Zagorska juha klasični je specijalitet koji se nikad ne odbija!

VEČERA ZA 5 NA SELU

Zagorska juha klasični je specijalitet koji se nikad ne odbija!

Show ovog tjedna seli u Zagorje, a mi vam donosimo prijedlog jednog klasičnog regionalnog jela

Ako vam treba malo inspiracije i nešto što niste dugo pravili, predlažemo zagorsku juhu! Ovaj klasik kuhinje Zagorja obavezan je dio jelovnika svih zagorskih baka.

Kako se show 'Večera za 5 na selu' večeras seli upravo u Zagorje, donosimo recept za ovo obožavano jelo.

Namirnice:

 

  • 70 dag krumpira (bijeli)
  • 5 dag sušene slanine ili vratine
  • 5 dag crvenog luka
  • 2 češnja češnjaka
  • 2 dl kiselog vrhnja
  • 5 dag mrkve
  • 2 dcl bijelog vina
  • Slatka crvena paprika, sol, papar, lovorov list,
  • vegeta, papar u zrnu, glatko brašno, peršin list,
  • svinjska mast (2 žlice) ili ulje


Postupak:

Na masnoći popržimo sušenu slaninu izrezanu na kockice. Kad se poprži, dodajemo sitno kosani luk te sve zajedno pirjamo. Dodajemo sitno kosani češnjak, slatku papriku, mrkvu narezanu na kockice, lovorov list, sol, vegetu. Očišćeni i narezani krumpir na kockice kuhamo u slanoj vodi. Kada sve povrće omekša sjedinimo ga zajedno u loncu, dodajemo bijelo vino i pustimo da lagano zakuha. U posebnoj posudi izmutimo 2 žlice glatkog brašna i kiselo vrhnje te preko cjediljke ulijevamo u juhu. Kuhamo još 10 minuta. Začinimo po želji i serviramo.

'Večeru za 5 na selu' gledajte večeras od 21 sat te u ovom tjednu otkrijte brojne ukusne zagorske specijalitete!

Reci što misliš!