Ostani doma
TV novosti
Buntovni 'Janko Strižić' prava je faca: Vlasnik je dvaju Emmyja, ima svoju predstavu, zabavni park i skulpture u nizu svjetskih metropola!
BBC

NA KOCKICI

Buntovni 'Janko Strižić' prava je faca: Vlasnik je dvaju Emmyja, ima svoju predstavu, zabavni park i skulpture u nizu svjetskih metropola!

Simpatičnog Janka pratite na Kockici, od ponedjeljka do petka u 19.05 sati

Janko Strižić na dobrom je putu da se priključi ekipi najlegendarnijih animiranih likova svih vremena. Janko je vođa stada koje povezuje fascinacija ljudima, njihovim izumima i predmetima koji ih okružuju. U svakoj epizodi nailaze na problem koji pokušavaju riješiti, a pretjerana želja da unesu uzbuđenje u svoju dosadnu svakodnevicu uvijek nekako završi avanturom na koju nisu računali.

Milijuni obožavatelja i prestižne nagrade

Lik domišljatog ovna, originalno Shaun the Sheep, prvi se put pojavio 1995. godine kao sporedni lik u Oscarom nagrađenom kratkom filmu studija Aardman, “A Close Shave”. Janko je vlastiti TV serijal na BBC-ju dobio 2007. godine, do danas je snimljeno čak 170 epizoda koje su prikazane u 180 zemalja svijeta, a početkom 2020. seriju je kupio i div Netflix. Inovativnost, humor koji ne proizlazi iz dijaloga već gesti i glasova te brojne reference na popularnu kulturu priskrbile su Janku gotovo kultni status i obožavatelje svih generacija te mu donijele brojne prestižne nominacije i nagrade, među kojima se ističu dvije nagrade BAFTA i Emmy u kategoriji najbolje animacije.

Pleše čak i na pozornici!

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

O ogromnoj popularnosti ove simpatične i domišljate ovce svjedoče i dva dugometražna filma prikazana i u hrvatskim kinima, ''Janko Strižić Film'' (2015) te ''Janko Strižić Film: Farmagedon'' (2019), ali i spin-off ''Timmy Time'' koji prati avanture Jankovog malenog rođaka Timmyja.

Osim toga, u ožujku 2011. godine premijerno je prikazana kazališna predstava pod nazivom ''Shaun's Big Show'' u kojoj se, osim Janka, pojavljuju i svi ostali junaci iz serije.

Janko Strižić junak je i nekoliko videoigara, a u švedskom zoološkom vrtu Skånes Djurpark ima vlastiti tematski park! Godine 2015. u engleskom Last Endu otvorena je obiteljska atrakcija "The Shaun the Sheep Experience" koja posjetiteljima u potpunosti dočarava svijet Janka Strižića modelima ovaca u prirodnim veličinama te ugođajem malene farme, baš kao u crtiću.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Skånes Djurpark (@skanesdjurpark) on Aug 17, 2020 at 4:19am PDT

Janko Strižić bio je i velika zvijezda projekta ''Shaun in the City'', javne dobrotvorne akcije koji je za cilj imala prikupiti novac za dječje bolnice diljem Ujedinjenog Kraljevstva. 120 velikih skulptura Janka Strižića ručno su oslikali poznati britanski umjetnici te su one postavljene diljem Londona i Bristola.

Neponovljive avanture Janka Strižića ne propustite radnim danom u 19.05 sati na Kockici.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!