Ostani doma
Arhiva / Predsjednički izbori

NAJNEIZVJESNIJI IZBORI

Hrvatska dobila prvu predsjednicu, Kolinda osvojila 50,74 posto glasova

Hrvatska dobila prvu predsjednicu, Kolinda osvojila 50,74 posto glasova
Grgur Zucko/PIXSELL

Nakon najneizvjesnijih izbora u hrvatskoj povijesti Hrvatska je dobila prvu predsjednicu! Kolinda Grabar Kitarović osvojila je 50,74 posto glasova, dok je za Ivu Josipovića glasalo 49,26 posto birača. Kolinda na predsjedničku dužnost stupa 19. veljače.

  • Nakon najneizvjesnijih izbora u hrvatskoj povijesti Hrvatska je dobila prvu predsjednicu!
  • Kolinda Grabar Kitarović osvojila je 50,74 posto glasova, dok je za Ivu Josipovića glasalo 49,26 posto birača, prema najnovijim podacima DIP-a.
  • Kolinda Grabar Kitarović na predsjedničku dužnost stupa 19. veljače
  • "Hrvatska će biti među najrazvijenijim zemljama EU i svijeta", poručila je Grabar Kitarović u pobjedničkom govoru
  • Ivo Josipović priznao je poraz i čestitao HDZ-ovoj kandidatkinji na izbornoj pobjedi
  • Premijer Milanović je izjavio kako je Vlada sad zadnja brana prije 'povratka kriminalne zadruge na vlast'
  • "Hrvatski narod uvijek kada treba donese pravi izbor", rekao je šef HDZ-a Tomislav Karamarko.

Tijek izborne noći

05:00 - Pobjednica hrvatskih predsjedničkih izbora Kolinda Grabar-Kitarović osvojila je 50,74 posto glasova, a predsjednik u odlasku Ivo Josipović 49,26 posto glasova hrvatskih birača.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Prema najnovijim, privremenima neslužbenim podacima Državnoga izbornog povjerenstva (DIP), koji se temelje na 99,98 posto biračkih mjesta, razlika je 1,48 posto glasova. Kolinda Grabar-Kitarović dobila je 1.114.865, a Ivo Josipović 1.082.430 glasova, što je razlika od 32.435 glasova.

Na izbore je izašlo 59,06 posto birača, a nevažećih listića bilo je 2,69 posto.

22:55 - "Drage moje Hrvatice i Hrvati diljem Hrvatske, BiH i diljem svijeta, dragi hrvatski državljani, dobra večer u ovoj veličanstvenoj noći u kojoj smo ostvarili pobjedu za našu domoljubnu koaliciju, ali i našu voljenu hrvatsku domovinu", bile su prve riječi nove hrvatske predsjednice.

"Kad sam krenula u ovu bitku mnogi su mi govorili 'što ti to treba, ulaziš u borbu koju ne možeš pobijediti'. Ali ja se ne predajem, ne dam se i tako ćemo raditi za Hrvatsku. Na isti način ćemo raditi za Hrvatsku. Hrvatska će biti među najrazvijenijim zemljama EU i svijeta. To vam obećajem večeras!"

"Vjerujte da zajedno možemo učiniti čuda!", poručuje Kolinda Grabar Kitarović. Opširnije pročitajte OVDJE!


22:53 - Novoizabrana predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović na novu dužnost po zakonu stupa posljednjega dana mandata predsjednika u odlasku Ive Josipovića, koji je petogodišnji predsjednički mandat preuzeo 19. veljače 2010.

Nova predsjednica prije preuzimanja dužnosti pred predsjednikom Ustavnog suda položit će svečanu prisegu kojom se obvezuje na vjernost Ustavu, a tekst prisege glasi: "Prisežem svojom čašću da ću dužnost predsjednika Republike Hrvatske obavljati savjesno i odgovorno, na dobrobit hrvatskog naroda i svih hrvatskih državljana. Kao hrvatski državni poglavar, držat ću se Ustava i zakona, brinuti se za poštovanje ustavnopravnog poretka Republike Hrvatske, bdjeti nad urednim i pravednim djelovanjem svih tijela državne vlasti, čuvati nezavisnost, opstojnost i jedinstvenost države Hrvatske. Tako mi Bog pomogao".

Tradicionalno, svečanost inauguracije predsjednika Republike održava se na Trgu svetog Marka u Zagrebu. Do danas je održano pet takvih ceremonija.

22:51 - "Imamo predsjednicu!", rekao je na početku svog govora šef HDZ-a Tomislav Karamarko.

"Hrvatski narod uvijek kada treba donese pravi izbor", rekao je Karamarko.

"Kolinda neće biti samo eksponent HDZ na Pantovčaku. Ona će biti predsjednica svih hrvatskih građana. Dozvolite mi i da pozdravim branitelje u Savskoj, naše sunarodnjake u BiH i u dijaspori, kojima je onemogućeno da ostvare svoje građansko pravo. Neka nam živi ljubljena domovina Hrvatska", izjavio je Karamarko.

22:42 - "Čestitam na izbornoj pobjedi novoizabranoj predsjednici Kolindi Grabar Kitarović", rekao je Ivo Josipović u svom govoru. "Imali smo napornu kampanju, sučeljavanja, međusobno oponiranje, ali demokracija je pobijedila. Razlika među nama je mala, ali to je bit demokracije", poručio je Josipović. Opširnije pročitajte OVDJE!


22:16 - Kolinda Grabar Kitarović još uvijek održava minimalnu prednost. Nakon više od 99 posto glasova Kolinda ima 50,40 posto glasova, dok je Ivo Josipović dobio 49,60 posto.

21:57 - "Kolinda je pobijedila, zasluženo je pobijedila. Milanović će sada morati ispuhati svoj ego i početi razmišljati kako će surađivati s novom hrvatskom predsjednicom", izjavio je HDZ-ov saborski zastupnik Gordan Jandroković.

21:48 - "Očito da sam bio u krivu kada sam prognozirao da će veći odaziv ići u prilog Ivi Josipoviću. Ovo je sada u glas - vidjet ćemo", izjavio je premijer Zoran Milanović. Opširnije pročitajte OVDJE!

21:47 - Ovako se izbori prate u Kolindinom rodnom kraju.

21:42 - Nakon više od 91 posto obrađenih biračkih mjesta Kolinda Grabar Kitarović osvaja 50,86 posto glasova, dok Ivo Josipović ima podršku 49,14 posto glasova.

21:36 - Kako Jutarnji javlja iz stožera Ive Josipovića, predsjednik je oko 21.15 sati kazao: 'Gotovo je, gospođa je pobijedila'.

21:33 - Ivo Josipović prati rezultate u svom izbornom stožeru.

21:29 - Predsjednički kandidat koji je u prvom krugu osvojio treće mjesto, Ivan Vilibor Sinčić, u intervjuu za RTL prokomentirao je neslužbene rezultate drugog kruga koji se iz minute u minutu mijenjaju. Što je izjavio pogledajte OVDJE!

21:28 - HDZ-ova kandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović nakon više od 86 posto obrađenih biračkih mjesta osvaja 50,61 posto glasova, dok Ivo Josipović ima podršku 49,39 posto glasova.

21:13 - Prvi put nakon 20 sati Kolinda Grabar Kitarović je preuzela vodstvo. HDZ-ova kandidatkinja nakon 80 posto obrađenih biračkih mjesta osvaja 50,13 posto glasova, dok Ivo Josipović ima podršku 49,87 posto glasova.

21:07 - Ivu Josipovića i Kolindu Grabar Kitarović trenutno dijeli tek 1.300 glasova.

20:57 - Ivo Josipović je nakon više od 71 posto obrađenih biračkih mjesta osvojio 50,39 posto glasova, dok je za Kolindu Grabar Kitarović glasalo 49,61 posto građana.

20:47 - Nakon 65 posto obrađenih biračkih mjesta Ivo Josipović je i dalje u minimalnoj prednosti sa 50,46 posto osvojenih glasova, dok Kolinda Grabar Kitarović ima podršku 49,54 posto građana.

20:38 - U HDZ-u kažu da nisu šokirani DIP-ovim rezultatima. "I u prvom krugu je razlika bila značajna pa se istopila", poručuje HDZ-ova europarlamentarka Ivana Maletić. Više pročitajte OVDJE!

20:37 - Ivo Josipović je nakon 60 posto obrađenih biračkih mjesta osvojio 50,56 posto glasova, dok je za Kolindu Grabar Kitarović glasalo 49,44 posto građana.

20:33 - Razlika je ponovno smanjena, tako je za Josipovića nakon obrađenih 56 posto obrađenih biračkih mjesta glasalo 50,77 posto birača, dok je Grabar Kitarović podržalo 49,23 posto glasača.

20:25 - Josipović je zaustavio negativan trend - nakon 53 posto obrađenih biračkih mjesta aktualnom predsjedniku pripada 50,93 posto glasova, dok je Kolinda Grabar Kitarović osvojila 49,07 posto.

20:23 - Josipovićeva prednost se topi - aktualni predsjednik nakon 49,65 obrađenih biračkih mjesta osvaja 50,87 posto, dok je Kolinda Grabar Kitarović osvojila 49,13 posto glasova.

20:15 - Kolinda i dalje smanjuje zaostatak - HDZ-ova kandidatkinja ima podršku 48,88 posto birača, dok Josipović osvaja 51,12 posto glasova. Ovo su rezultati nakon 45,70 posto obrađenih biračkih mjesta.

20:10 - Ivo Josipović trenutno ima 51,45 posto glasova, dok je za Kolindu Grabar Kitarović glasalo 48,55 posto građana. Ovo su rezultati nakon 42,44 posto obrađenih biračkih mjesta.

20:05 - Smanjila se Josipovićeva prednost - aktualni predsjednik je nakon 38 posto obrađenih biračkih mjesta osvojio 51,90 posto glasova, dok je za Kolindu Grabar Kitarović glasalo 48,10 posto građana.

20:01 - Prema prvim DIP-ovim rezultatima, Ivo Josipović osvojio je 52,49 posto glasova, dok je za Kolindu Grabar Kitarović glasalo 47,51 posto građana. Ovo su rezultati nakon 33,60 posto obrađenih biračkih mjesta.

19:49 - Ministar rada i mirovinskog sustava i šef izbornog stožera Ive Josipovića na prethodnim predsjedničkim izborima Mirando Mrsić zahvalio je biračima koji su izašli na izbore te također kazao da treba pričekati službene rezultate. "Izlazne ankete ne idu nam u prilog, ali pričekajmo službene rezultate pa ćemo onda biti pametniji", rekao je. Dodaje kako slijedi "duga noć". "Brojit će se glasovi do dugo u noć, ali savim sigurno da u ovom trenutku, što se tiče samih izlaznih ankta, ne stojimo dobro", ustvrdio je.

I članica izbornog stožera Željka Antunović kaže da treba pričekati rezultate DIP-a. "Da su rezultati izlaznih anketa nešto bolji bilo bismo vjerojatno nešto opušteniji i zadovoljniji. Međutim, čekamo konačane rezultate DIP-a i do tada nemam posebnih komentara", rekla je.


19:35 - Ivo Josipović je iznenadio sve u svom stožeru jer se u Novinarskom domu pojavio nešto iza 19:30, a tamo je trebao stići tek u 21 sat.

19:31 - Najviše žalbi građana, prema neanonimnim dojavama na GONG-ove telefone, mail i društvene mreže, odnosilo se na rad biračkih odbora (nagovaranje birača za koga da glasaju, nazivanje birača koji nisu izašli na glasanje, ignoriranje promatrača koji govore biračima kako da glasaju ili prate odaziv birača putem vlastitog popisa,...), priopćili su iz GONG-a. Opširnije pročitajte OVDJE!

Rezultati izlaznih anketa

Ako je suditi po rezultatima izlaznih anketa, očekuje nas mrtva utrka za Pantovčak u najneizvjesnijoj izbornoj noći u hrvatskoj povijesti.

Prema podacima koje je obradio Ipsos Puls, Kolinda Grabar Kitarović u drugom je krugu predsjedničkih izbora dobila potporu 51,40 posto građana, dok je aktualni predsjednik Ivo Josipović dobio 48,60 posto glasova.

Izlazne ankete obrađene su na uzorku od 13,764 glasača.

No, valja napomenuti kako je razlika u rezultatima premala da bi se na osnovu podataka moglo pouzdano zaključiti tko je pobjednik.

Također, rezultati izlazne ankete ne uključuju glasove dijaspore.

Izlazne ankete odmah su komentirali i iz Kolindinog te Josipovićevog tabora.

"Jako smo zadovoljni. Izlazne ankete pokazuju ono što smo očekivali - pobjedu Kolinde Grabar Kitarović. Pokazalo se da Hrvati žele pobjede", izjavio je voditelj izbornog stožera HDZ-ove kandidatkinje Miro Kovač. Više pročitajte OVDJE!

"U našem stožeru očekivali smo drugačiji rezultat. No, pričekat ćemo službene rezultate DIP-a", rekla je Tamara Obradović Mazal, voditeljica kampanje aktualnog predsjednika. Više pročitajte OVDJE!

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!