Ostani doma
Kod Marije u gostima svi su imali samo riječi hvale za juhu od buče: 'Top topova!'
RTL

I LIJEPO ARANŽIRANO

Kod Marije u gostima svi su imali samo riječi hvale za juhu od buče: 'Top topova!'

Jelovnik domaćice Marije Gračić iz mjesta Totovec sastojao se od predjela Kruton s bučom, glavnog jela Tartufata rolice i deserta Zlatno-tradicijski okus.

 

sastojci za predjelo: maslinovo ulje, luk, češnjak, mrkva, krumpir, buča, goveđa kocka, maslac, sol, papar

Prepržiti luk i češnjak, dodati narezanu mrkvu, krumpir, buču, začiniti i propržiti pet minuta. Dodaje se voda, goveđa kocka, kuha se pola sata dok ne omekša. Procijediti, izblendati i dodavati vodu do željene gustoće. Kuhati još pet minuta i pri kraju dodati maslac.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

kruton: na ulju se preprži malo češnjaka i stavi na kruton kruh, preprži se i stavi na juhu s dodatkom peršinova lista.

sastojci za glavno jelo: piletina, maslinovo ulje, tartufata, curry, ružmarin, marelice, peršin, gljive, krumpir

Piletina se dan prije izreže na filete, marinira, dodaju se začini, premaže s tartufatom i poslažu se marelice te se piletina zarola. Kad se ispeče, komadi piletine stavljaju se u prah od peršina.

peršinov prah: krušne mrvice, peršin, sol, maslinovo ulje

Izblenda se i prosije kroz sito. Na ulju gdje se pržila piletina dodaje se žlica brašna, hladna voda, gljive, mješavina začina.

krumpir: na kocke izrezati krumpir, staviti ga kuhati u slanu vodu na osam minuta, izvaditi, procijediti i staviti na papir. Posipati curryjem, staviti ružmarin i začine. Peći nekih 40 minuta.

sastojci za desert: kukuruzna zlijevka, 4 jaja, 2 dl šećera, 2 dl glatkog brašna, 4 dl kukuruznog brašna, 1 dl mlijeka, 1 dl ulja, 1 prašak za pecivo, 300 g mljevenih oraha i maka, 2 kisela vrhnja

Žumanjke izmiksati sa šećerom, postupno dodavati ostale sastojke: mlijeko, ulje, bijelo pa kukuruzno brašno te prašak za pecivo. Od bjelanjaka napraviti čvrsti snijeg koji dodajete u prethodnu masu i lagano miješate s kuhačom. Nemojte miksati, dobivena masa se dijeli na dva dijela. U prvi dio se stavljaju orasi ili mak, jedno vrhnje, zatim drugi dio mase pa gore vrhnje. Pečete do ne porumeni, oko 30 minuta.

  • Večera za 5 na selu - nova sezona

    kulinarski show - Hrvatska - 2021.

    Ponedjeljak - petak u 20 sati
Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!