Ostani doma
Večerić je oduševio svojom večerom: Evo njegovih recepata
RTL

VEČERA ZA 5 NA SELU

Večerić je oduševio svojom večerom: Evo njegovih recepata

Vatrogasac Mirko Večerić bio je domaćin sinoćnje 'Večere za 5 na selu'.

PREDJELO – MOJA ROLADA

Savijača sa heljdinom kašom

Sastojci

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Za nadjev

300 g Heljdine kaše

100 ml bučina ulja

3 žlice nasjeckanih bučinih sjemenki (40 g)

2 žličice soli

Za tijesto

500 g Pšenično glatko brašno Podravka

malo soli

2 žlice ulja

100 ml mlake vode

 

  1. Heljdinu kašu prelijte vodom, kad zavrije ugasite vatru i ostavite je močiti oko 30 minuta.
  2. Kašu zatim ocijedite, pomiješajte s bučinim uljem, nasjeckanim bučinim sjemenkama i posolite.
  3. Brašno malo posolite te dodajte ulje i vodu. Zamijesite glatko, mekano tijesto i podijelite na dva dijela. Ostavite ga stajati oko 15 minuta.
  4. Tijesto najprije razvaljajte valjkom, a zatim rukama razvucite u tanko tijesto.
  5. Tijesto nakapajte uljem, premažite polovinom nadjeva i savijte u savijaču. Isti postupak ponovite i s drugim dijelom tijesta.
  6. Savijače premjestite u nauljenu tepsiju, premažite uljem i pecite na 200°C oko 30 minuta.

Pečenu savijaču narežite i poslužite.

 

GLAVNO JELO – ZAKAJ NAM VELE PICOKI

Sastojci:

  • 1 pile
  • 1 kg špinata (mi nismo potrošili cijelu količinu)
  • 2 mozzarelle
  • 3 šnite integralnog kruha
  • sol i papar
  • maslinovo ulje
  • maslac
  • majčina dušica
  • naribani parmezan
  • 3 češnja češnjaka
  • bijelo vino

Priprema:

Pile noć prije marinirajte u salamuri od 5% soli, vode i 1,5% šećera. U potpunosti ga otkoštite tako da prvo odstranite krilca, zatim pile okrenete na leđa i krenete rezati uz glavnu kost lagano odvajajući prsa, ali pazite da ih u potpunosti ne odvojite, pile u konačnici mora ostati cijelo. Zarežite batke i otrgnite im kost. Pažljivim pokretima nožem uklonite srednju kost i ostatke kostiju oko bataka.

Piletinu posolite i popaprite, možete kao što je to i Mate napravio, začiniti majčinom dušicom, a po potrebi staviti i limunove korice. Za nadjev, špinat termički obradite na suhoj tavi. Stavite ga u poseban tanjur. Na tavi otopite maslac i dodajte češnjak. Popržite ga par sekundi, samo da pusti miris. Vratite špinat i sve maknite s vatre. Dodajte kruh izrezan na kockice, naribani parmezan, mozzarellu narezanu na kockice i sve promiješajte. Mate je još u ovom slučaju dodao i žumanjak i 2 češnja češnjaka. Nadjevom napunite pile i zarolajte u roladu.

Pile zavežite kuhinjskom špagom tako da prvo krenete od vrha na kojemu ćete zavezati špagu. Zatim prstom odredite željenu udaljenost, na tom mjestu zaustavite špagu, provucite uže oko pileta i zavežite drugim krajem. Ponavljajte postupak do kraja pileta. Stavite ga u nauljeni protvan, posolite, popaprite i začinite majčinom dušicom. Ulijte bijelo vino, neoguljene češnjeve češnjaka i lovorov list. Pecite na 200 stupnjeva oko sat i pol.

*Kao što je opisano na početku članka (Savjeti), u Matinoj verziji korištena je rešetka za pečenje, ali mi je ovog puta nismo imali pa smo ispekli sve zajedno i bilo je zaista sočno.

 

DESERT – DOMAĆI SLATKIŠ

"Zlevanka"

4 cijela (srednje velika) jaja

3 dl šećera

3 dl suncokretovog ulja

4 dl kukuruznog (oštrog) brašna ili kukuruzne krupice

4 dl oštrog brašna

4 dl mlijeka

2 vanilin šećera

1.5 prašak za pecivo

pekmez/kiselo vrhnje

Postupak: Pomiješajte sve sastojke i izlijte u protvan za pečenje. Žlicom dodajte pekmez i/ili vrhnje (nemojte štedjeti!) Pecite na 180 °C dok ne dobije zlatno-smeđu boju na vrhu, a provjerite je li pečena tako da ju čačkalicom ili vilicom probodete na par mjesta. Ako ne ostaje trag, zlevanka je pečena.
 

  • Večera za 5 na selu

    kulinarski show - Hrvatska - 2021.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!