Parlamentarni izbori 2015.
samo jedan zastupnik bio protiv

Reiner s 88 glasova izabran za šefa Sabora: 'Predložit ću promjenu imena u Hrvatski državni sabor'

Hrvatski sabor konstituiran je u ponedjeljak izborom Željka Reinera za predsjednika Sabora. Reinera je kao jedinog kandidata za predsjednika Sabora predložilo 79 zastupnika, a svojim ga je glasovima poduprlo 88 zastupnika. Suzdržano ih je bilo njih 62, a protiv jedan zastupnik.

 

 

Učitaj nove događaje ()

Komadina optimističan: 'Poučen iskustvom, ništa još ne bih proglasio gotovim!'

Primorsko-goranski župan i potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina izjavio je u ponedjeljak kako izborni ciklus smatra završenim tek kad se izabere Vlada te da osobno ništa ne bi proglasio gotovim, a komentirajući nestranačkog mandatara kazao je kako osoba može biti nestranačka a da je svaki je mandatar stranački.

„Po onom što vidimo postoje potpisi dovoljnog broja po ustavnom određenju za mandatara. Međutim ja, poučen iskustvom, ne bih rekao da je gotovo konstituiranjem Sabora, nego da je gotovo kad se izabere Vlada, na idućoj sjednici, vjerojatno iduće godine, tada možemo reći da je izborni parlamentarni ciklus zapravo završen“, rekao je Komadina na redovnoj tjednoj konferenciji za novinare u županijskoj upravi, odgovarajući na pitanja novinara o konstituiranju vlasti. Više pročitajte OVDJE!

Milanović: 'Most je izabrao kriminalnu, špijunsku i proustašku koaliciju!'

Predsjednik SDP-a i premijer na odlasku Zoran Milanović nakon konstituirajuće sjednice Sabora izjavio je kako je Most, nažalost, odabrao ići u koaliciju s kriminalnom, špijunskom i proustaškom koalicijom.

"Neke stvari čovjek u životu ne može birati - roditelje, nacionalnost, hoćeš li biti gay, ali neke možeš. Nažalost, Most je izabrao ići u koaliciju sa kriminalnom, špijunskom, proustaškom koalicijom, koju je podržao klub gradonačelnika koji je optužen za teška kaznena djela. Hrvatska nikad nije bila na nižoj demokratskoj točki", kazao je Milanović. Više pročitajte OVDJE!

Grabar-Kitarović zadovoljna ishodom konstituirajuće sjednice Sabora

"Zadovoljna sam, iznimno mi je drago i čestitam novom predsjedniku Sabora Željku Reineru", rekla je nakon konstituirajuće sjednice Sabora predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović

Na pitanje kada očekuje da ćemo imati Vladu, predsjednica kaže kako to ovisi o dogovoru Domoljubne koalicije i Mosta.

"U ovom trenutku nitko nije tražio produžetke, vjerujem da će proces ići svojim redom i da ćemo imati stabilnu Vladu", rekla je predsjednica.

O prijedlogu Željka Reinera da se ime Sabora promijeni u Hrvatski državni Sabor, Grabar-Kitarović je rekla kako se ne bi opterećivala nazivima te da je iz njegova govora iščitala samo pozitivne poruke i poziv na zajedništvo.

Završila je konstituirajuća sjednica 8. saziva Hrvatskog sabora

Završila je konstituirajuća sjednica 8. saziva Hrvatskog sabora. Određena je pauza od 30 minuta tijekom koje će se sastati Mandatno-imunitetno povjerenstvo.

Margareta Mađerić predsjednica Mandatno-imunitetnog povjerenstva, potpredsjednica Gordana Sobol


Za predsjednicu Mandatno-imunitetnog povjerenstva većinom glasova saborskih zastupnika izabrana je Margareta Mađerić, a za potpredsjednicu Gordana Sobol

Reiner namjerava predložiti da se hrvatski Sabor zove Hrvatski državni Sabor

Leko je čestitao Reineru na izboru te ga pozvao da se obrati nazočnima te potom preuzme svoje mjesto i nastavi predsjedati.

Novi predsjednik Sabora Željko Reiner zahvalio se svima koji su glasali za njega i izabrali ga, ali i onim koji nisu glasali jer to pokazuje da Hrvatska zemlja u kojoj svatko može iskazati svoje stavove i mišljenja. To je postignuće, kaže, koje moramo biti zahvalni prvom predsjedniku Franju Tuđmanu ali i svim braniteljima.

"Najprije bih se htio zahvaliti svima koji su glasovali za mene. Međutim, htio bih zahvaliti i onima koji nisu glasovali za mene. To pokazuje da danas nakon toliko stoljeća Hrvatska nije samo neovisna država već i uistinu demokratska zemlja u kojoj svatko bez straha može iskazati svoje stavove i mišljenja. To je postignuće na kojima moramo biti zahvalni utemeljiteljima hrvatske države, Franji Tuđmanu i braniteljima koji su dali svoje živote za ovu državu.

Njihova smrt nije bila uzaludna. Na tome moramo zahvaliti i stotinama tisuća preživjelih branitelja koji su svojom hrabrošću omogućili da danas odlučujemo u Hrvatskom saboru. Treba odbacivati isključivost i poticati pluralizam mišljenja. S tim stavovima se ne trebamo uvijek i složiti. Želim se zahvaliti i mom prethodniku Josipu Leki. Znam da mu nije uvijek bilo lako i da je nerijetko imao dvojbe i drugačije mišljenje koje je s ovog mjesta morao iznositi.

Ne smijemo nikada zaboraviti, a posebno u ovo vrijeme kad smo dio europske zajednice, da je Hrvatski sabor ključna institucija za očuvanje identiteta hrvatskog naroda i nacionalnih interesa. Namjeravam predložiti da se Hrvatski sabor kad to bude moguće ponovno zove Hrvatski državni sabor. Zajedništvo je nešto što Hrvatskoj ovoga trenutka uistinu treba. Moramo se potruditi da Hrvatska bude i pravna i pravedna država. Moramo nakon više godina beznađa hrvatskim građanima vratiti osmijeh na lica. Prošlost nikad ne smijemo zaboraviti, ali ne smijemo u njoj nastaviti živjeti i nalaziti izgovor za današnje i buduće neuspjehe. Uvjerne sam da ako razne političke opcije ulože trud možemo postići konsenzus o najvažnijim pitanjima. Mi to možemo. Neka vas sve čuva dragi Bog, neka čuva sve zastupnice i zastupnike, sve Hrvatice i Hrvate, sve hrvatske građanke i građane i Hrvatsku", kazao je Reiner.

Za novog predsjednika hrvatskog Sabora izabran akademik Željko Reiner!

Hrvatski sabor konstituiran je u ponedjeljak izborom Željka Reinera za predsjednika Sabora.

Reinera je kao jedinog kandidata za predsjednika Sabora predložilo 79 zastupnika, a svojim ga je glasovima poduprlo 88 zastupnika.

Suzdržano ih je bilo njih 62, a protiv jedan zastupnik. 

Karamarko obrazložio zastupnicima zašto smatra da je Željko Reiner dobar kandidat za predsjednika Sabora

Šef HDZ-a Tomislav Karamarko obrazložio je pred saborskim zastupnicima zašto smatra da je Željko Reiner najbolji kandidat za predsjednika Sabora.

Počela je konstituirajuća sjednica 8. saziva Hrvatskog sabora

Josip Leko, predsjednik Hrvatskog sabora iz prethodnog saziva, otvorio je kratko iza podneva konstituirajuću saborsku sjednicu kojom će predsjedati do izbora novog predsjednika parlamenta, HDZ-ova Željka Reinera.

Srdačno pozdravljam sve nazočne, rekao je Leko, posebno pozdravivši predsjednicu Republike Kolindu Grabar Kitarović, bivšeg predsjednika države Stjepana Mesića, aktualnog premijera Zorana Mialnovića i članove Vlade, mandatara za sastavljanje nove Vlade Tihormira Oreškovića, bivše predsjenike Sabora, predstavnike sudbne vlasti, vjerskih zajednica, političkih stranaka koje nisu zastupljene u parlamentu, predstavnike udruga branitelja, sindikata... 

Konstituirajućoj sjednici odazvalo se svih 151 izabrani zastupnik. 

 

Orešković stigao u Sabor: Izabrat ćemo najbolje ljude i imati stabilnu vladu

Novi mandatar Tihomir Orešković novinarima je u Saboru izjavio da će izabrati najbolje ljude koji će formirati novu vladu.

"Za sad ne znam ništa. Nismo još definirali kriterije za izbor ljudi. Zasad mi je najbitnije da Europa i međunarodne agencije vide da će ovo biti stabilna vlada", rekao je.

Učitaj prethodne događaje

Reci što misliš!