Ostani doma
Kolumne / Ivo Anić

KOLUMNA IVE ANIĆA

Najlipše uspomene iz moga ditinjstva vezane su upravo za tiramole. I baš te tiramole triba zakonon zaštitit. A evo i zašto

Najlipše uspomene iz moga ditinjstva vezane su upravo za tiramole. I baš te tiramole triba zakonon zaštitit. A evo i zašto
Pixsell

Di ste vi odrasli ja ne znan. Ali di san ja odrasta, ja jako dobro znan. U Splitu dragi moji. U gradu tiramoli. Ako van toliko smetaju vi lipo odite negdi drugo.

Tiramola ka rič, možda vama današnjoj dici izgleda ka nešto o šta bi se moglo obisit turiste. Tiramola. Koja naša lipa i šesna besida zauvik nestala u vrimenu.Tiramola je danas samo još jedna zaboravljena rič. Ali meni je metafora. I ne samo to. Metafora na jedno lipo vrime, vrime za koje nas danas uče da je bilo mračno doba našega života.

E pa u tome mraku ja san ima tiramole. I one su krasile moj grad. Najlipše uspomene iz toga moga Splita koji je još uvik bija grad bile su tiramole.  Da bi uopće svatili rič tiramola morate bit iz Splita. Bit dite Splita. Tiramola je komad žice na kojen vaša mater suši vašu robu. One šporke trliše iz škvera, lancune, šugamane, a na zadnju žicu, onu šta se ne vidi, uvik stavi svoje mudantine i svoj donji veš.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Najlipše uspomene iz moga ditinjstva vezane su upravo za tiramole. I baš te tiramole triba zakonon zaštitit. Triba ih Unesco zaštitit. A evo i zašto. Jerbo je na tin tiramolama pola moga Splita po prvi puta vidilo ženske mudantine.

Oli ređipete.

Čipkasta manifestacija života 

Istina, bili bi sakriti na zadnju šjolu, ma mi mulci bi znali di su, i zamišljali bi kako to sve stoji, na onoj na kojon stoji. Pa bi sanjarili. Ka u onemu Felinijevon filmu. Jerbo je cili taj grad, moj grad sedandesetih, i onaj osandesetih, samo sanja jednu stvar. A to je bila ta čipkasta manifestacija života. To intimno rublje koje je život značilo. Današnja dica koja znadu već sve priko interneta neće ovi moj tekst svatit. Koje monade i koji ređipeti? Koga to zanima, kad imamo na raspolaganju sva čudesa ovoga svita. Sve gole ženske svita  na ekranu mobitela. A mi smo imali samo tiramole. I koji erotski film u kinu Tesla di bi ženska na moment pokazala ređipet. Pa bi pola kina izašlo na toalet. Da se rasfriška.

Vezana vijest

Akademija Josip Jović

Tiramole su u mome Getu značile puno. I društveni status i karakter familije. Ako su se na tiramolama po Getu sušile tavaje, one od kolina šta su išle u dotu, svi bi znali da se tu večer u toj familiji dogodila nika velika stvar. Ili je neko doša važan, ili su došli prosit mladu. I mi mulci bi pazili šta se suši, i di se suši, jerbo je to bila naša Slobodna Dalmacija. Svi bi znali za pola ure šta se sinoć dogodilo u toj, ili toj familiji. Smrtni slučaj, zaruke, obična fešta, krizma, oli pričest, sve smo znali po tiramoli na kojoj se sušila roba.

I niko nije moga uteć.

I dan danas škicajen tiramole po kvartu

I tako su te moje tiramole mene naučile sve o životu. I dan danas škicajen tiramole po kvartu. Je li koja viša robu, ja san atento. Prvo idu šugamani, pa onda bila roba, a zatin idu najlipše fantazije mog odrastanja.

Vezana vijest

Tomo Horvatinčić

I danas kažu da će ukinit tiramole. Te tiramole izgleda jebu turiste. Smetaju tin monama šta su uzurpirale moj grad, i čine nas nazadnima, čine nas redikulima. Zamislite molin vas, da se jedan turist zatekne uz tiramolu na kojoj se suše mudante?

Šta bi on moga pomislit? Kako mi ne volimo furešte koji moj grad pune škovacama, a one šta afitaju pinezima? Možda da svi kako nan dolazu višamo o tiramole njihove zastave? Možda bi ti šta afitaju bili sritniji da svi stojimo u fermu i robu sušimo po kondutima, da slučajno ne izbijemo koju kunu iz proračuna grada iako naša dica nemaju za banane po vrtićima?

Vezana vijest

Zagreb Pride

More bit da je to taj plan sa tiramolama? Da in toliko smetaju pa viču da ih se makne iz grada. Da se koji furešt ne ofendi i ode dikod drugo. Jerbo mu pogled na more zaklanjaju ženske mudante. Pa se razvila žestoka rasprava po društvenin mrežama. Pola grada je za, a pola kontra tiramola.

Grad tiramoli

A ja se sad pitan, i sa punin pravon, jerbo ako prođen kroz Split, a ne vidin tiramolu i ženski ređipet  kako oni misle da će se njegov Split učit seksu? Ili oni misle kako bi bilo najbolje da ti relikti prošlosti lipo odjebu iz njegova grada i tiramole sa ženskin mudantama škicaju negdi drugdi?

 Malo morgen.

Vezana vijest

Vruja

Di ste vi odrasli ja ne znan. Ali di san ja odrasta, ja jako dobro znan. U Splitu dragi moji. U gradu tiramoli. Ako van toliko smetaju vi lipo odite negdi drugo. Di nema tiramoli nego se roba suši u modernin makinjama, a naše konope ostavite na miru. Baren radi nas šta smo u duši još dica.

Dica koja gledadu gori, u ređipete na našin tiramolama. U najlipše zastave mog grada.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!