Kolumne / Ladislav Tomičić

Kolumna Ladislava Tomičića

(U)Škoro predsjednik ili Škoro pa predsjednik: Najveći problem je taj što ćemo ga još bolje upoznati

(U)Škoro predsjednik ili Škoro pa predsjednik: Najveći problem je taj što ćemo ga još bolje upoznati
Matija Habljak/PIXSELL

Za razliku od Vladimira Zelenskog koji je imao sličnu PR strategiju u kampanji za ukrajinskoga predsjednika, Miroslav Škoro hrvatskim biračima je - dobro poznat

Miroslav Škoro - biznismen, pjevač, skladatelj, tekstopisac i političar koji je donedavno vjerovao da je politika prljavija od estrade (Jutarnji list, 3.veljače 2008.) - ponovno se bacio u ustajalu vodu, ovaj put na glavu, bez stranačkog pojasa za spašavanje koji je nosio u prijašnjim izletima na obale hrvatske političke močvare.

U najavi predsjedničke kandidature Škoro je izložio program povećanja predsjedničkih ovlasti, dajući na znanje da bi htio imati pravo udariti šakom o stol, onako kao Franjo Tuđman. Mora se primijetiti, predsjednički kandidat pred sebe je stavio krupan zalogaj i veliko je pitanje hoće li ga moći progutati. Anketna istraživanja javnog mnijenja Škoru ne ostavljaju bez šansi. Već u prvoj anketi u kojoj se pojavio, onoj od 21. svibnja ove godine, zauzeo je treće mjesto po popularnosti, iza Kolinde Grabar Kitarović i Zorana Milanovića. Vjeru da bi nam Škoro mogao otpjevati svjetliju budućnost tad je
pokazalo 9,6 posto ispitanih građana i građanki. Ništa posebno, reklo bi se, ali kandidat i njegov tim imaju razloga za optimizam.

Oni vjeruju da Škoro može dobiti velik udio glasova razočaranih birača, da može na izbore izvući ljude kojima su svi političari isti, a prostor za izlov otvoren je i u biračkom bazenu vladajuće stranke i aktualne predsjednice države. Naime, iza romantične veze Kolinde Grabar Kitarović s ekstremnom desnicom ostao je znatan broj uplakanih, koji su danas u potrazi za novom romansom. U igri je još i pretpostavka da šef HDZ-a Andrej Plenković uživa vrlo nestabilnu podršku u stranačkoj bazi pa bi se i tu mogao uzeti koji glas. Nije to sasvim loša računica, ali tu su i kapitalni minusi koji će utjecati na konačan račun.

Do izbora je ostalo još oko šest mjeseci, a do tog dana kandidat Škoro će se nalaziti pod povećalom medija i još ćemo svašta o njemu doznati. Na primjer, njegov estradni kolega Dražen Turina Šajeta na Twitteru je objavio: "Znate li one strane tvrtke koje utjeruju dugove našim građanima, koje otkupljuju od banaka i sličnih? E pa Škoro se svojedobno gorljivo zalagao da i ZAMP svoje dužnike proda jednoj takvoj! Na sreću nije prošlo jer među nama kompozitorima ima i onih koju Hrvatsku vole iskreno." Ova
Šajetina objava izazvala je nemalu pozornost na društvenim mrežama - koje će, usput rečeno - biti glavni i presudni propagandni alat u kampanji - i eto ti jednog trna u peti predsjedničke kampanje.

U HDZ ga primio Sanader

S obzirom na to da će protiv sebe imati HDZ-ovu infrastrukturu, Škoru se u medijima neće štedjeti, a materijala za novo čitanje iz njegove političke, poslovne i estradne prošlosti ima više nego dovoljno.

U Hrvatsku demokratsku zajednicu ga je, recimo, primio glavom i bradom Ivo Sanader, bivši premijer i šef HDZ-a koji posljednjih godina u hrvatskom društvu glasi za simbol političke korupcije. Miroslavu Škori i nekolicini drugih poznatih osoba i novopečenih članova Sanader je stranačke iskaznice uručio 30. listopada 2007. godine, a Škoro će taj čin nazvati "obnovom članstva". Novine iz tog vremena pišu: "Svi (primljeni članovi) odreda rekli su da su u HDZ ušli zbog Ive Sanadera te da mu žele dati doprinos u izgradnji još bolje Hrvatske, što je i naziv njihova programa".

"Ulaskom u HDZ stojim iza svih pjesama, i u djelovanju u toj stranci to ću činiti... Kad osjetim da se pod krinkom demokracije udara na temeljne vrednote, preuzimam dio odgovornosti za budućnost svoje obitelji i djece", rekao je Škoro na primanju u HDZ-ovce. Stranačka iskaznica omogućila mu je da uđe u Sabor kao kandidat HDZ-a u VI. izbornoj jedinici. U saborskim klupama sjedio je deset mjeseci.

U utrci za gradonačelnika

Stranka je Škoru odmah bacila i u bitku za osječkoga gradonačelnika, ali avaj, s njim kao nositeljem HDZ-ova stranačka lista na prijevremenim lokalnim izborima 2008. godine u Osijeku je dobila samo 8837 glasova, manje od Vladimira Šišljagića i HDSSB-a (10.383 glasova), manje od Ante Đapića i HSP-a (13.755 glasova). Ispostavilo se tako da je Hrvatska demokratska zajednica Škorinu popularnost u Slavoniji i Osijeku precijenila, iako će njegovih pet osvojenih vijećničkih mjesta pokušati prikazati kao
dobar rezultat.

Nakon kratka i neuspješna izleta u političku arenu Miroslav Škoro povući će se iz Sabora, s ovim obrazloženjem: "Jedan od osnovnih, ako ne i osnovni razlog što odlazim jest percepcija političara u našoj javnosti. Bez obzira na to što činio, možeš se na glavu postaviti, ali za javnost si lopov i kriminalac..."

Krivnju za takav doživljaj političara u javnosti tad je plasirao na adresu medija. Kao medalju će kasnije nositi činjenicu da je saborsku plaću davao u fond "Milo moje", koji je podupirao rad osječke bolnice.

Razočarala ga politika

Kad Sanaderova era bude privedena kraju, kad i njegova nasljednica Jadranka Kosor dođe svome kraju, Miroslav će Škoro - 2012. godine - vratiti stranačku iskaznicu HDZ-a, javno deklarirajući svoje razočaranje politikom i političarima. U predsjedničkoj kampanji ovaj dio Škorine političke karijere bit će stavljen pod povećalo i neizbježno će se nametati pitanja o njegovim političkim kapacitetima, dosljednosti, o nastupima za Sanaderov HDZ i o optužbama da je i sam dobivao novac iz HDZ-ovih crnih fondova...

Puno pitanja bit će postavljeno Miroslavu Škori, a u takvim okolnostima njegovom timu bit će vrlo teško prezentirati kandidata kao političku novinu, kao čovjeka koji dolazi izvan politike i namjerava ju mijenjati. Za razliku od Vladimira Zelenskog koji je imao sličnu PR strategiju u kampanji za ukrajinskog predsjednika, Miroslav Škoro hrvatskim biračima je dobro poznat, a gotovo šest mjeseci im je ostalo da ga upoznaju još bolje. To je najveći minus njegovog plana da postane predsjednik.

Stavovi koji su izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora te ne odražavaju nužno stav redakcije portala Vijesti.hr

Izdvojeno

Reci što misliš!