Ostani doma
Ivana Nemarić za desert pripremila tortu koja je u Zadru godinama bila najtraženiji recept!
RTL

RECEPTI

Ivana Nemarić za desert pripremila tortu koja je u Zadru godinama bila najtraženiji recept!

U 'Večeri za 5 na selu' Ivana N. svojim je gostima ponudila krem juhu od pečene tikve, zatim je na roštilju ispekla meso s paprikom, a za desert je ponudila čokoladnu bombu - tortu s čokoladom, kavom i likerom od oraha!

Predjelo: Okrugla juha

Sastojci:

1kg Hokaido tikve

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

400 g mrkve

300 g krumpira

200 g luka

60 g grančice celera

5 g bučina ulja

5 g maslinova ulja

5 g bučinih sjemenki

40 g kiselog vrhnja

2 g soli

2 g papra

200 g povrtnog temeljca

Priprema:

Tikvu očistiti od sjemenki, izrezati kao i ostalo povrće na jednake komade, začiniti sa solju, paprom i maslinovim uljem te staviti u pećnicu 40 minuta na 180 stupnjeva. Pečeno povrće isjeckati štapnim mikserom i staviti u posudu i na vatru, dodati temeljac do željene gustoće juhe i pustiti da zakuha. Na tavi kratko tostirati bučine sjemenke. Gotovu juhu servirati u tanjur, posuti sjemenkama, dodati malo bučina ulja i žličnjak kiselog vrhnja.

Glavno jelo: Dolje na koljena

Sastojci:

2 kg telećeg strakula (otkošteno meso od koljenice)

1 kg krumpira

1 kg crvene rog paprike

500 g gljiva

100 g mozzarelle

10 g maslaca

2 g peršina

5 g bijelog luka

5 g dimljene crvene paprike

500 g biljnog ulja za friganje

2 g jabučnog octa

2 g soli

2 g papra

Za salatu:

200 g ljubičastog kupusa

100 g mrkve

100 g svježe cikle

5 g maslinova ulja

5 g aceta balsamica

Za umak:

90 g majoneze

100 g kiselog vrhnja

5 g hrena

5 g zelene stabljike mlade kapule

Priprema:

Oprati meso, osušiti i začiniti sa solju, paprom i biljnim uljem. Izrezati krumpire na ploške i staviti kuhati u slanu vodu. Izdubiti gljive i popržiti peteljke s malo bijelog luka na ulju, posoliti gljive i premazati maslacem začinjenim bijelim lukom i peršinom. Popržene peteljke pomiješati sa sirom i tom smjesom napuniti gljive, prekriti s još malo sira. Oprati rog paprike i pripremiti ih za roštilj. Skuhane krumpire procijediti, osušiti i baciti u vrelo ulje da dobiju koricu; kad su gotovi, začiniti ih sa soli i dimljenom crvenom paprikom. Izribati kupus, mrkvu i ciklu na jednake komade i začiniti sa soli, paprom, acetom balsamicom i maslinovim uljem. Za umak umiješati sastojke, stabljiku mladog luka izrezati na male kockice. Na roštilju ispeći meso, crvenu papriku i punjene gljive. Crvenu papriku očistiti i nakon pečenja začiniti sa soli, paprom, bijelim lukom, jabučnim octom i maslinovim uljem.

Desert: Caffe Corretto

Za kremu:

400 g čokolade za kuhanje

80 g maslaca

5 g kuhane kave

5 g ruma

5 g orahovca

400 g vrhnja za kuhanje

Za biskvit:

4 jaja

60 g šećera

30 g kakaa

8 g vanilin šećer

30 g brašna

5 g praška za pecivo

Priprema:

Na paru staviti topiti čokoladu, umiješati maslac, kavu, rum i orahovac. Kad se sve otopi, umiješati u vrhnje za kuhanje i miješati, ne smije zakuhati.

Za biskvit odvojiti bjelanjke i žutanjke, umutiti bjelanjke i staviti sa strane. Tući žutanjke sa šećerom, vanilin šećerom, dodati brašno, prašak za pecivo i kakao. Dodati lagano umućeni bjelanjak, rukom miješati. Staviti u ugrijanu pećnicu na 160 stupnjeva i peći 5 do 10 minuta. Preliti kremu na biskvit i pustiti da se hladi minimalno dva sata.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!