Ostani doma
Kolumne / Boba Đuderija

KOLUMNA BOBE ĐUDERIJE

Kako je Albina Hrvate napokon natjerala na revoluciju

Kako je Albina Hrvate napokon natjerala na revoluciju
AP Images

Napokon, pomislila san. Napokon je ovi narod progleda kad se i moja, dosad poslovično apatična i nezainteresirana susida ovako raspištoljila

Zaustavila me jučer susida u portunu. Ja njoj „Dobro jutro“ a ona meni, vidno potresena:

- Ma jeste vidili susida onu krađu! Nečuveno! Ne-ču-ve-no!

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Zatečeno san po glavi prebirala imena ali nikako se sitit kojeg političara je sad uvatilo na djelu. Nisan stigla progovorit, a ona će opet, sve tresuć se od bijesa:

- Tome triba stat na kraj! Ne smimo više trpit da nas na zdrave oči kradu, varaju i lažu!

- Slažen se, susida – odgovorin ja, pomalo razgaljena tim građanskim buntom.

Napokon, pomislila san. Napokon je ovi narod progleda kad se i moja, dosad poslovično apatična i nezainteresirana susida ovako raspištoljila. Još samo da doznan o kome priča. Jel neko iz hadezeja, ili esdepeja ili neki mostovac ili neka faca iz onog domovinskog trzaja, pardon, pokreta, neko iz sporta, iz gospodarske komore...? 

- I znate šta je najgore susida? – nastavi ona.

Vezana vijest

Dom Nazorova, arhiva

Tila san reć da znan, svako ko živi u Hrvatskoj zna šta je najgore. Ali san se pravila da ne znan:

- Šta?

- Ovako to traje godinama! Te krađe i prevare, ta nepravda, mi to godinama trpimo od njih!

Zamalo san joj još jedan put rekla „Dobro jutro“.

- Istina – složila san se. Susida je lamatala rukama, samo šta joj pina od bisa nije izbila na usta. Užgala se ka Hasanbegović kad mu spomeneš Možemo! – Nego, o kome se sad radi? Koga su uvatili?

Vezana vijest

urbani vrtovi salata vrt

Pogledala me zapanjeno.

- Kako to mislite o kome se radi? Pa o svima njima tamo! Svi su oni lopovi!

- Pa dobro, nisu baš svi. Ima ih i poštenih – odvratin ja razumno.

- Poštenih?! Hahahahahahahhaha ne budite naivni susida! Svi su isti, lipo van govorin!

Svi samo gledaju svoje interese i guraju samo svoje! Nije bitno ko je dobar, nego samo ko je njihov!

Sa ovin se nisan mogla ne složit, pa san joj rekla:

- U pravu ste, nažalost. Tribali bi se mi ka narod napokon dignit na noge i zaustavit njihov zulum.

- Tako je! Ne smimo više mirno gledat kako nas kradu! – uzvikne susida srčano – A osim toga, ovaj put je cili svit vidija tu krađu i svi su uz nas!

Vezana vijest

Zlostavljanje, ilustracija

E ovo me baš iznenadilo, koliko ja znan svit se uglavnom ne petlja u naše unutarnje stvari. U stvari, jedini svit koji sudjeluje u našim šporkim pričama je Bosna – hrvatska država nekog političara, ili menađera ili kontroverznog poduzetnika uvati na djelu, digne se optužnica, rečeni optuženik digne sidro i izvede hitnu evakuaciju u Bosnu. Ne pribaci se odma, naravno.

Prvo malo proba sa tvrdnjom da se radi o političkom progonu, šta ponekad i upali, a ako ne upali, dotični se sam ispali priko grane. Onda dva, tri miseca svi pričaju o tome kako sve lopužine umisto u zatvoru završe u Bosni, a nakon još dva, tri miseca niko se više i ne sića ko je šta napravija i di je ko pobiga. More bit da nisan baš pažljivo pratila najnovija događanja u zadnje vrime.

- A slušajte, neće se ništa prominit dok oni šta vode državu nešto ne poduzmu. Znate i sami da riba smrdi od glave – rekla san joj.

- Susida, vi očito niste u toku – otpovrne ona – Pa vidite da su napokon reagirali sa vrha! I premijer i pridcidnik su se složili!

Pogledala san je zabezeknuto.

- Ma dajte susida, premijer i pridcidnik se nikad u ničemu nisu složili, šta van je? To je isto ka da rečete da su se složili Hamas i Izrael! Doduše, Hamas i Izrael će se kad tad izmirit, ali ova dvojica neće nikada.

- Ajme meni s vama! – coknila je iživcirano – Ovaj put su složni! I fala ti bože, jer ovako dalje ne može. Njih dvojica se možda nako malo svađaju oko gluposti, ali kad su stvarni interesi zemlje i nas Hrvata u pitanju, ka braća su. Svaka in dala! Takav smo van mi narod susida moja draga, frkćemo jedni na druge, vriđamo se i pljucamo, ali kad triba, kad je stvarno važno, e onda smo svi ujedinjeni, ka i za vrime Domovinskog rata! I kako smo pobijedili u Domovinskom, tako ćemo i sada!

Vezana vijest

šparoge

Ova količina revolucionarnog entuzijazma me do kraja zatekla. Malo me i dirnilo, ugrijalo mi napaćenu dušu. Ne znan kako mi je promaklo, ali izgleda da se u Hrvatskoj napokon nešto minja na bolje.

Narod se osvistija, probudija, digli smo se na noge, potaracat ćemo sve hulje i lopove, riješit se korupcije, krađe, laži i prevara, neće više bit siromašnih, neće više niko kopat po kontejnerima, neće bit deložacija, svi će ljudi živit sretni, junajt junajt jurop. Ganuta do krajnjih granica, drhtavin glason san rekla:

- Susida, fala van šta ste mi sve ovo prinili, i fala ti bože da smo se pokrenili. 

Ona me pogledala sa žarom i ponosom u očima:

- Nema na čemu susida. Sad kad je krenilo, više nas ništa neće zaustavit. Ništa! Lopovima i prevarantima je odzvonilo!

- Nadan se, stvarno se nadan, susida...

- Lipo van govorin. Gotovi su, vrime in otkucava. 

- Otkucava, kažete? Iz vaših usta u božje uši.

- Tako je! Otkucava! TIK TOK TIK TOK...!
 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!