Ostani doma
Igor je za svoje goste spremao domaće delicije, imamo njegov recept za šokački odrezak!
RTL

U SLAST!

Igor je za svoje goste spremao domaće delicije, imamo njegov recept za šokački odrezak!

Treći ovotjedni domaćin spremao je slavonske specijalitete

PREDJELO – Crni burger:

  • 5 lepinja
  • 5 jaja
  • 0,20 kg domaćeg topljivog sira
  • 0,20 kg rajčice srednje veličine
  • 0,20 temeljca
  • 0,30 slanine od crne svinje
  • 10 većih listova zelene salate
  • 0,50 kg masnoće

 

PREDJEO - PRIPREMA:

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Lepinje prerežemo na pola, blago polijemo temeljcem te ih zapečemo na dobro zagrijanom roštilju. Slaninu narežemo na ploške 2-3 mm debljine te ju naglo ispečemo na roštilju a u međuvremenu jaja pečemo u dubljoj masnoći cca 130 stupnjeva. Na jednu polovicu peciva stavimo list zelene salate, pečenu slaninu te sir na ploške, pečeno jaje i ukrasimo sa 1-2 ploške rajčice i poklopimo drugom polovicom peciva.

 

GLAVNO JELO: Šokačko-srijemski odrezak

 

1. dio ŠOKAČKI ODREZAK- SASTOJCI:

  •  1 kg ruže od crne svinje
  • 0,20 kg crvenog luka
  • 5 jaja
  • 0,6 dcl ulja
  • 2 prstohvata soli
  • 0,20 kg vrhnja
  • 0,20 kg šampinjona
  • 0,20 kg kulena
  • 0,10 kg slanine crne svinje
  • 2 prstohvata peršinovog lista
  •  

GLAVNO JELO - PRIPREMA, 1. DIO

Izrezati pravilne odreske, malo ih istući i posoliti - marinirati i pustiti da malo odstoje. Na sitno nasjeckani luk dodati na sitne kockice narezanu slaninu, pa kad porumeni dodati narezane šampinjone, začiniti  i povezati s jajima. U ugrijanu tavu s malo masnoće sipati masu te napraviti omlet pokojem po sredini složimo na prutiće narezani kulen. Omlet zarolamo i pustimo da se ohladi.

Po sredini odreska stavimo kolutove nadjeva, poklopimo s jednom pa drugom stranom, zarolamo, uvaljamo u brašno, jaja, krušne mrvice. Pustimo da odstoje koju minutu pa potom u zagrijanu duboku masnoću  200 stupnjeva stavimo peći, odnosno pohati.  Odrzak se servira tako da se prereže po polovici ukoso i slaže kao romboid kako bi se vidio presjek jela.

GLAVNO JELO 2. DIO - SRIJEMSKI ODREZAK - SASTOJCI

  • 1 kg telećeg filea bez kostiju
  • 300 g crvenog luka
  • 2 dl juhe od gljiva
  • 2 dl vrhnja za kuhanje
  • 1 dl bijelog vina
  • po želji papra
  • 1,5 dl ulja
  • 200 g slanine
  • 20 g soli
  •  

GLAVNO JELO 2. dio PRIPREMA:

Od telećih filea napraviti medaljone debljine 2 cm, rukom ih pritisnuti, posoliti, uvaljati u brašno te ih na masnoći prepeći i izvaditi na tanjur. Na ostatku masnoće prepeći luk,svježe gljive i slaninu te posipati juhom od gljiva, zaliti temeljcem i prokuhati. Dodati meso i vrhnje te kuhati još cca 20 min.

DESERT –  Pijane palačinke

  • 0,65 kg bijelog brašna
  • 6 jaja
  • 0,50 mineralne vode
  • 0,08 limunove kore
  • 0,15 l ulja
  • 6 čajnih žlica šećera
  • 0,15 kg oštrog brašna
  • 0,80 l mlijeka
  • 1 prašak za pecivo
  • 1/2 butelje traminca

 

DESERT - PRIPREMA:

Od navedenih sastojaka zamijesiti gustu tekućinu i pustiti da malo odstoji pa potom peći palačinke, jednu pa drugu stranu dok ne porumene.

Preljev Šato:

U lonac stavimo vodu da se grije, ne smije prokuhati, pa u nju stavimo okruglu inox posudu u kojoj miješalicom lupamo šato na pari. U posudu za šato stavimo jaja, šećer te vino i sve sastojke lupamo miješalicom dok ne dobijmo gustu masu s kojom odmah prelijevamo palčinke te se one odmah i posluže.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!