Ostani doma
TV novosti
Možete li vjerovati da prvi film o Harryju Potteru slavi 20. godišnjicu i da su knjige o obožavanom čarobnjaku jedne je od najzabranjivanijih na svijetu?!

Možete li vjerovati da prvi film o Harryju Potteru slavi 20. godišnjicu i da su knjige o obožavanom čarobnjaku jedne je od najzabranjivanijih na svijetu?!

Donosimo vam zanimljive činjenice o omiljenom čarobnjaku, a u subotu u 13:20 na RTL-u ne propustite gledati film 'Harry Potter i Plameni pehar'.

Prva knjiga o Harryju Potteru, 'Harry Potter i Kamen mudraca' napisana je 1998., a film objavljen tri godine kasnije.

Iako su knjige o Harryju Potteru prevedene na 67 jezika i inspirirale su djecu diljem svijeta da počnu čitati, nevjerojatna je činjenica da su zabranjene SAD-u. Svima je poznato da serijal knjiga u sadržaju uključuje magiju i vještičarenje, no to je uvrijedilo konzervativne katolike u SAD-u, pa je serijal knjiga o Harryju Potteru jedna je od najzabranjivanijih knjiga na svijetu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Harry Potter i njegova stvoriteljica, književnica J. K. Rowling isti dan imaju rođendan, 31. srpnja.

J.K. Rowling odabrala je željezničku stanicu King's Cross za mjesto odakle mladi čarobnjaci uskaču na Hogwarts Express koji ih vozi do škole jer su se tamo upoznali njezini roditelji kad su vlakom putovali u studentski grad Arbroath.

Prije J. K. Rowling niti jedan književnik nije postao milijarder zahvaljujući samo svojim knjigama, čak niti slavni Stephen King. No, zanimljivo je da je J. K. Rowling ispala s Forbesove liste najbogatijih ljudi na svijetu jer je dio svog bogatstva dala u humanitarne svrhe. Procjenjuje se da je raznim humanitarnim organizacijama dosad uplatila 160 milijuna dolara.

Iako je Harryjeva snježna sova Hedwiga ženskog roda, u filmovima su je glumile muške sove, budući da su one, za razliku od ženskih, potpuno bijele.

 'Harry Potter i Plameni pehar' ne propustite gledati u subotu u 13:20 na RTL-u.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!