Kolumne / Nikola Vikić-Topić

Let it snow, let it snow, let it snow…

Bura, zahladnjenje i prvi ovosezonski snijeg?!

Bura, zahladnjenje i prvi ovosezonski snijeg?!
Borna Filic/PIXSELL

Za subotu i nedjelju meteorološki modeli računaju orkanske udare bure. Bit će to poslastica za lovce na oluje, dok će zimoljupce veseliti da su se nakon dugog vremena, na meteorološkim kartama pojavile i pahulje snijega!

Da je zbilja došao kraj miholjskog ljeta, potvrđuju prognoze za ovaj tjedan. Naime, pred nama je jedno oblačno, hladno, kišovito i vjetrovito razdoblje. Prava jesen!

Zanimljivo će biti pratiti prognostičke materijale i izračune u sljedećim danima jer, iako je sve sigurnije što nas čeka, nije još sasvim sigurno u kojoj mjeri nas to čeka. Osobito tu mislim za vikend!

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Zimoljupce će veseliti pak da su se nakon dugog vremena, na meteorološkim kartama pojavile i neke naznake snijega. Naravno, samo u višem gorju Like i Gorskoga kotara, osobito na Velebitu, i to tijekom nadolazeće nedjelje. Za pouzdaniju prognozu moramo još malo pričekati, bar koji dan. 

(Foto: Marko Lukunic/PIXSELL)

Više od kojeg dana morat ćemo čekati nažalost za snijeg u nizinama, njega nema na vidiku, a na ruku nam ne ide baš niti dugoročna prognoza za listopad. Naime, prema nekim modelima listopadska temperatura bit će u prosječna, a prema drugima malo viša od prosjeka. Niti jedno niti drugo ne obećava snijeg.

Inače, povijest kaže da je najranije padanje snijega na Sljemenu zabilježeno 17. rujna i to davne 1977. godine. U Zagrebu pak, 6. listopada još davnije 1936. Na Zavižanu je pak prosječan prvi dan padanja snijega 7. listopada. Dakle, i po tome sudeći nije neu­običajeno da uskoro tamo padne snijeg.

Ne znam jeste li znali, ali na Zavižanu je snijega bilo u svim mjesecima u godini, čak i lipnju (najviše 1.6.1980. čak 106 cm!), i u srpnju (najviše 3 cm, 1.7.1975.), i u kolovozu (najviše 5 cm, 29.8.1995.). Obratite pozornost na datume!

Vratimo se u sadašnjost i blisku budućnost. Za nadolazeću subotu i nedjelju meteorološki modeli, osim snijega, računaju i orkanske udare bure. Bit će to poslastica za lovce na oluje i dobre fotografije, no zasigurno će zadavati glavobolju, nadajmo se samo to, vozačima.

(Foto: Nel Pavletic/PIXSELL)

Inače, bura je jedan od naših fenomena. Istovremeno voljena i nevoljena, iako više je onih koji ju vole i dive joj se sa strahopoštovanjem. Tepajući joj, mogli bismo reći da je skoro pa endem s obzirom da se vjetar tog tipa javlja na malo mjesta na Zemlji.

Tako recimo, sličan vjetar puše u ruskom gradu Novorossiysku, na obali Crnog mora, spuštajući se s Kavkaza. Nadalje, vjetar nalik buri puše i u Meksiku, gdje se naziva Tehuano, ali je nešto slabiji od naše bure. U dijelu Japanu pak, puše Oroshi (u prijevodu: „silazni vjetar“). Na Grenlandu se hladan vjetar što se spušta s ledenjaka zove Piteraq (u prijevodu: „onaj koji napada“), dok u Kaliforniji sličan vjetar nosi ime Santa Ana wind. Ipak, od svih tih vjetrova, naša bura spada među najjače. Veliki poznavatelji bure kod nas su prof. dr. sc. Branko Grisogono i dr. sc. Željko Večenaj s Geofizičkog odsjeka Prirodoslovno – matematičkog fakulteta u Zagrebu, pa za sve one koji žele znati više, preporučam njihove znanstvene radove. Nešto jednostavnija pak, a opet dobra polazišna točka svakako je i meteorološki pojmovnik Vrijeme i klima Hrvatskog Jadrana.

Hoće li bura pred nama dostići onu marčansku, od 5. ožujka ove godine, koja je čupala stabla, nasukavala brodove i rušila fasade, ostaje još za vidjeti. Naime, do vikenda su ostala četiri dana, a prognoza se barem malo mijenja iz dana u dan. Pouzdanije ćemo moći reći tijekom srijede, četvrtka. Pratite nas na RTL-u, ali i na našem Fejsu za najfriškije snježne informacije! 

(Foto: Tino Juric/PIXSELL)

Izdvojeno

Reci što misliš!