Ostani doma
Parlamentarni izbori 2015.

očekuju se sankcije strankama

'Hrvatski politički sustav je na razini 90-ih po pitanju političke participacije žena'

'Hrvatski politički sustav je na razini 90-ih po pitanju političke participacije žena'
Patrik Macek/PIXSELL

"Ovi parlamentarni izbori pokazali su da je hrvatski politički sustav u cjelini još uvijek na razini 90-ih godina prošlog stoljeća po pitanju participacije žena u politici, osobito kada je riječ o značajnijim ulogama u stranačkim strukturama“,

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić ocijenila je kako je Hrvatska prema pokazateljima o zastupljenosti žena u Hrvatskom saboru definitivno napravila korak unatrag kada je u pitanju ravnopravnost spolova, te poručila kako od mjerodavnih institucija očekuje da naplate kazne strankama koje na izbornim listama nisu poštovale zakonsku kvotu od najmanje 40 posto žena.

Vezana vijest

Sabor

"Hrvatska je prema tim izbornim rezultatima definitivno napravila korak unatrag kada je ravnopravnost spolova u pitanju“, rekla je Ljubičić komentirajući podatak da su u osmi saborski saziv izabrane samo 23 žene, dakle 15,2 posto. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Pravobraniteljica kaže da je Hrvatska posljednjih godina bilježila pokazatelje koji su ukazivali na pozitivan trend i mijenjanje neravnopravnog statusa žena u području političke participacije, podsjeća da su nakon prve premijerke, izbori za Europski parlament i posljednji predsjednički izbori, na kojima je Hrvatska izabrala predsjednicu, iznjedrili ohrabrujuće rezultate. 

Ohrabrujuća je, kaže, bila i zastupljenost žena na kandidacijskim listama za parlamentarne izbore, premda načelo ravnopravnosti nije poštovano na dijelu lista (na 32 od ukupno 166 lista bilo je manje od 40 posto žena), žene su na listama naposljetku bile zastupljene s udjelom od 42 posto, najvećim na dosadašnjim parlamentarnim izborima. 

"Međutim, unatoč tome, ovi parlamentarni izbori pokazali su da je hrvatski politički sustav u cjelini još uvijek na razini 90-ih godina prošlog stoljeća po pitanju participacije žena u politici, osobito kada je riječ o značajnijim ulogama u stranačkim strukturama“, naglasila je Ljubičić.

Pravobraniteljica kaže da ni preferencijski način glasovanja na izborima nije ništa promijenio 'jer je dojam da žene općenito nisu dovoljno uključene u stranačke aktivnosti, a posebno treba naglasiti da nisu bile dovoljno aktivne u predizbornoj kampanji u predstavljanju programa'. 

"I podatak o 18,7 posto nositeljica lista pokazuje kako žene ne sudjeluju u dovoljnoj mjeri u vrhu hijerarhije stranaka te nemaju dovoljan utjecaj na središnje aktivnosti i glavne odluke svojih stranaka", naglašava Ljubičić. 

Pravobraniteljica najavljuje kako će pratiti pokreće li Državno odvjetništvo prekršajne postupke protiv stranaka koje na listama nisu poštovale kvotu od najmanje 40 posto žena. 

Državno izborno povjerenstvo (DIP) obavijestilo je da je od 166 kandidacijskih lista na njih 33 bilo manje od 40 posto žena, među njima je 11 lista HDZ-ove Domoljubne koalicije te pet lista SDP-ove koalicije Hrvatska raste. Kako je za svaku listu predviđena kazna od po 50 tisuća kuna, spomenute koalicije mogle bi biti kažnjene sa po 550 odnosno 250 tisuća kuna. 

Zbog manjka žena, kazne prijete i HDSSB-u, koaliciji Uspješna Hrvatska Ive Josipovića, strankama Socijalistička radnička partija Hrvatske, Autohtonoj Hrvatskoj stranki prava, koaliciji Hrvatske kršćanske demokratske unije, Hrvatske demokratske stranke i demokrata.

Pravobraniteljica će o tome obavještavati Hrvatski sabor i javnost, kaže Ljubičić te precizira kako je pokretanje prekršajnog postupka u nadležnosti DORH-a, na temelju obavijesti DIP-a.

Obvezu uravnotežene zastupljenosti podzastupljenog spola na izbornim listama procjenjuje prvenstveno prekršajni sud, koji odlučuje o konačnoj visini sankcije, rekla je Ljubičić.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!