Kolumne / Dunja Mazzocco Drvar

AKCIJA PRIKUPLJANJA

Fotka, treći član RTL-ovog meteotima

Fotka, treći član RTL-ovog meteotima
Anton Šutej

Što naša meteorologinja kaže na viceve o svojoj profesiji, što je to "djelomice sunčano s promjenjivom naoblakom" i koliko je fotografija bitna u vremenskoj prognozi

Znate onaj vic o Indijancima koji, prema uputama svoga poglavice, spremaju drva za nadolazeću oštru zimu? Brojni su vicevi o meteorolozima i u njima smo najčešće predmet sprdnje. Tako je to još od davnina. Međutim, današnji prognostički materijali vrlo su pouzdani, a prognoze su i vremenski i prostorno sve preciznije. I sve točnije. Problem nastaje kad tu, sve precizniju, sve bogatiju informaciju treba prenijeti korisniku. I kod Indijanaca iz vica ispostavlja se uostalom da je fora u komunikaciji između poglavice i dežurnog meteorologa. Bilo da je riječ o novinama, televiziji ili internetu, medij jednostavno ne može ukorak pratiti napredak meteorološke struke. Jednostavno nemamo na raspolaganju dovoljno novinskih slova ili televizijskih minuta da prenesemo sve informacije korisne i potrebne svim građanima Lijepe Naše, od baranjske ravnice preko gorskih kotlina sve do dubrovačkog područja. I to još za tjedan ili više dana unaprijed! Na televiziji koristimo ikonice na šarenim podlogama koje su za nas pripremili grafičari. No, sličice mogu biti više ili manje komplicirane, mogu biti animirane ili statične, ali u mnogim situacijama ne mogu zorno predočiti sve transformacije vremena u jednom danu. Naše su rečenice itekako dobro promišljene, a još su i u detalj izbrušene u suradnji s fonetičarkom. Ni to ponekad ne pomaže.

Djelomice sunčano s promjenljivom naoblakom

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Meteorološki izvještaji sadrže generičke izraze koji su već desetljećima prisutni u medijima kao što je, na primjer, “djelomice sunčano s promjenljivom naoblakom”. Sigurno ste to čuli. A jeste li doista razumjeli? Što to zapravo znači? Znači li to da će veći dio dana biti oblačan ili da će biti sunčan? Hoćemo li vidjeti veće ili manje komade plavoga neba? Hoće li to biti oni tmurni oblaci koji zaklanjaju sunce pod kojima nam je hladno ili će to biti visoki prozirni oblaci koje ponekad jedva i primjećujemo? Hoće li se oni izmjenjivati brzo ili sporo, u tijeku nekoliko sati ili tijekom cijeloga dana? E, to se iz takvih generičkih prognoza ne može znati. Mnogo je tu riječi koje treba zgurati u kratku prognozu. Da bismo tome doskočili, mi smo odlučili iskoristiti sliku koja će umjesto nas izgovoriti “tisuću riječi”.

Meteofotografija

Nije to novost, radimo to već neko vrijeme, ali nam se zahvaljujući društvenim mrežama u posljednje vrijeme javlja sve više fotografa, amatera i profesionalaca, koji svoje uratke žele podijeliti s nama. Stoga smo odlučili akciju prikupljanja fotografija i oslužbeniti. Pozivamo zaljubljenike u vrijeme i prirodu da nam šalju svoje fotografije na kojima su prikazani različiti vremenski fenomeni. I dok su mnoge grupe na društvenim mrežama koncentrirane na fotografije munja, olujnih oblaka, valova od olujne bure, pijavica i sličnih nevremena, mi uživamo i u pogledu na sunčanu livadu, bonacu na moru, oblake lijepoga vremena i slične pitome vremenske prilike. Početkom listopada sprijateljili smo se s tridesetak fotografa, primili preko sto fotografija od kojih je pedesetak već prikazano u programu. Te fotografije u pozadini tekstualne prognoze zorno prikazuju kako će nebo izgledati večeras ili sutra te tako pomaže da steknete dojam o tome trebate li imati pri ruci veće ili manje sunčane naočale ili veći ili manji kišobran ili, na primjer, kako će izgledati morska površina ili tlo na oranici.

Jezero Sabljaci, pobjednik mjeseca

Budući da fotke pomažu i nama i gledateljima, odlučili smo se na neki način odužiti suradnicima. Fotografije prikazane u našim emisijama ulaze u natječaj u kojem se, prema broju lajkova na Facebooku, bira pobjednik tjedna. Između četiri pobjedničke mjesečne fotografije bira se pobjednik mjeseca. Tu je čast prvi zaslužio Anton Šutej, fotograf amater koji svoj objektiv koristi u svojoj Rijeci, a još češće ga usmjerava prema ljepotama Gorskoga kotara. Motiv ogulinskog jezera Sabljaci i oblaci lijepog vremena (Stratocumulus Perlucidus u raspadanju) privukli su preko 300 klikova u tjednu u kojem je Anton pobijedio u izuzetno jakoj konkurenciji, a sa skoro  800 lajkova postao je i pobjednik mjeseca.

Oko, fotić i žica

Naša akcija raste, danas je naših suradnika već oko 90, a primljenih fotografija preko dvije stotine. RTL-ovom (sve)vremenskom timu to je nametnulo mukotrpan posao razvrstavanja fotografija po vremenskih prilikama, godišnjim dobima i područjima koja prikazuju. No, s obzirom na pomoć koju nam fotografije pružaju u prognoziranju, ništa nam nije teško! U akciju se može uključiti svako tko ima oko, fotoaparat i žicu za slanje. Skupljamo pejzaže, more, kopno, planine, doline, valove, pjenu na moru, krupne kadrove vremenskih pojava kao što su rosa, mraz, inje, magla, optičke fenomene, od duge, preko haloa do irizacije... Ne znate što je irizacija? Gledajte RTL Vrijeme i, prije ili kasnije, saznat ćete i to!

Vic za kraj

Indijanci dolaze poglavici i pitaju ga je li pred njima oštra zima. Pošto poglavica nikada nije naučio tajna umijeća svojih prethodnika, naređuje podanicima da prikupe drva za vatru te zove meteorološku službu i raspituje se o zimi. "Bit će jako hladno", odgovara mu meteorolog. Poglavica se vraća podanicima i naređuje im da prikupe još više drva. Tjedan dana kasnije ponovno zove meteorologa i pita: "Jeste li sigurni da će zima biti jako hladna?" "Da, pred nama je najhladnija zima u povijesti", potvrđuje meteorolog. "Kako znate?", pita poglavica. "Pa indijanci kao ludi skupljaju drva", odgovara meteorolog.

Izdvojeno

Reci što misliš!