomogne oko formule, no nisu znali da će biti baš toliko blizu stvarnoj formuli.

20. Financijska kriza u Grčkoj

U epizodi iz 2012. Homer je gostujući stručnjak u emisiji, a u dnu ekrana se pojavljuje naslov vijesti kako je "Europa prodaje Grčku na eBayu“. Grčka je nakon dva zajma propustila treći zajam Međunarodnog monetarnog fonda 2015. godine te postala prva razvijena zemlja kojoj se to dogodilo.

“Ako na stol stavite dovoljno predviđanja, po zakonu vjerojatnosti 10 posto će ih se uistinu i dogoditi” objasnio je scenarist Al Jean.

'Simpsoni film' gledajte u subotu u 20:15 na RTL2.

 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!