Ostani doma
TV novosti
Lazar Ristovski danas slavi 69. rođendan: Multitalentirani nagrađivani glumac jedno je vrijeme morao spavati na klupi u parku
IG/lazar.ristovski

Čestitamo!

Lazar Ristovski danas slavi 69. rođendan: Multitalentirani nagrađivani glumac jedno je vrijeme morao spavati na klupi u parku

Donosimo vam zanimljivu životnu priču velikog Laze Ristovskog

Lazar 'Laza' Ristovski rođen je 26. listopada 1952. godine u Ravnom Selu u Vojvodini. Njegov otac porijeklom je bio Makedonac, a majka Crnogorka. Osnovnu školu završio je u rodnom selu, a Srednju učiteljsku u Somboru. Kao mali pridružio se kulturno-umjetničkom društvu, gdje je svirao kontrabas. U jednom intervjuu priznao je da je njegovo djetinjstvo bilo obilježeno velikim siromaštvom, ali i solidarnošću, nadom i vjerom u bolje sutra.

1972. godine došao je u Beograd polagati prijemni ispit na Državnom institutu za fiskulturu (DIF). Položio je atletiku i plivanje, no u međuvremenu se prijavio i za polaganje ispita na Fakultetu dramskih umjetnosti, gdje je prošao u uži krug. Čekajući novi ispit morao se snalaziti po Beogradu a kako nikog nije poznavao, bio je primoran tih dana spavati na klupama u parkovima.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ristovski je uspio upisati Akademiju i živjeti u Studentskom gradu, gdje mu je jedno vrijeme cimer bio Bogdan Diklić s kojim je studirao. Ristovski i Diklić su s kolegama s godine, Radošom Bajićem (kojeg na RTL-u gledamo u serijama 'Psi laju, vetar nosi' i 'Selo gori, baba se češlja') i Slavoljubom Fišekovićem (koji također glumi u 'Selo gori, baba se češlja') osnovali bend kako bi zaradili nešto novca. Radoš i Fišeković su svirali harmonike, Ristovski kontrabas, a Diklić bubnjeve. Nastupali su po kavanama, na raznim slavljima i svadbama.

U jednom svom intervjuu Ristovski je otkrio kako je imao zanimljiv prvi susret s filmskom kamerom na prvoj godini Akademije. Prijatelj iz Sombora, koji je studirao kameru, zamolio ga je da mu pomogne snimiti zadatak u kojem Ristovski glumi studenta violine koji pada u nesvijest u autobusu punom studenata. Mladog Lazara bilo je sram tek tako pasti na ulici, pa je nekoliko puta odgađao taj trenutak. Kad je napokon odlučio i kamera se upalila, od uzbuđenja je stvarno pao u nesvijest i probudio se tek u kafiću kad su ga polili vodom. Tada je shvatio da će ga gluma 'skupo koštati' jer joj se predaje cijelim svojim bićem.

Nakon toga Ristovski je nastupio u kazalištu u više od 4000 predstava i glumio u više od 40 filmova i TV serija, i to većinom u glavnim ulogama. Od polovice devedesetih godina ne glumi u kazalištu, ali je nastavio raditi kao redatelj i producent i u kazalištu i na filmu. Osim glume, Ristovski uživa i u pisanju pa je tako do sada objavio dva romana i dvije zbirke priča.

Još od studentskih dana u vezi je s glumicom Danicom Kotorčević. Vjenčali su se 1980. i imaju sinove Petra i Jovana. Dok im je mlađi sin ekonomist, Petar je krenuo očevim i majčinim stopama. Danica je sa suprugom glumila u filmovima 'Belo odelo', 'Bumerang', 'San zimske noći' i 'Dnevnik mašinovođe'.

A Danicu i Lazara Ristovskog zajedno možete gledati i u seriji 'Selo gori, a baba se češlja' od ponedjeljka do petka u 22 sata na kanalu RTL Adria.

  • Selo gori, a baba se češlja

    humoristična dramska serija - Srbija - 2007.

    Ponedjeljak - petak u 22 sata
Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!