Ostani doma
Parlamentarni izbori 2015.

VRIJEME JE ZA KOMBINATORIKU

Iako izjednačen sa SDP-om u II. izbornoj jedinici, HDZ učvršćuje svoju ukupnu prednost

Iako izjednačen sa SDP-om u II. izbornoj jedinici, HDZ učvršćuje svoju ukupnu prednost
Vijesti.hr

U samoj smo završnici - od dvije preostale zagrebačke izborne jedinice imamo rezultate za II. koja obuhvaća istočni dio Zagrebačke županije te Koprivničko-križevačku i Bjelovarsko-bilogorsku županiju te istočni dio Zagreba

Ponovno je vrijeme za ekskluzivnu RTL anketu na najvećem uzorku od čak 10.000 ispitanika. U samoj smo završnici - od dvije preostale zagrebačke izborne jedinice imamo rezultate za II. koja obuhvaća istočni dio Zagrebačke županije te Koprivničko-križevačku i Bjelovarsko-bilogorsku županiju te istočni dio Zagreba.

U istraživanju provedenom 18. i 19. listopada najviše glasova dobiva HDZ-ova Domoljubna koalicija - 37,7, SDP-ova Hrvatska raste 33,1, MOST 9 posto i Bandić Milan 365 5,4 posto.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Unatoč postocima - u mandatima i u ovoj izbornoj jedinici kao i u VI. i VII. - HDZ i SDP dobivaju jednak broj mandata - šest, dok po jednog imaju MOST i Bandićeva stranka.

To je u odnosu na 2011. dva manje za SDP i dva više za HDZ.

Ispod izbornog praga od pet posto ostaju s 4,7 posto Živi zid. Nezavisna lista Damira Bajsa s 2,7 posto te ORAH s 2,4 posto.

Inače, to su glasovi onih koji sigurno izlaze na izbore i znaju za koga su. Napominjemo da je 12,6 posto birača neodlučno.

U Saboru je nakon devet izbornih jedinica popunjeno 126 mjesta - HDZ-ova koalicija vodi s 58, a SDP-ova ima 54 mjesta, MOST dobiva 4, HDSSB i IDS-PGS imaju po tri - Bandić Milan 365 dva mandata te Živi zid i Uspješna Hrvatska jedan.

HDZ je 2011. u ovih  devet izbornih jedinica imao 40, a SDP 71 mandat - sličniji rezulta bio je 2007.- 56 HDZ - SDP 48.

U devet do sada anketiranih izbornih u sedam više glasova dobiva HDZ - a u dvije SDP, no u četiri više mandata dobiva HDZ, dok se čak u tri vodi mrtva trka u mandatima.

U četvrtak slijedi vrhunac naše ankete - rezultati prve zagrebačke izborne jedinice koja bi kao i prethodne tri mogla odlučiti izbore.

Tada ćemo znati tko bi mogao pobijedtii na ovim izborima te dobiti kompletnu sliku Sabora sa 140 mjesta.

Detaljni rezultati predizbornog istraživanja za II. izbornu jedinicu nalaze se u našem STATISTIČKOM CENTRU, a ono što Vijesti.hr posebno i detaljno donose su rezultati o: 

  • graničnim, fiksnim te vjerojatnim mandatima
  • postotku glasova za koalicije i 'manje' stranke
  • kako Tomislav Karamarko i Zoran Milanović stoje u utrci za premijera
  • kako su glasači raspoloženi za izlazak na izbore
  • raspoloženju i preferencijama glasača s obzirom na spol, obrazovanje,  zaposlenje i županiju stanovanja
  • preferencijama koalicija i stranaka prema Tomislavu Karamarku ili Zoranu Milanoviću kao budućem premijeru

STATISTIČKOM CENTRU MOŽETE PRISTUPITI OVDJE!

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!