Ostani doma
Kolumne / Marko Vargek

Neželjeni wunderkind

Neželjeni wunderkind
Igor Kralj/PIXSELL

Grašci znoja skupljali su se na čelu izbornika Čačića u skučenoj prostoriji hotela u Rovinju, jer kamere i fotići bili su spremni na logično objašnjenje zašto Alen Halilović nije zaslužio putovati u Francusku – nije

„Griješim li, hoće li me ovo koštati? Ali ja sam izbornik, odlučio sam, stojim iza svoje odluke. Ja živim s tim igračima, znam što sam vidio na pripremama. Ali ipak, mali Halil je nepredvidiv i bezobrazan na terenu a baš mi takav možda zatreba. Ma ne“… - kao da su se slične dvojbe rojile u izbornikovoj glavi u sekundama prije objave popisa.

Lovren je već prekrižen ili se sam prekrižio, kakogod, Liverpoolov stoper nestao je brzo i žestoko. A Halilović koji je s 19 godina u najjačoj ligi svijeta jedan od nositelja igre Sporting Gijona za koji je upisao 37 nastupa pakira stvari iz Rovinja. Svakako, izbornik je priredio mini iznenađenje koje je garnirao objašnjenjem: „On je mlad i perspektivan igrač pred kojim je sjajna karijera i bolje da se pripremi za novi klub“. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Zvuči pomalo kao kada, na primjer, dečko prekida s curom -  „U meni je problem, ti si divna i zaslužuješ bolje“. Jer zaista činilo se kako je Halilović ovu polusezonu napokon pobijedio vlastite „mušice“, dobro radio, igrački počeo sazrijevati u Primeri, no to nije bilo dovoljno za Čačića.  Za lijevaka koji na desnom krilu može napraviti kaos, koji je drzak, za kojeg španjolski mediji kažu da trči kao Messi, a dodaje kao Iniesta – mjesta nije bilo.

Lako je biti iznenađen i polemizirati, sada i bakica na placu zna ponešto o malom Haliloviću i "kak ga je Mamić zeznul", mnogi viču skandal, a da je Čačić odlučio drugačije govorili bi Halilović nema pojma. Izbornik ima svoje razloge i to treba poštovati. Halilović se vjerojatno ne bi naigrao na prvenstvu, pa bi bacao otrovne strelice s klupe, narušavao mir i pozitivu – i to je jedna od teorija koja se provlači medijima. Mogao je i takvo objašnjenje javno i otvoreno ponuditi izbornik, a mogli smo, istina, i mi mediji inzistirati na konkretnijem odgovoru. Jer većina nogometnih trenera smatra kako je bilo vrijeme za Halilovića, jednog od najtalentiranijih igrača Hrvatske. Jer ima stav, i zna da može, u teškim trenucima na Europskom prvenstvu, zašto on ne bi bio taj koji određenom minutažom može podići ritam. Svaki dobar igrač je bitan u cijelom mozaiku.

Uvijek se neka frka stvarala oko Halilovića. Toplo hladni odnos s Mamićima, odbijanje trenerove ruke u Barceloni B, iritantna kršenja discipline, pa i pitanje hoće li uopće nastupati za Hrvatsku ili BiH? Sada je, nakon što nije bio ni među 30 za Brazil, još jednom izvisio.

Kolega se dopisuje s Halilovićem, u komi je, rastrgan između dvojbe izaći li u javnost ili bolje šutjeti. Kaže, razmišlja da se makne i „ode negdje na more“. Nema mu druge nego zasukati rukave i dalje raditi. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!