Tihana: 'Kad sam se udavala, od bake sam dobila dukat, koji ću proslijediti snahi'
RTL

O DUKATIMA I NOŠNJI

Tihana: 'Kad sam se udavala, od bake sam dobila dukat, koji ću proslijediti snahi'

Stjepan je osmislio zanimljive nazive svojih jela, a desert je kod svih natjecateljica izazvao najveću pozornost - na što je domaćin i računao!

„Desert sam nazvao Zlatni dukat zato što se svi obraduju i prvih deset minuta misle da će dobiti dukate, a dobiju krempitu“, rekao je domaćin koji je uvjeren da će se svima toliko svidjeti desert da će dijeliti recept. „Ja ću zlatni dukat spremiti u perinu“, rekla je Gabrijela da bi tijekom večer domaćin objasnio o čemu je zapravo riječ.

„Žut je pa asocira na dukat... Roditelji, bake skupljaju za mlade, kad odrastu i kad se žene, udaju, onda je to jedan lijepi poklon mladencima tako da se taj dukat prenosi s koljena na koljeno, ali sve češće, kao u mom slučaju, kad dođeš u neku situaciju, s osmijehom ga se riješiš“, rekao je Stjepan, a Tihana dodala: „Meni je žao što bi ga se riješio jer je dukat lijepa uspomena. Ja sam dobila od svoje bake dukat kad sam se udavala i to će mi biti jedna vječna uspomena, koju ću proslijediti dalje svojoj budućoj snahi s obzirom na to da imam sina. To je baš nešto lijepo što bismo trebali cijeniti i čuvati, žao mi je što su prilike takve da se dukati moraju prodavati.

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

„Da dobijem dukat, mislim da ga nikad ne bih prodavala. Ni za živu glavu“, rekla je Gabrijela, a Jasmina dodala: „Zato nije loše imati što više dukata.“ Gabrijela je tijekom večere željela znati više i o tradicionalnoj slavonskoj nošnji. „Ovo na meni je šokačka slavonska košulja i reklja. To je staro osamdeset godina i sad se nosi uglavnom za neke prigode. Prije se to u selu nosilo svakodnevno, a sad nošnju nosim obično za Vinkovačke jeseni“, rekao je domaćin.

„Meni se to jako sviđa, volim te šokačke ukrase. Reklju ima i moj tata, nosio ju je u mojim svatovima, ima i moj sin, malu jednu. Volim i tamburice i sve što je vezano uz našu tradiciju - ples, kolo, ma, sve! Tako da mi baš paše ovaj naš ambijent danas“ zaključila je knjižničarka Tihana.

Kulinarski show „Večera za 5 na selu“ gledajte od ponedjeljka do četvrtka u 21 sat te u petak u 20 sati samo na RTL-u!