Kolumne / Dunja Mazzocco Drvar

TOPLO-HLADNO

I Sanadera i Milanovića izabrali smo uz jugo, u nedjelju sunčano

I Sanadera i Milanovića izabrali smo uz jugo, u nedjelju sunčano
Danica Buškain, Omiš

Ove se nedjelje ipak nećete moći vaditi na vrijeme. Pred nama je naime prva stabilna izborna nedjelja u novijoj povijesti.

Nedjelja na koju su održani pretprošli parlamentarni izbori, 25. studenoga 2007., bila je doista neugodan dan. Što se vremena tiče, mislim. Tlak zraka je padao, vladala je južina uz koju se Zagreb zagrijao na 16 stupnjeva, a slično je bilo i u Osijeku, Sisku i Karlovcu. U čitavom je priobalju puhalo jako jugo. Najtoplije mjesto u zemlji bile su Ploče s 19 stupnjeva, Zadar je imao maksimalnih 18, slično je bilo i u Kninu, Komiži i Splitu. Svakako pretoplo za kraj 11. mjeseca. Zemlju su prekrivali tmurni oblaci, često i magla, a povremeno je padala i kiša. Snažan poremećaj koji je krajem dana zahvatio Hrvatsku donio je dan kasnije i naglo zahladnjenje.

Vjerovali ili ne, i prije četiri godine bilo je slično. Samo tri dana prije izbora naglo je zatoplilo, temperature su porasle na neuobičajeno visokih petnaestak, na moru čak 18 do 20. Na sam dan održavanja izbora, 4. prosinca 2011. južina je bila žestoka, u cijeloj su se zemlji mjerili maksimumi od 16 do 19 stupnjeva, a najtopliji je bio Hvar, zatim Šibenik i Zadar. I Karlovac se grijao na 18 stupnjeva. Osim toga, bilo je i sparno, srednja je vlažnost tijekom dana bila između 67 i 92%. Bilo je gotovo potpuno oblačno, u Gorskom kotaru je padala kiša, a i drugdje je cmoljilo. Bilo je i vjetrovito, pogotovo na moru. Zbog blizine plitke ciklone u Genovi, biometeorološke prilike bile su nepovoljne. Za razliku od prve, ova je južina potrajala sve do sredine prosinca. Ako vas je tada boljela glava, slobodno to pripišite vremenu.

Ove se nedjelje ipak nećete moći vaditi na vrijeme. Pred nama je naime prva stabilna izborna nedjelja u novijoj povijesti. Bit će suho i pretežito sunčano. Ako ujutro i bude magle, ona će biti kratkotrajna i lokalizirana. Nećete moći argumentirati kako vam je bilo mutno pred očima. Što se vjetra tiče, na kopnu tiho, dok će na moru biti nešto burina. Taman da vam izbistri um. Ni problema u prometu vezanih uz vrijeme neće biti. Jutro će i na kopnu biti svježe, ali pozitivno. Taman kako treba u ovo doba godine. Tlak će tijekom dana rasti. I temperatura će rasti. Sredinom dana bit će ugodno, malo toplije nego što je uobičajeno početkom 11. mjeseca, a navečer primjereno svježe. Kako sad stvari stoje, i nakon nedjelje zadržat će se stabilno. Vrijeme.

Autorica naslovne fotografije ove kolumne je čitateljica Danica Buškain iz Omiša.

Izdvojeno

Reci što misliš!