Ostani doma
Arhiva / Predsjednički izbori

ekskluzivno za RTL o donaciji za kolindu

Gotovina: Nisam to ni znao i na izborima ne podržavam nikoga!

Najviše novca u kampanji potrošio je Ivo Josipović - a najviše ga je prikupila Kolinda Grabar Kitarović. Među njezinim donatorima i jedno iznenađenje - Ante Gotovina! Iako joj podršku nije dao, preko tvrtke čiji je suvlasnik, uplatio je 10.000 kuna. No Gotovina ekskluzivno za RTL kaže: 'Nisam to ni znao i na izborima ne podržavam nikoga'

HDZ-ova predsjednička kandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović za svoju je kampanju prikupila najviše od svih, točnije 2.4 milijuna kuna. Novac je dobila sa 418 adresa, ali najzanimljivija na dugoj listi donacija je - 10.000 kuna od tvrtke Adriatik Gradnja - čiji je suvlasnik Ante Gotovina. On za RTL Danas objašnjava:

"Dao sam izjavu da neću nikoga podržati i stojim iza toga. Ja se time ne bavim. Sad ste me iznenadili, ja nisam niti znao da je taj novac uplaćen na njezin račun. Ne znam je li tvrtka podržala još nekog drugog kandidata, pitat ću upravu tvrtke".

Gotovina se raspitao, i ubrzo RTL-u javio još jednom."Taj je novac uplatio suvlasnik Željko Dilber, kao član HDZ-a, i to nema veze samnom. Od toga se ne bi trebala raditi vijest".

Dilber, inače, Gotovinin kum, priznaje da general nije znao za uplatu koju je on obavio prije 10-ak dana.

"Ante nije znao, možda je moja pogreška bila...", kazao je Dilber.

HDZ-ova kandidatkinja dobila je i najveću pojedinačnu donaciju od svih: od Karlovačke tiskare Lana nevjerojatnih 197.000 kuna - njezini su donatori i Tomo Horvatinčić s 25.000 kuna te Josip Klemm s 10.000. No imena Zdravka Mamića koji je večerao na donatorskoj večeri - nema nigdje!

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita


I Ivo Josipović ima zanimljive donatore: najljepši božićni poklon - 150.000 kuna dobio je od kralja osiguranja Dubravka Grgića - inače vjernog donatora SDP-a i HDZ-a - koji se zbog toga našao i na klupi za svjedoke u aferi Fimi medija.

Po 30.000 kuna privatnog novca - dakle dvije svoje mjesečne plaće Josipović je dobio od sva 4 HNS-ova ministra.

"Razgovarali smo na jednom kolegiju, ako itko treba pomoći to su ministri u vladi", pojasnio se ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.


"Takva je bila odluka nas ministara", kazala je ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš.

"HNS je otpočetka davao potporu Ivi Josipoviću i mislim da je korektno da to pokažemo donacijama", dodala je ministrica kulture Andrea Zlatar Violić.

Josipović se nije uvrijedio što istu gestu nije slijedio baš niti jedan SDP-ov ministar.

"SDP je zato solidno platio kao stranka, jako cijenim i jedno i drugo", zahvalan je predsjednik RH Ivo Josipović.

Ukupno je skupio 2 milijuna kuna - a potrošio najviše od svih 5,4 milijuna. Otkud razlika?

"Ostatak je od stranaka koje me podržavaju", dodaje Josipović.Ivan Sinčić uspio je skupiti 100.000 kuna - među njima su iznosi po 15 kuna - ali i jedan pozamašan: 7500 kuna od tvrtke koja održava famozne Bandićeve fontane.

"Bila je to donacija u obliku letaka, čovjek se ponudio to je cijela priča", objasnio je Sinčić.

Sinčić je objavio da mjesečno zarađuje 3500 kuna - no sjenu na imidž glasnogovornika obespravljenih baca to što se u kampanji vozi jaguarom!Pola milijuna kuna skupio je Milan Kujundžić - iznos od 230.000 dobio je od HDSSB-a, od vlastite stranke Hrvatska zora 10 kuna.

Kujundžić, očito iscrpljen od debatnih svađa, na pitanja više ne odgovara.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!