Ostani doma
TV novosti
'Harry Potter i darovi smrti 1. dio': Prepuno prijetnji i opasnosti započinje epsko finale čarobnjačke sage

Večeras u 20 sati

'Harry Potter i darovi smrti 1. dio': Prepuno prijetnji i opasnosti započinje epsko finale čarobnjačke sage

Ne propustite predzadnju priču o najpopularnijem čarobnjaku

U obraćanju čarobnjačkim medijima ministar magije Rufus Scrimgeour (Bill Nighy) govori kako njegovo ministarstvo ostaje snažno unatoč tome što je lord Voldemort ojačao i što death eaters ubijaju bezjake. U međuvremenu, Harry Potter (Daniel Radcliffe), Ron Weasley (Rupert Grint) i Hermiona Granger (Emma Watson) nastavljaju misiju koju je Albus Dumbledore (Michael Gambon) zadao Harryju - uništiti Voldemortove Horcruxe. Severus Snape (Alan Rickman) obavještava Voldemorta (Ralph Fiennes) o Harryjevom skorom odlasku iz Privet Drivea, a Voldemort uzima čarobni štapić Luciusa Malfoya (Jason Isaacs) jer njegov dijeli istu jezgru kao Harryjev, pa ga zbog toga nije mogao ubiti.

Red feniksa prati Harryja na sigurno koristeći polyjuice napitak. Tijekom leta presreću ih death eaters, koji ubijaju Mad-Eye Moddyja (Brendan Gleeson) i sovu Hedwigu te ranjavaju Georgea Weasleya. Stigavši u Burrow, Harry ima viziju tvorca čarobnog štapića Ollivandera (John Hurt) kojeg muči Voldemort. Sutradan, Scrimgeour stiže s oporukom Dumbledorea, Ron dobiva Dumbledoreov deluminator, Hermiona dobiva primjerak knjigu 'The Tales of Beedle the Bard', a Harry prvu zlatnu zvrčku koji je uhvatio u metloboju. Scrimgeour otkriva da je Harry naslijedio i Gryffindorov mač, koji je nestao.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Pretposljednji film u popularnoj franšizi o Harryju Potteru, u kojem gledamo Harryja u pohodu na Horcruxe kako bi ih uništio jer oni drže tajnu Voldemortove besmrtnosti, zaradio je 976 milijuna dolara u svijetu te postao treći najprofitabilniji film o ne tako više malom čarobnjaku nakon 'Darova smrti 2. dijela' te 'Kamena mudraca'. Snimljen istovremeno s 'Darovima smrti 2. dio', na Oscarima je bio nominiran u kategorijama najbolje umjetničke produkcije i u kategoriji najboljih vizualnih efekata i time postao drugi film o Potteru, nakon 'Zatvorenika Azkabana', nominiran u toj kategoriji. Na raznim drugim cijenjenim dodjelama nagrada poput BAFTA-e našao je svoje mjesto među filmovima koji se mogu pohvaliti nominacijama u kategorijama najbolje fotografije, glumačkih nastupa, originalne glazbe, produkcijskog dizajna, šminke i kostima, što samo govori kako je to cjelovit, zaokružen film, pomno stvaran u svakom svom segmentu i detalju.

Režije se, kao i u prošla dva nastavka, prihvatio David Yates zajedno s redateljem fotografije Eduardom Serrom, a film, prema riječima Yatesa, gotovo djeluje i funkcionira kao film ceste ili vérité dokumentarac. Pun prijetnji i opasnosti, a opet meditativni i dirljivi 'Darovi smrti' neki kritičari drže kao najbolji dio franšize, dok su specijalni efekti toliko specijalni da ih i ne primjećujete.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!