Ostani doma
TV novosti
Vrhunska britanska špijunska serija 'Noćni upravitelj': Hugh Laurie u ulozi opakog milijardera

vikendom navečer

Vrhunska britanska špijunska serija 'Noćni upravitelj': Hugh Laurie u ulozi opakog milijardera

Serija je dbila čak 22 prestižne nagrade.

Jonathan Pine (Tom Hiddleston) bivši je britanski vojnik, sada noćni upravitelj luksuznih hotela u Kairu. Godina je 2011., vrijeme je Arapskog proljeća, a Pine upoznaje lijepu Sophie Alekan (Aure Atika), ženu lokalnog moćnika s kojom se upušta u vezu. Sophie je dobro upoznata s mutnim poslovima svog supruga, a informacije i dokaze kojima raspolaže povezuju njezinog supruga s engleskim milijarderom Richardom Roperom (Hugh Laurie) u ilegalnim međunarodnim vodama trgovine oružjem.

I dok Pine informacije predaje britanskoj ambasadi,  Sophie vrlo brzo plaća životom. U strahu za vlastitu sigurnost Pine bježi, odlazi u Švicarsku raditi u zabačenom hotelu. Nakon četiri godine u hotel stiže Richard Roper, a susret s njim potakne u Pineu sjećanja i rasplamsa želju za osvetom. Britanska tajna služba, tj. Angele Burr (Olivia Colman), upraviteljica radne skupine FCO-a, koja istražuje ilegalnu prodaju oružja, stupi u kontakt s Pineom te ga angažira da se ubaci u krug trgovaca oružjem s kojima Richard Roper surađuje i na taj način razotkrije uspješnog biznismena kao opasnog kriminalca.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Televizijska ekranizacija, tj. miniserija u šest nastavka iz 1993., nastala prema istoimenom djelu pisca špijunskih romana Johna le Carréa, prati lijepog, ali izmučenog hotelskog menadžera, koji se pokušava infiltrirati u zločinački kartel. Pinea upoznajemo kao noćnog upravitelja hotela u Kairu tijekom Arapskog proljeća 2011. Prije svega on djeluje sabran usred kaosa, umiruje goste te ih pažljivo usmjerava dok vani odjekuju pucnjevi. Pineov život mijenja se kada Sophie (Aure Atika) prođe kroz predvorje hotela, a jedna od zaposlenica je prepozna kao ljubavnicu Freddieja Hamida (David Avery), čija obitelj posjeduje pola grada, a on sam je bogataš iskvaren do srži. Tom Hiddleston savršeno je upriličio Jonathana Pinea. Oličenje je savršenog Britanca – zgodan, pristojan, samozatajan i smiren, šarmantan i samopouzdan te vrlo tajanstven. Naravno, kada pomislimo na savršenog Britanca u špijunskoj službi prvo što nam pada na pamet jest James Bond. Pa tako, između Pinea i Bonda, tj. 'Noćnog upravitelja' i filmova o Bondu nije teško povući paralele. Štoviše, samo tjedan dana prije premijere 'Noćnog upravitelja' na BBC One, šanse da Tom Hiddleston postane novi Bond bile su 20/1. Od glumačke izvedbe, Pineovih nadređenih u Londonu, atraktivnih lokacija, moćnih zlikovaca, lijepih žena (Roperova lijepa američka ljubavnica Jed, koju igra Elizabeth Debicki), pa čak do uvodne špice, sve 'miriše' bondovski. "Najgoreg čovjeka na svijetu", kako ga u jednom trenutku nazovu u seriji, moćnog nasilnika Richarda Ropera, utjelovio je nitko drugi do maestralni Hugh Laurie.

U Londonu se nalazi Angela Burr (Olivia Colman), šefica tajanstvene obavještajne agencije, koja se strastveno bori protiv Ropera i koja je u romanu Le Carréa, zapravo on, tj. Leonard. No to nije jedina promjena u usporedbi serije s knjigom. Adaptacije je vješto izveo David Farr - od Burrove promjena spola, Arapskog proljeća, Pineovog služenja u Iraku umjesto u Sjevernoj Irskoj, promjene gradova - Zermatt u Alpama, koji je više bondovska lokacija, zamjenjuje Zürich. Izvanredna serija redateljice Susanne Bier, najpoznatije po drami iz 2006. 'After the Wedding', prodana je u preko 180 zemalja, nominirana je za 36 nagrada od kojih je osvojila 11, uključujući dvije Emmy nagrade (redateljica Susanne Bier i skladatelj glazbe Victora Reyesa) i tri Zlatna globusa za izvedbu Toma Hiddlestona. Najbolja predstava u kategoriji  sporedne uloge otišla je Oliviji Colman, a najbolja izvedba sporednog glumca Hughu Laurieju, što samo potvrđuje da se doista radi o seriji koju vrijedi gledati.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!