Ostani doma
Kolumne / Ivo Anić

kolumna ive anića

Kad smo se to mi dogovorili s Capakom da prelazimo na švedski model?

Kad smo se to mi dogovorili s Capakom da prelazimo na švedski model?
Pixsell

Kada smo se mi to sa Krunoslavom Capakom dogovorili o švedskom modelu nije poznato. Kao ni kada je i u kom momentu Krunoslav Capak odlučio mrski model po švedski uvesti u Hrvatsku.

Onda je Krunoslav Capak, glavni epidemiolog i glavni ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u ožujku na televiziji odgovarao na pitanja gledatelja o koronavirusu, te je kazao da više voli Hrvatsku uspoređivati s Japanom. Jer su u Japanu najmanje testirali, a koronavirus su uspjeli držati na niskoj razini.

Onda je Krunoslav Capak Hrvatsku radije usporedio i s Južnom Korejom, nego sa Švedskom, Južnom Korejom  koja je uspjela sasvim suzbiti epidemiju brzim otkrivanjem kontakata oboljelih. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Onda je Krunoslav Capak, na pitanje gledatelja, što misli o Švedskoj i njenom modelu konsternirano odgovorio kako Švedska ima, a ožujak je 2020., 4000 slučajeva zaraze i oko 100 mrtvih, što je strašan podatak. Onda je Krunoslav Capak nadodao kako bi se zbog tog podatka Švedska morala zapitati što i kako dalje? Onda je Krunoslav Capak dodao kako uopće nije humano da se daje prednost ekonomiji, a ne zdravlju i životu ljudi.

Vezana vijest

beroš plenković

Onda je Krunoslav Capak još dodao i kako Šveđani jesu narod koji se ne druži previše, ali kad vidi slike njihovih kafića i noćnih klubova da ga prolazi stanovita jeza. Onda je Krunoslav Capak nadodao i to da će se epidemija razvijati u švedskoj nekontrolirano, ali da oni idu prema modelu imuniteta krda, što je u najmanju ruku dvojbena odluka.

Onda je Krunoslav Capak, vodeći imunolog komentirao kako postoje ljudi koji ne mogu stvoriti imunološki odgovor na koronavirus, aludirajući na švedski model, koji teži tome da se u populaciji stvori takozvani imunitet krda. Krdo u Hrvatskoj još je tad bilo zaštićeno po hrvatskom modelu, u kojem se samo sanjati moglo o kafiću, noćnom klubu ili pak kakvom turistu.

"Svi ćemo se skupa dogovoriti"

Onda je Krunoslav Capak hvalio naš humani sistem koji na prvo mjesto ne stavlja ekonomiju, već zdravlje i ljudske živote, te nadodao kako su zdravlje i ljudski životi važniji od svega drugoga. Ako se pokaže da smo mi u pravu, s našim načinom, mislim da bi mogli početkom lipnja popuštati sa mjerama, a na opetovano pitanje nije li švedski model iako ne zvuči humano, pametniji, glavni je epidemiolog kazao citiram: "Mi nismo tu da sudimo, često damo kakav odgovor na pitanje koje se krivo shvati, no morate shvatiti, zabrana kretanja epidemiološki je korisna mjera. Dolazi Uskrs i svi smo zabrinuti hoćemo li mjere ublažavati ili pojačavati, no svakome bi bilo u cilju da malo popuste mjere. Svi ćemo se skupa oko toga dogovoriti."

Svi ćemo se skupa oko toga dogovoriti, zapamtite tu citiranu rečenicu, koju je glavni epidemiolog Krunoslav Capak izrekao u mjesecu ožujku, osvrnuvši se na naš model i onaj u Švedskoj. Svi ćemo se skupa dogovoriti što i kako, jasno je kao dan, oko onoga što nas čeka u mjesecu lipnju, kada vidimo kako će se stvari odvijati kod nas, a kako će biti u Švedskoj.

Onda je Krunoslav Capak, glavni epidemiolog i glavni ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, ustvrdio kako švedski model ne znači da oni nemaju mjere, međutim njihov je cilj da sačuvaju gospodarstvo. Dopustili su da virus cirkulira među nevurnelabilnim stanovništvom, što je rezultiralo velikim brojem oboljelih i preminulih, a gospodarstvo im je svejedno stradalo. 

Onda je Švedska ipak zabranila posjete domovima za starije i nemoćne od 31. ožujka, vukući paralelu s našim odlukama o zatvaranju domova mjesec dana ranije, a neki su mediji naricali za mrtvim Šveđanima koji su mogli još koju godinu živjeti sa svojim voljenima, ističući fotografije Šveđana koji mirno ispijaju svoje kave, druže se po noćnim klubovima i - nećete vjerovati – primaju turiste. 

Onda se Krunoslav Capak, glavni epidemiolog našao već u svibnju mjesecu pred parlamentarne izbore te je na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite kazao kako je epidemiološka situacija u Hrvatskoj dobra, te kako je broj umrlih jedan od najnižih na svijetu u odnosu na broj stanovnika.

Onda je Krunoslav Capak ustvrdio okupljenim novinarima kako od kada su pustili normalan život pažljivo prate situaciju na terenu i ono što nam se epidemiološki događa. Novi slučajevi, ako su vezani uz ovo što smo popustili s mjerama, pod kontrolom su. Onda su novinari pitali Krunoslava Capaka o osam novooboljelih od kojih je sedam vezano uz povratak naših radnika iz Švedske, a on je odgovorio kako je situacija pod kontrolom i kako jako dobro znamo situaciju u Švedskoj pa se nije za čuditi što smo ponovo koronavirus uvezli upravo iz Švedske. 

Na pitanje misli li da je naš model bolji od onog Švedskog, Krunoslav Capak je ustvrdio kako je to sada i pticama na grani jasno da je bolji. Švedski model pokazao se lošim modelom, kao i cirkulacija virusa među njihovom populacijom koja je sjedila po kafićima, izlazila u noćne klubove i primala turiste. 

Onda se Krunoslav Capak, glavni epidemiolog i glavni ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo našao iznenada u srpnju mjesecu nakon mjesec dana predizborne kampanje, a pred koju su on i njegov stožer proglasili pobjedu nad koronavirusom i potpuno popustili s mjerama oko istog. 

Onda je Krunoslav Capak danas ustvrdio kako imamo 52 nova slučaja zaraženih koronavirusom, čiji se broj ukupno popeo na 3.827, te je pohvalio naše sugrađane koji nose disciplinirano maske. Onda je Krunoslav Capak ustvrdio kako nema podataka da je nakon izbora došlo do većeg broja zaraženih, te je naveo kako imamo i zaraženih turista.

Vezana vijest

split neboderi

Namrgođeni i nasmiješeni Capak

Onda je Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo izjavio da Hrvatska nije u takozvanom švedskom modelu borbe protiv pandemije koronavirusa iako ga to nitko nije izričito pitao. "Jasno ću i glasno reći kako nismo u švedskom modelu, jer većina medija ne zna što zapravo švedski model znači", ponovio je ako nismo dobro razumjeli. To što nismo razumjeli, pa nam je trebalo ponavljati, kako je švedski model od početka bio na sistemu odgovornosti građana i ne zatvaranja ekonomije, tj. otvorenih kafića, noćnih klubova i turizma. 

Razlika između švedskog i našeg modela, jest u tome što smo mi osim kafića, noćnih klubova i turizma imali i parlamentarne izbore. 

Onda je Krunoslav Capak, vodeći epidemiolog u Hrvata gostovao sinoć u RTL Direktu i izjavio kako smo mi za edukaciju, upozoravanje, apele, a kako nismo za prisilu, represiju i naplaćivanje kazni. "Mi epidemiolozi nismo stručnjaci za prisilu", kazao je nasmješeni Krunoslav Capak sada po švedskom modelu, praveći se kako smo svi zaboravili namrgođenog Krunoslava Capaka po hrvatskom modelu koji nas je sve zatvorio, bez edukacije, upozorenja ili apela. 

Pamtite li još Uskrs i izjavu Krunoslava Capaka o popuštanju mjera o kojoj ćemo se svi zajednički dogovoriti? Evo citirat ću je još jednom: 
"Mi nismo tu da sudimo, često damo kakav odgovor na pitanje koje se krivo shvati, no morate shvatiti, zabrana kretanja epidemiološki je korisna mjera. Dolazi Uskrs i svi smo zabrinuti hoćemo li mjere ublažavati ili pojačavati, no svakome bi bilo u cilju da malo popuste mjere. Svi ćemo se skupa oko toga dogovoriti."

Kad smo se mi to dogovorili?

Kada smo se mi to sa Krunoslavom Capakom dogovorili o švedskom modelu nije poznato. Kao ni kada je i u kom momentu Krunoslav Capak odlučio mrski model po švedski uvesti u Hrvatsku. Prije parlamentarnih izbora? Poslije parlamentarnih izbora? Prije plesa Vilija Beroša u izbornoj noći i dvokoraka pred Andrejem Plenkovićem ili poslije veselice, u rano jutro kada su zatvorili žurku? Ne sjećam se da smo se bilo što dogovarali? Za vrijeme kampanje vezane za parlamentarne izbore? Sjećam se još manje da smo komunicirali putem medija, ispunjavali ankete ili ne daj bože imali referendum?

Dakle kada je i u kojem momentu Krunoslav Capak odlučio Hrvatsku pretvoriti u Švedsku? Zemlju u kojoj su građni odgovorni, nose maske, ali i sjede po kafićima, noćnim klubovima pa kako im bude? I još primaju strane turiste? 

Valjda kada je virus počeo cirkulirati među nevurnelabilnim stanovništvom što je rezultiralo porastom zaraženih? Ili kada nam je iz guzice u glavu svima došlo da moramo spašavati gospodarstvo? Ili kada je trebalo spašavati HDZ ? Vrag bi ga znao. Jedno je sigurno, a to je da glavni epidemiolog u Hrvata za švedski model još uvijek tvrdi kako nema veze s nama. Jer im je, kako veli, gospodarstvo ionako stradalo, dok je naše izgleda u punom zamahu. 

O nekim novim modelima, možda ćemo se u konačnici uspjeti dogovoriti. 

 

 

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su isključivo osobni stavovi autora i ne predstavljaju nužno stav redakcije RTL.hr-a

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!